Tarım Dışı İstihdam mı, Yoksa Saatlik Ücretler mi?

03.04.2015 15:34

NFP verisi dünkü yazımda bahsettiğim üzere 200bin’in oldukça altında, 126bin olarak geldi ve geçen ayın verisi 295bin’den 264bin’e düzeltildi. Bu veriye eşlik eden saatlik ücretlerdeki yüzdesel artış ise beklentinin üzerinde geldi; aylık veride %0,2’lik bir artış beklenirken %0,3 geldi; yıllık ise %2,0 beklentiye karşılık %2,1 geldi.


Şimdi elimizde birbirinden farklı şarkılar söyleyen 2 ayrı veri seti var. NFP oldukça düşük gelerek faiz artışı için önden koşanlara dur dedi. Buna karşılık öncül enflasyon habercisi sayılan ücretler beklentinin üzerinde yükselerek enflasyon o kadar da uzak değil, dolayısıyla faiz artışı da…


Piyasadaki tepkilere baktığımızda ise son derece ilginç bulduğum bir durum realize oluyor; dolar endexi ve döviz çiftlerinde değer kaybeden bir USD var. Bununla aynı yöne bakacak şekilde ABD 10 yıllık faizinde düşüş, vadeli kontratlarında ise yükseliş oluyor. Bu durum faiz artışının ötelenmesini fiyatladığınızda olur.


Diğer yandan ise hisse endekslerinde satış geliyor. Bu durum ise faiz artışını fiyatladığınızda olmalı.


Benim her bu duruma yorumum şu olurdu; zaten son aylarda 10 yıllık tahvil kontratlarındaki pozisyon değişiminin faizdeki değişimle ters korelasyonunu kaybettiğini biliyorum. Ayrıca hisse senetleri tarafında endekslerde put opsiyon aktivitesinin de artığını incelemiştim. Bence faiz yalan söylüyor; yakın zamanda veri akışı karşı çıkmazsa, yani kötü ABD veri serisi başlamazsa faizlerde tekrar yükseliş yönünde hareketlenmeler gelmeli. Endekslerdeki kar realizasyonu da bu durumu destekleyebilir.


Bu görünüşe aykırı olarak, dolar endeksi tarafında bir süre daha geri çekilmenin devam etmesi, hızlı güçlenen usd’den rahatsız olduğunu söyleyen FED’in yönlendirdiği süreçler açısından da mantıklı olacaktır.