Zayıflayan ekonominin sonucu; işsizlik.‏

15.09.2015 11:43

Rakamlarla işsizlik…Türkiye genelinde Haziran ayında işsizlik geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 226 bin kişi artarak 2.88 milyon kişi oldu. İşsizlik oranı ise 9.3% seviyesinden 9.6% seviyesine çıktı. işgücüne katılım oranı ise 0.8 puan artarak %52.1 gerçekleşti. İşsizlik oranındaki bu artışta istihdama katılım oranının artmasının bir etkisi olabilir. Sektörler bazında da tarım, sanayi ve inşaat sektörlerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iş kayıpları gerçekleşirken, lise altı eğitimliler, meslek liseliler ve yüksek öğretim düzey grubunda işsizlik oranı artış gösterdi.

Artan işsizlik oranının sinyali sanayiden gelmişti… Ağustos ayı Türkiye imalat PMI verisi raporunda imalat sektörünün daraldığına yönelik işaretler verdiğini belirtmiştik.  Raporumuza göre zayıflayan ekonomik görünüm işsizlik oranı için olumlu sinyal olmayabilir. İşveren için girdi fiyatlarının yükselmesi, siyasi belirsizlik ortamında yatırımların gerilemesi gibi nedenler, firmaların üretim ölçeklerinde daralmaya giderek buna paralel olarak işten çıkarmaları tetikleyebilir. Mevcut koşullarda 2.çeyrek %3.8 büyüme rakamı beklentilerin üzerinde gerçekleşse de, büyümenin son kalan iki çeyrekte %2.8-%3.0 düzeyine düşeceği beklentileri, işsizlik oranının da gerilemesine engel olabilir.

Yaşanan seyir güven ortamını zedeliyor …Son yapılan araştırmalara göre Türkiye ekonomisi genel seyrinin kötüye doğru gittiğine yönelik anketlerde artış yaşandığını görülüyor. Ekonominin temel yapı taşı olan güvenin düşüş göstermesi ve ileriye yönelik yatırımlarda etkili olduğunu biliyoruz. İçeride yaşanan güvenlik sorunu ve siyasi belirsizlikler güven çapalamasına sebep oluyor. Aynı şekilde Fed’in faiz artırımına başlayacağı ve normalleşme adında para politikasında sıkılaştırmaya gideceği beklentileri yabancı fon çıkışına sebep oluyor.  Mevcut koşullarda Türkiye ekonomisinde toparlanma görmemiz ve işsizlik oranının düşüş gösterebilmesi için %4’ün üzerinde büyüme rakamı elde etmemiz zor gözüküyor. Bu nedenle işsizliğe ilişkin genel görünümde değişiklik önümüzdeki süreçte de beklemiyoruz.

Beste Naz Süllü / www.integralmenkul.com.tr/ 
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı