OPEC bugün Viyana’da toplanıyor

05.06.2015 11:52

1960 yılında Venezuela, İran, Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt ile kurulan OPEC daha sonra sırasıyla Katar, Endonesya, BAE, Cezayir, Nijerya, Ekvador, Gabon ve Angola’nın katılımıyla büyüdü, ancak ilerleyen senelerde bu üyelerin bazıları çeşitli nedenlerden dolayı organizasyondan ayrıldı. 

Kuruluşundan bu yana petrol fiyatlarında istikrarı sağlama görevini üstlenen kuruluş hatırlanacağı üzere en son toplantısında petrol üretimini azaltmayacağını açıklayarak zaten yükselen petrol stoklarıyla zayıflama eğiliminde olan fiyatlara bir darbe daha vurmuştu ve Amerikan Ham Petrolü fiyatlarını $105 bölgesinden $45 seviyesine kadar gerilemesine neden olmuştu.

Süreç boyunca da şahin açıklamaları sürdüren Arap OPEC yöneticileri, Amerikalı kaya petrolü üreticilerine kaptırdığı pazar payını geri almak için taviz vermeyen açıklamalara devam etmişti. Ancak geçen ay hafif bir ağız değişikliği yaparak fiyatların diplerden yükselmesine neden olmuştu.
Bu günkü toplantıdan OPEC’in üretimi azaltmayacağına dair açıklama beklentisinin hakim olması nedeniyle dün petrolde, bir süredir benim de öngördüğüm satış hareketi başladı. Bu gün eğer günlük 30mio varillik üretimi sürdüreceğini açıklarsa ki hali hazırda Suudi’ler bunun da üzerinde üretim yapıyorlar, fiyatlardaki baskı devam edebilir. 

Petrol fiyatları ve bu günkü toplantı için önemli olabilecek konulardan bir diğeri de OPEC’in üretimi azaltmak için Rusya gibi büyük üreticilerin de üretim kısıntısına gitmesi gerektiğini söylemesiydi. Ancak bunun üzerine Rusya’dan yapılan açıklamada Rus kuyularının eski olduğu ve petrol çıkarımı bir kere durdurulur veya azaltılırsa bir daha o kuyulardan petrol çıkarımı yapılamayacağı belirtilmişti. Viyana’ya Ruslar da bir heyet gönderiyorlar. Bakalım bu konuyla ilgili özel bir oturum veya bir fikir birliği çıkacak mı?

Bu toplantıda çok yeri olacağını sanmıyorum  ama İran heyeti karar mekanizmasında görüş paylaşırken mutlaka yakın gelecekte, yaptırımların kaldırılmasıyla piyasa satabilecekleri petrolden elde edeceği geliri de düşünecektir. Bu da fiyatların sertçe gerilemesini çok istemeyebileceği anlamına geliyor.

Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktör