Yunanistan`ın gölgesinde siyasi gelişmeler izlenecek

29.06.2015 15:13

Bu hafta Yunanistan ile ilgili gelişmelerin yurtdışı piyasalara etkisi izlenirken, içerde ekstra olarak  siyasi gelişmeler fiyatlanmaya devam edilecek

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

BİST-100 Endeksi geçen hafta 84.529 seviyesine kadar tepki hareketini sürdürdükten sonra yurtdışı kaynaklı kar satışları ile geçen haftayı 83.546 seviyesinden kapatırken yine de haftalık bazda 1.091 puanlık prim kazanmıştı.

Yeni haftaya Yunanistan etkisi ile direk satışla ve boşluk bırakarak  başlayan BİST'te ilk seans itibariyle 200 günlük üssel ortalamanın da yakın olduğu kritik 82.000 desteğinin şimdilik çalıştığını ve kapanışın 82.344 seviyesinden oluştuğunu izliyoruz.

Yunanistan'ın IMF ile ilgili ödemesi için son tarih olan 30 haziran'a çözümsüz gelinmesi hatta Yunan Hükümetinin referandum kararı alması işleri çıkmaza sokarken , yurtdışı piyasaların ilk refleksinin borsa haricinde  sınırlı negatif tonda oluştuğunu izliyoruz.

Hala bir son dakika çözümü aranırken çözüm olmasa bile olası referandumdan evet çıkacağı beklentisi de daha sert tonda hareketleri şimdilik sınırlamış gözüküyor.

Yunanistan'da şimdiden bankalar  ve borsanın kapalı olduğunu düşündüğümüzde ECB desteği olmadan Yunan bankalarının düşeceği durumun sonuçları ve net bir çözümsüzlüğün özellikle Avrupa tarafında tahvil piyasasını nasıl etkileyeceği şimdilik tam olarak bilinmiyor.

Yunanistan başlığı son dakika sürprizi yada referandum ile çözülmezse  Avrupa içersinde İtalya İspanya'ya kadar uzanacak süreçte cevabı aranacak bir çok yeni soruyu gündeme getireceğinden bizim piyasalarımız tarafından da sonuçları dikkatle izlenecektir.

Yunanistan dışında bir çok önemli veri dışında ABD tarafından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi de FED algısı adına yakından izlenecektir. Özetle yurtdışı piyasaların seyri BİST'in hareketleri içinde önemli olacaktır. Yukarı yönlü hareketlerin kısa süreli ayrışmalar dışında daha güçlü ve kalıcı olabilmesi için daha pozitif bir yurtdışı piyasa ortamı gerekecektir.

İçerde ise siyasi tarafta meclis başkanlığı seçimi , olası koalisyon hesapları ve erken seçim ihtimalleri fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir.Şimdilik  kur ve faiz tarafında ki işlemlere baktığımızda yurtdışının sınırlı fiyatlandığı ve hala siyasi tarafta güçlü bir koalisyon sonuç beklentisinin sürdüğü izleniyor.

Yine de yurtdışından yada içerden gelebilecek haber akışına bağlı olarak kur ve faiz tarafında fiyatlamaların değişme riskini hesaplayarak temkinli olmakta ve BİST'te ona göre pozisyon almak veya eski pozisyonlar için temkinli stratejiler oluşturmakta fayda görmekteyiz.

BİST-100 Tarafına teknik olarak bakarsak

Gelecek kar satışları 82.000 üzerinde karşılanabilinirse gelecek tepkilerde 83.000-83.500 aralığı yukarda ilk kritik direnç eşiği olacaktır. 83.500 üzerine geçişlerde 84.200 ve 85.000 sıralı direnç hedefleri olmaya devam edecektir

Hep belirttiğimiz gibi 85.000'ler güçlü bir şekilde geçilecek olunursa 87.000'ler çok kritik bir direnç eşiği olarak yeni hedef olmaya başlayabilir.

Kar satışları etkili olur 82.000 altına tekrar olası sarkmalar başlarsa  bu içinde olduğumuz tepki hareketinin sorgulanmaya başlaması demek olacaktır. Bu durumda 81.000-81.500'lerden hemen bir geri dönüş yaşanamıyorsa daha da dikkatli olunması gerekecektir.

Bu durumda 80.000'ler psikolojik sınır destek olarak izlenecektir. 80.000 altında daha da sertleşebilecek satışlarla 78.500-79.200 aralığı ve burası da geçilirse  aşağıda seçim sonrası hemen tepkinin geldiği 75.000-77.000 aralıkları kritik destek bölgeleri olarak görev yapacaktır.

DOLAR-TL YORUMU :

Seçim sonrası 2.81'ler görüldükten sonra FED'in de ötelenmesi ile içerde ki pozitif algıya paralel olarak tekrar hızla 2.65'lere kadar gerileyen dolar-TL tarafında Yunanistan gerginliğinin Dolar Endeksi'ni 96.00'lara getirmesiyle açılış itibari ile tekrar  2.70'lerin üzerinin test edildiğini izledik.

Şimdilik 2.70 üzerinde kalıcı olmayan dolar-TL tarafında yön aranırken yurtdışında özellikle Yunanistan ile ilgili gelişmeler ve ABD istihdam verisinin  Dolar Endeksi'ne etkileri  yakından takip edilmeye devam edilecektir. İçerde siyasi gelişmeler ise yakından izlenmeye devam edilecektir.

Özellikle   büyük resimde temel ve teknik olarak yükseliş trendinin henüz bitmediğini bu geri çekilme sürecinin de şimdilik bir düzeltme etiketi olarak anlam kazandığını da hatırlatmaya devam edelim. Önümüzde ki süreçte 2.70 üzerinde kalıcı olunmaya başlanırsa biraz daha dikkatli olmak gerektiğini ve bu durumda 2.75'lerin oldukça kritik bir eşik olacağını da  hatırlatmak isteriz.

Dolar-TL tarafında teknik olarak ;

2.67-2.6750 aralığı aşağı yönlü geçilmeden tekrar yukarı yönlü 2.69 ve sonrasında 2.70 üzerine kalıcı yerleşme başlarsa dikkatli olmak gerekiyor. Böyle bir durumda 2.73-2.75 çok kritik bir direnç eşiği olarak takip edilmelidir.

Satışlar devam eder ve 2.67 altına sarkma başlarsa 2.66 altına geçişlerde 2.60-2.65 aralığı potansiyel destek aralığı olarak hedef haline gelebilecektir.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti