Ligler bitti, yatırımcının gözü transferlerde…

16.06.2015 11:31

Liglerin sona ermesiyle beraber gözler ölü sezonda kulüplerin yapacağı hamlelere çevrildi. Avrupa kupalarına katılacak kulüplere sağlanacak maddi kaynakların yanı sıra, kulüplerin bu gelirleri nasıl değerlendireceği ve ne gibi geri dönüşler alacağı önemli bir hale gelmiş durumda. Bazı kulüpler mevcut yapısını koruyacak, yeni bir şampiyonluk yürüyüşü deneyecek. Bazı kulüpler ise başarıyı değişimde arayacak. Bu kapsamda da henüz sezon yeni sona ermesine rağmen bazı kulüplerde şimdiden köklü değişiklikler meydana gelmiş durumdadır.

Beşiktaş değişikliğe giden kulüplerden birisidir. Teknik Direktör Slaven Bilic’in ayrılmasının ardından kadroda ve teknik ekipte değişiklikler meydana geldi. Gençlerbirliği’nin Sırp oyuncusu Dusko Tosic yeni sezon için anlaşmaya varılan oyunculardan bir tanesi. Tosic ile 2+1 yıllık anlaşma yapılırken, alacağı garanti ücretler 2015-16 sezonu için 900 bin Euro, 2016-17 sezonu için de 950 bin Euro olarak açıklandı. Beşiktaş, Kanadalı oyuncusu Atiba Hutchinson’ın sözleşmesini ise 2 yıl uzattı. Oyuncu Beşiktaş’tan 2 yıl için 2 milyon Euro garanti para kazanacak. Son olarak teknik direktörlük için de Şenol Güneş ile 2+1 yıllık anlaşmaya varıldı. Şenol Güneş’in ilk 2 yılında kazanacağı para ise 1,5 milyon Euro olarak açıklandı.

Yeni sezona büyük bir değişimle girmeye hazırlanan ve Şampiyonlar Ligi ön elemelerini geçerek gruplara kalmayı hedefleyen Fenerbahçe ilk değişiklikleri teknik kadroda yaptı. Sportif direktörlüğe İtalyan Giuliano Terraneo’yu getiren kulüp, teknik direktörlük görevine de Portekizli teknik adam Vitor Pereira’yı getirdi. Pereira ile 2 yıllık sözleşme imzalayan Fenerbahçe, kadrosunu yenilemek için de transfer girişimlerini sürdürüyor.

Şampiyonluğa ulaşan Galatasaray, teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu ile 3 sezon için yeniden anlaşmaya vardı. Hamzaoğlu’na her bir sezon için 2 milyon dolar net ücret ödeneceği açıklandı. Kulüp, aynı zamanda transfer çalışmalarını da sürdürüyor.

Trabzonspor da bu yaz transferde hareketli olması beklenen takımlardan bir tanesidir. Geçtiğimiz sezon kiralık olan Özer Hurmacı’yı satın alma opsiyonunu kullanarak kadrosuna katan Trabzonspor, Süleyman Hurma’yı da sportif direktör olarak görevlendirdi. Hurma 3 yıllık sözleşme imzalarken, yıllık 800 bin Euro kazanacağı açıklandı. Kulüp aynı zamanda Hakan Arıkan, Okay Yokuşlu ve Alper Uludağ’ın transferleri konusunda da Kayserispor ile anlaşmaya vardı. Kulüp son olarak Sevilla’nın Kamerunlu oyuncusu Stephane M’Bia için görüşmelere başlandığını da KAP’a bildirmiştir.

Sonuç olarak bakıldığında, bu yazı bol beklentili geçireceğimizi görüyoruz. Yabancı sınırlamasının kalkması kulüpleri transfer konusunda daha rahat davranmaya itecektir. Yabancı futbolculara yönelimin artmasıyla beraber iç piyasada da yerli futbolcuların maliyetleri düşebilir. Bu durum da 4 büyük kulübün maliyet kalemlerine olumlu etkide bulunacaktır. Ancak 4 büyük kulüp de Avrupa hedefleri doğrultusunda transfer yaparken, düşük maliyetli veya henüz parlamamış yıldız adaylarını kadrolarına katarlarsa olumlu etkilenebilirler. Şu anda tecrübeli ancak belli bir yaşın üzerinde olan yıldız oyuncuları getirmenin kısa vadede başarıyı da getirme garantisi olmadığı gibi, kulüplerin katlanmak zorunda oldukları maliyetler artabilir. Bu nedenden dolayı aslında her bir transferi kulüplerin bilançoları açısından da yorumlamak gerekiyor. Dünyada görülen bazı örnekler, düşük maliyetle de Avrupa’da başarı yakalanabileceğini göstermektedir.

Enver ERKAN

ALB Forex Analisti