İşte enflasyon yorumu...

03.05.2017 14:04

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre enflasyon, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.31, 2016 yılının Nisan ayına göre ise yüzde 11.87 artarak son 9 yılın zirve seviyesine ulaştı. Ana harcama grupları itibariyle aylık bazda en yüksek artış yüzde 9.13 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, düşüş gösteren tek grup yüzde 0.02 ile haberleşme oldu. Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 21.65 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşirken, ulaştırma yüzde 17.94, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 15.63, sağlık yüzde 13.32 ile enflasyonu yukarı çeken kalemler olarak öne çıktı.

Çekirdek enflasyonunun çift hanelere ulaşmamış olması belki de raporun tek olumlu yanıydı diyebiliriz. Yıllık bazda yüzde 9.42 artan çekirdek enflasyon, yüzde 9.92’lik piyasa beklentisinin altında açıklandı. Üretici tarafında ise maliyet ve kur artışları fiyatlara yansımaya devam ediyor. Aylık bazda yüzde 0.76 artan üretici fiyatları, yıllık bazda yüzde 16.37 ile küresel krizden sonraki en yüksek seviyesine ulaştı.

Enflasyon uzun zaman sonra Şubat ayında çift hanelere ulaşırken, beklentilere paralel olarak yükselişini sürdürüyor. Nisan ayı rakamı ile neredeyse yüzde 12 seviyesine ulaştık. Gecikmeli kur etkisi sebebiyle Nisan ve Mayıs aylarının enflasyon açısından zirve seviyeler olması bekleniyordu. Düşük baz etkisi ve yüksek kurun maliyet kanalı ile fiyatlara yansıması sebebiyle Mayıs ayında da yükselişin sürmesini bekliyorum. Enflasyonda yılın zirvesi yüzde 12’nin biraz üzerinde gerçekleşerek Mayıs ayında görülebilir. Sonrasında ise hem baz etkisi hem de döviz kuru etkisinin azalması ile yıl sonuna doğru enflasyonda kademeli bir düşüş görebiliriz. TCMB’nin proaktif olarak nitelendirebileceğimiz, GLP’de 50 baz puanlık faiz artırım hamlesinin ardından ortalama fonlama maliyeti yüzde 11.80’e ulaştı. Reel faiz anlamında şu an için negatifte seyrettiğimizi söyleyebilirim. Fakat 12.25’e kadar sıkılaştırma alanı bulunan TCMB’nin özellikle Mayıs ayı enflasyon rakamının ardından fonlama maliyetini yüzde 12’nin üzerine çekmesi gerekebilir. Yılın ikinci yarısından itibaren gıda fiyatları veya kur kaynaklı olarak bir şok yaşanmazsa faizlerin yeniden aşağı çekilmesi gündeme gelebilir. Aksi halde enflasyonla mücadele adına, para politikasındaki duruşun daha da sıkılaşması söz konusu olabilir.

Zülküf Aydemir
IşıkFX Araştırma Uzmanı