Ne diyelim şimdi buna? Tepki mi?

11.02.2015 18:14

Tekrar merhabalar… Bir önceki yazımızda  hatırlarsanız dolar / TL üzerinde durmuştuk… Çok soru geldi bu konuyla ilgili… İsterseniz kısaca hatırlayalım tekrar… Malum, çok popüler şu sıra dolar kurundan konuşmak: “Şunu da belirtmekte fayda var. Şu an anki konjonktür biraz daha dolar yönünde ağır basıyor. ‘Dolar’ın bu konjonktürü kullanacağı benim tahminim. Bu sebeple daha önceki dolarla ilgili analizlerimde bahsettiğim 2,50’li seviyelerinin genel seçimlere kadar görülme ihtimalini göz ardı etmemek gerekebilir.”

Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
twitter.com/MCobanAnaliz

Dolarda gelinen nokta belli. Önümdeki ekrana göre ‘şimdilik’ yeni zirvemiz 2,5070 TL… Şimdilik kelimesini özellikle tırnak içine aldım. Siz bunun nedenini biliyorsunuzdur mutlaka…

İsterseniz bugün ağırlıklı olarak BIST 100 endeksi üzerinde duralım. Ama dolara dokunmadan da olmaz değil mi? Dönem dönem piyasanın pusulası değişiyor biliyorsunuz. Şu dönemde ise pusulamız dolar / TL kuru. Bu bir kenarda dursun şimdilik

Gelelim BIST 100 endeksine… Dolar / TL kurundaki hareketliliği kıskanmış olacak ki yeniden dikkatleri üzerine çekti. Malum; kısa vadede 91 bin 805 puandan 82 bin 975 puana kadar hızlı bir geri çekilme. Kayıp yüzdesel bazda yüzde 9’un üzerinde. Bankacılık endeksinde durum biraz daha kötü. Aynı dönemde bankacılık endeksi yüzde 13’ün üzerinde değer kaybetti. Rakamlar biraz sinir bozucu değil mi? Gerek yok sinirleri bozmaya bence ama…

Gelelim şu anki duruma… Endeks tepki vermeye çalışıyor gelinen bu noktadan. Normal değil mi bu. Bu kadar sert düşüşe verilen bu tepki… Asıl soru şu olmalı: Borsadaki bu tepki devam eder mi ve yükselişin tepki alımı niteliğinden çıkması için hangi seviyeler aşılmalı?

Yazımızın kurgusunu bu iki soru üzerine kuralım o zaman…

İlk sorudan başlayalım kısaca… Endeksin tepki verdi nokta (yaklaşık 83 bin seviyeleri) son derece önemli bir destek seviyesi. Bu kısmen işimizi daha kolaylaştırıyor. Çünkü görüyoruz ki endekste teknik çalışıyor. Bu cepte kalsın… Tepkinin şiddetine ve gidilen noktaya bakalım. Bunun için öncelikle hacmi irdeleyelim. Düşüşe göre biraz daha fazla denebilir. Bu kısmen olumlu. Ama yeterli değil.  Eğer ki yaşanan bu tepkide hacimde ciddi bir artış görseydik o zaman tamam diyecektik. Tepki devam edebilir. Ama şimdi kafada soru işaretleri dolaşmaya başladı. Bir de yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi var ki o biraz daha mühim.

Gelelim ikinci soruya… Yükselişin tepki alımı niteliğinden çıkması için hangi seviyeler aşılmalı? Şimdi grafiğe dikkat. Endekste yaşanan son düşüşü bir düşüş trendi olarak değerlendirelim. Bu trendi de grafik üzerinde gösterelim. Endeks 28 Ocak’tan beri bu trend çizgisinin altında. Yani bu trendin üzerine çıkmadıkça olası yükselişlerin tepki alımı niteliğinden öteye gidemeyeceği aşikar. Bunun için ise bugünkü kapanış itibariyle 85 bin seviyesinin hacimli geçilmesi şart…

Sonuç olarak; endeks kısa vadeli de gözükse bir düşüş trend çizgisi altında hareket ediyor. Bu trendin direnç seviyesi şu an itibariyle 85 bin seviyesi. Bu nokta kırılmadıkça yükselişler tamamen tepki başlığı altında toplanmalı. Ve yine 85 bin trend direnci geçilmedikçe yeni pozisyon açılım için acele edilmemeli. 85 bin kırılsa bile hareket şu an için 87 bin  - 87 bin 500 seviyelerine doğru gözüküyor.
 
Borsanın üzerindeki satış baskısının azalması için ise kesinlikle 87 bin – 87 bin 500 seviyesinin üzerine çıkılması şart. Bunlar iyi senaryo… Kötümser senaryoya göre –ki ihtimali biraz daha fazla- bugün olduğu gibi yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılması ve 85 binlerin birkaç deneme sonrasın aşılamaması durumunda endeksin 83 binlerin altına sarkma riski hayli yüksek. Bu gerçekleşirse ilk aşamada 81 bin 224 – 81 bin 824 bandındaki boşluğun (gap) dolması beklenebilir. Bu seviyelerin altında ise 78 bin 900 – 79 bin seviyeleri var ki burası artık bizim mihenk taşımız olacak. Dikkat!...

Borsadaki görünüm bu şekilde iken dolara da kısaca değinelim. Dolarda 2,50 TL seviyesi son derece kritik. Teknik göstergelere göre üzerinde kalırsa 2,55 seviyesi ilk hedef noktası olacak. Bu noktanın da aşılması 2,60 – 2,65 bandına doğru bir ivmelenme yaratabilir. Dolar için önemli bir not daha: Kur 2,47 TL’nin altına gelmedikçe dolarda bir normalleşme sürecinden bahsetmemiz zor. Ama en azından 8 ila 10 aylık dönemde belirttiğimiz 2,65, hatta 2,70 TL seviyelerinin görülme ihtimali hiçte azımsanmayacak kadar var.

Hayata dair küçük bir not; hafta sonu birçok kişi için küçük ama benim için gerçekten büyük bir operasyon geçirdim. Yaş açısından o dönemden uzaklaşalı bayağı olmasına rağmen 20’lik dişimi bir operasyonla aldırdım. Benim için yakınlarımdan destek görmesem bu operasyona karar vermek bile oldukça güçtü ne yalan söyleyeyim. Ama Tanfer Klinik’in Diş Doktoru Cemile Yavuz Erdemir’in ellerinde olduğumu bilmek rahatlattı beni ağırlıklı olarak. Bunu operasyon anında ve sonrasında da fazlasıyla anladım.

Kendisine buradan bir teşekkür göndermek isterim… Sonuçta benim bir şekilde vücuduma zarar veren bir konudan kurtulmuş oldum. Çok daha önceden yapmam gerekirdi bunu. Bu durum hisse borsaya da benzemiyor mu sizce. Çevremde duyuyorum, “O hisseye ben bağlıyım” gibi laflar… Yanlış bence… Ciddi bir iş yapıyoruz duygular bayağı bayağı arka plana itilmeli ki bize zara veren şeylerden bir an önce kurtulalım. Öyle değil mi?

Bol kazançlar…