Eylem planını bekleyeceğiz

27.11.2015 09:04
Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan 64’üncü Hükümet Programı 160 sayfalık bir kitap olarak yayımlandı.
Halkımız ve özellikle iş çevreleri ise “Yeni AKP Hükümeti Dönemi”nde gerçekleştirilecek reformları bekliyor. Açıklanan program ise bütünüyle AKP’nin vaatler listesinin genişletilmiş şekli. Reformların dönüşüm programları ve “Eylem Planları” ile açıklanacağının işareti veriliyor.
Program 8 bölümden oluşuyor. Her bölümde yapılacaklar anlatılıyor...

1) Sunuş (10 sayfa)
Sunuşta programın “Yeni Hamle Dönemi”nin perdesini açacağı, hükümetin “Tam anlamıyla reform hükümeti” olacağı belirtilerek,  6 temel reform alanı “Demokratikleşme ve adalet, Eğitim, Kamu yönetimi, Kamu maliyesi, Reel ekonomide köklü değişim, Öncelikli dönüşümler“ olarak açıklanıyor.
Dönüşüm programları ile AKP’nin vaatlerinin ve projelerin belli takvime bağlanacağı, 3-6 aylık dönemlerde ve 1 yılda nelerin yapılacağının ise eylem planlarıyla açıklanacağı belirtiliyor.

2) Demokratikleşme ve Anayasa (22 sayfa)
“Yeni, sivil” anayasa gereği anlatılırken, “Başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna olan inanç” vurgulanıyor. Yeni anayasada temel hak ve özgürlüklere, etnik, dini ve mezhepsel eşitliğin korunmasına önem verileceği, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında düzenlemeler yapılacağı açıklanıyor.

3) İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum (30 sayfa)
Eğitim kalitesini yükselterek, teknoloji üreten bir ülke olma hedefi yanında, sağlık hizmetlerini iyileştirme, yoksulluğu sona erdirme, ihtiyacı olan herkese sosyal destek sağlama hedefleri açıklandıktan sonra, kültür ve sanata verilecek önem vurgulanıyor.
Asgari ücretle çalışanlara, emeklilere, yaşlılara, muhtarlara, polislere, erlere ve uzman çavuşlara sağlanacak ek imkânlar hakkında bilgi veriliyor.

4) İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi (38 sayfa)
Kurumlar ve gelir vergilerinin birleştirileceği, gayrimenkul satışlarında aşırı kazancın, rant ve lüksün vergilendirileceği, kayıt dışılığın önleneceği belirtiliyor. Tarım sektöründe yem ve gübreye getirilecek KDV muafiyeti ve genç çiftçilerin teşviki konularında yapılacaklar sıralanıyor.
Merkez Bankası’nın mevcut statüsünün korunacağının işareti veriliyor.
Fiyat istikrarının, dalgalı kur sistemine dayalı ekonomik yapıda, yatırımların üretken olanlara yönlendirilmesine ve tasarrufların artırılmasına önem verileceği vurgulanıyor.

5) Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim (14 Sayfa)
Nitelikli insan gücü olmadan bilim, teknoloji ve yenilikçi üretime geçilemeyeceği vurgulanarak, nitelikli insan gücü yetiştirme konusunda yapılacaklar sıralanıyor.

6) Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre (16 sayfa)
Önümüzdeki dönemde başta kadim şehirler olmak üzere tüm mekânlarda dikey değil yatay bir yapılaşmanın olacağı, şehirlerin tabiat ve kültür ile iç içe yaşanacak ortamlar olarak korunacağı ve geliştirileceği belirtiliyor.
Programda yer alan bu ifadeler, önümüzdeki dönemde şehirlerde her boş alana imar izini verilmeyeceğinin işaretini veriyor.

7) Vizyoner ve Öncü İlke (22 sayfa)
Avrupa Birliği ile ilişkilerin güçlendirilmesi konusuna ağırlık verilerek komşu ülkelerle ve diğer ülkelerle iyi ilişkilerin sürdürülmesi siyasi ve ticari bağların artırılması konularında yapılanlar ve yapılacaklar sıralanıyor.

8) Sonuç (4 sayfa)
Sonuç bölümünde bu hükümetin “Tam bir reform hükümeti” olacağına vurgu yapılıyor.
Bunlar 64’üncü Hükümet Programı’ndaki anlatımın özeti. “Tam bir reform hükümeti” olacağı vurgulanan hükümetin uygulayacağı reformlar ise (programın sunuş bölümündeki ifadelerden anlaşıldığına göre) daha sonra açıklanacak dönüşüm programları ve “Eylem Planları”nda yer alacak.