Yılın 2. çeyreği, 1. çeyrekteki hareketleri sindirmeye çalışacak

02.04.2015 16:11

Yarın Tarım Dışı İstihdam (NFP) günü… Varlık fiyatlarında ciddi sıçrama ve kırılmaların olabileceği bir gün (idi). Ne var ki Paskalya tatili nedeniyle Avrupa ve ABD’deki bir çok piyasa ya kapalı olacak, ya da erken kapanacak. Bu da özellikle hisse endeksleri veya Amerikan 10 yıllık tahvilleri gibi vadeli kontrat üzerinden işlem gören varlıkların fiyatlarında piyasanın açılışında oldukça büyük hareketlere neden olabilir. Hele de 245 binlik artış beklenen NFP verisi 200 binin altında gelirse…

NFP’nin 200binin altında gelmediği halde bakılacak olan diğer önemli veri seti enflasyonun öncü sinyali olabilen saatlik ücretler verisi. Aylıkta %0,30 un, yıllıkta %2,2 değerlerinin üzerinde gelecek bir veri seti faiz artışının beklenenden erken olabileceği algısını yaratabileceği için faizlerde yükseliş, endekslerde ise satışa neden olabilir.

Diğer yandan, 1.çeyrek için çok parlak gelmeyen ABD büyüme verisinin 2.çeyrekte düşük petrol, dolayısıyla düşük enerji fiyatlarının etkisi ile yüksek gelmesi beklenebilir. 2015’in ilk çeyreği FED’in faiz artırım süreci konusundaki muğlak ifadeleri, zayıf petrol fiyatları ve bunun ekonomilere etkileri, Yunanistan ve Troyka görüşmeleri gibi konularla geçti ve bu konuların hemen hemen hepsi ya USD’ye yaradı, ya da Euro’yu bozdu. Sonuçta EURUSD paritesinde %25’e varan bir gerileme oldu. Bir sonraki çeyrekte Yunanistan konusunun bir çözüme ulaşması gerekiyor ve benim bu noktadaki düşüncem Avrupa Birliği’nden ayrılmaması veya ayrılırsa da bu konunun en az etkiyi yapacak şekilde yürütüleceği yönünde (tıpkı FED’in faiz konusunu yürüttüğü gibi). Düşük petrol/enerji fiyatları konusu da olumlu etkilerini ekonomiler üzerinde göstermeye başlayacaktır. Bu durum için Rusya faktörüne rezervimi koyuyorum, çünkü Putin’in tekrar gündemi ısıtmasını olası görüyorum. Bu da petrol fiyatları üzerinde etkili olacaktır. Son olarak, hızlı güçlenen USD’nin FED’in kararlarında olmasa da en azından açıklamalarında yer bulduğunu biliyoruz. Demek ki bu noktada da piyasada bir algı oluşturuluyor.

Doğrusu, bütün bunların ardından önümüzdeki çeyreğe heyecanla bakıyorum. Hisse endeksleri için dikkate değer bir kar realizasyonu ve düzeltme mantıklı olacaktır. Ne de olsa aslı astarı olmayan ama herkesin kulağında olan “sell in May, go away” zamanı geliyor. Benzer bir düzeltme Dolar endeksinde de beklenmeli, ancak bunun bir dönüş olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktada şunu da dip not olarak düşeyim; her ne kadar Dolar endeksinde yeni yüksekler beklense de söz konusu yüksek seviyelerin kısa zamanda gelmesini beklemiyorum. Buna karşılık veri akışıyla kısa zamanda gelecek olursa bile kalıcı olacağını sanmıyorum.

20152.çeyrek için alternatif bakış açılarını incelemek için aşağıdaki linkten Saxo Bank analist ve ekonomistlerinin görüşlerine ulaşmak mümkündür.

Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktörü