Kritik eylül ayı kritik bir hafta ile başlıyor

31.08.2015 14:33

Biz içerde erken seçim hesapları yaparken , global piyasalarda Çin kaynaklı dalgalanmalar harici   tekrar FED'i hesapların içine almaya başlıyor gibi


BİST-100 ENDEKS YORUMU:


Geçen hafta içsel denklemlere ek olarak global piyasalarda yaşanan negatif seyrin etkisinde kalan BİST kritik desteği  200 haftalık üssel ortalama 73.500'leri bu kez aşağı yönlü kırarak 69.797 seviyesine kadar geri çekildi.


Sonrasında gelen güçlü tepki alımları ile kendisini toparlayarak tekrar 73.500'leri geçip 75.000'lere kadar uzandıktan sonra geçen haftayı 843 puanlık kazanımla 74.641 seviyesinden tamamlamış oldu.


Yeni haftaya da tepki alımlarının devamı ile giren BİST ilk seansı 251 puanlık kazanımla 74.893 seviyesinden tamamlamış oldu.


Bu süreçte 3.00'lere kadar ulaşarak yeni rekor kıran dolar-TL şimdilik 2.90-2.95 aralığında denge arayışı içine girerken , gösterge tahvilde faiz  kritik olarak önemsediğimiz % 11-12 aralığından fazla uzaklaşmayarak stresin henüz geçmediğini bize gösteriyor.


Son 5-6 yılın kritik eşiği olan % 11-12 aralığından daha önce Türkiye'ye giriş yaptığı gözlenen yabancı algısı piyasalar için çok önemli olmaya devam edecektir. Kısa ve Orta vade adına kur tarafında yükseklerin görüldüğüne dair ve BİST tarafında diplerin görüldüğüne dair  sağlıklı yorum yapabilmek için içsel-dışsal haber akışı dışında gözümüz gösterge tahvil faizlerinde olmaya devam edecek.


Henüz çok etkili adım atmayan ama hafta sonu gerçekleştirdiği ek adımlarla belirgin bir şekilde proaktif olduğunu ve süreci yakından takip ettiğini göstermek isteyen TCMB'nın FED'i beklediği ama piyasaların da çok açık dille ifade etmeselerde gereken zamanda en etkili silah olan faiz de dahil TCMB'dan bir aksiyon beklediğini görmekteyiz. Hatta piyasa da bazı yorumlarda bu ihtimalin şimdiden fiyatların içine girmeye başladığı söyleniyor. Mevcut fiyatlamalara baktığımızda ise henüz hiçbir olasılığın tam olarak fiyatların içinde olmadığını bize göstermekte.


Bu hafta içerde ve dışarda yoğun bir haber akışı bizi bekliyor olacak. İçerde erken seçim süreci ve TCMB hamleleri adına enflasyon verisi beklenirken,  yurtdışında Jackson Hole'den sonra tekrar piyasaların gündemine gelen FED'i anlama adına Bej Kitap ve kritik verilerle beraber özellikle cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisi dikkatle takip edilecektir.


Çin'de yaşanan gelişmeler ve global büyüme sorunlarına bağlı olarak FED'in Eylül ayını pas geçebileceği beklentisi FED BŞK Yardımcısı Fİsher'in konuşmaları sonrası yerini tekrar belirsizliğe bırakırken piyasalar toplantı gününe kadar haber realize olmadan FED'in nefesini hissedecek gibi görünüyor. Bu süreçte global piyasaların seyri ister istemez iç piyasalar içinde önemli olacaktır.


Çin'de yaşanacak gelişmeler ve ECB'nin faiz toplantısı da önemli veriler ve FED algısı dışında global piyasaların izlediği gelişmeler olacaktır.Bu süreçte gözler FED'i beklerken ABD faizleri dışında Dolar endeksi'nde olmaya devam edecektir. Bunun dışında geçen iki haftada sert satış yiyen ve toparlanmaya çalışan amiral borsa S&P 500 Endeksi'nin seyri de global borsalar adına yakından izlenecektir.


Özetle çok kritik bir hafta ile çok kritik bir ay olarak gözüken Eylül ayına giriyoruz. Biz erken seçim sonrası hesapları daha rahat bir manevra alanı içinde yapabilmek için pozitif tonda bir yurtdışı piyasa ortamına ihtiyaç duyacağımız kesin gibi. Bu ortamın anahtarı da FED'in elinde gibi gözüküyor.


Geçen hafta belirttiğimiz gibi FED bir baş aktör edası ile faizleri öteleyerek bir panzehir olarak mı davranacak ? yoksa hiç beklenmedik bir şekilde ölçülü bir faiz arttırım adımı ile stresi arttırıcı bir etki ile mi yapacak ? sorusu cevabı aranan en önemli soru olacaktır.


Kısa vadede satışlar 73.500 üzerinde kuvvet kazanarak tekrar 75.000 üzerine kalıcı atabilecek BİST için tekrar daha önce uzun vadeli sıkışma bandı olan 77.000-80.000 aralığı hedef haline gelebilir.


Daha kalıcı bir yükseliş için 80.000 üzerinde kuvvet kazanarak 82.000 ve sonrasında 83.000-85.000 aralıklarına doğru gidebilme gücü önemli olmaya devam edecektir.


Satışlar tekrar sertleştikçe 73.500 tekrar aşağı yönlü geçildikçe 70.000-73.000 aralığı bir kez daha kritik bir destek bölgesi olarak önem kazanacaktır. Özellikle 70.000 altına kalıcı sarkmalarda 65.000-68.000 aralığı içinde yeni bir denge arayışı gündeme gelebilecektir.


Teknik olarak kısa vadeli aşırı satım bölgesine girdiğimiz görülse de, yeni pozisyon açmak için dikkatli olmak ve stoploss kuralına uymak gerekiyor.



DOLAR-TL YORUMU :


Dolar-TL  rekor olarak 3.00'leri etiketledikten sonra belirgin bir sindirme-soluklanma süreci içine girmiş görünüyor.


Şimdilik 2.90 altına kalıcı gelmeyen ama 2.95'leri de kalıcı geçmeyen dolar-TL 2.90-2.95 aralığı içinde bu sindirme sürecini tamamlarken yavaş yavaş da teknik olarak bir sıkışma içie girmeye başladığını izliyoruz.


FED algısı ABD faizleri ve Dolar Endeksi'ne bağlı olarak yakından izlenirken , FED'i görmeden doğal olarak kalıcı ve sert bir aksiyon yapmak istemeyen TCMB ise ölçülü ek politika adımları ile bu sindirme sürecini uzatmayı hedefliyor gibi.


Bu hafta gelecek olan enflasyon verisi TCMB açısından önem taşırken, yurtdışında BEJ kitap imalat verileri ve cuma günü gelecek olan İstihdam  verisi FED'i anlama açısından önemli olacak. Biz yine de elini bir türlü açık etmeyen  FED'i anlamak için bu haber ve veri akışının fiyatlara yansımasına bakacağız.


Geçen hafta da yazdığımız gibi ;  Yurtdışı piyasalar normale gelene kadar ve içerde yeni bir hükümet kurulana kadar dolar-TL tarafında her an yeni rekorlar görme ihtimali temel ve teknik olarak masada kalmaya devam edecektir. Özellikle FED algısı ötelenmeden ve yaşanan global Volatilite biraz normale gelmeden ekstra temkinli olmak gerekiyor.


Bu süreçte TCMB'nın prokatif yönetimi ve atacağı adımlar her zamankinden önemli hale gelmiş durumda.Şimdiye kadar sakin görünen ve gelişmeleri ölçülü adımlarla izleyen TCMB Özellikle gösterge tahvilde % 11-12 aralığının aşılması halinde daha aktif olmaya mecbur hale gelebilir.


Dolar-TL tarafında teknik olarak ;


2.90 üzerinde kaldıkça ve 2.95 üzerinde ek kuvvet kazandıkça 2.98 ve asıl 3.00 psikolojik direnç hedefi olacaktır. 3.00 üzerine olası taşmalarda 3.05 üzerinde kuvvet kazanımı başlarsa 3.10-3.15 aralığı hedef direnç aralığı olmaya başlayabilir.


Stresin bir süre azalması için 2.90 altına sarkma yaşanması ve en azından 2.87-2.88 aralığının da aşağı yönlü geçilerek 2.80-2.85 aralığına doğru bir hareketin başlaması gerekecektir.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti