Dolarda ‘yeni normalimize’ alışalım mı?

11.03.2015 17:50

Tekrar merhabalar... Klasik olarak bir önceki analizimi kısaca hatırlayalım mı? “Şu an için 83 bin 500 ara destek. Bunun altında bence çok daha önemli olan 83 bin – 83 bin 240 destek bölgesi var. Olası geri çekilmede bu noktanın kırılması yine 82 bin 500 seviyesi ara destek olmak üzere 81 bin 224 seviyesine kadar bir riskin ortaya çıkmasına neden olabilir. İşte  buraya dikkat. Bu nokta 200 günlük hareketli  ortalamalara oldukça yakın bölgeler. Kırılırsa asıl risk ise 78 bin 924 seviyesi kuvvetli destek noktası olmak üzere 77 bin 100 ve 74 binlere doğru bir geri çekilme hareketi görebiliriz. Bunu olumsuz senaryo olarak kabul edelim.”

Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
facebook.com/MehmetCobanAnaliz

Neden hep olumsuz senaryolar tutuyor. Kötüyü mü çağırıyoruz? Çok fazla erbabı olmasam da klasik tabirle uzaya negatif enerji mi gönderiyoruz? Borsadaki sert düşüşün nedeni bu mu yani? Çok saçma olurdu değil mi size böyle bir açıklama getiren biri olsa… Düşüşün nedeni belli. Kur “tamam” dedi BIST 100 için. “Bundan sonra sahne benim” diye de ekledi sonra…

Yalnız sahneyi sağlam aldı dolar / TL kuru… Resmen solo attı… Yukarıdaki yazıyı kaleme aldığımızda kur 2,50 – 2,53 bandındaydı. Topu topu bir hafta önce… O zaman hatırlarsanız piyasada 2,60’lar olabilir mi diye sorular başlamıştı yavaş yavaş. Şimdi “2,70’ler görülebilir mi?” diye soruyor piyasa. Bugün dolar üzerinde duralım ve bu soruya cevap arayalım kendi meşrebimizce…

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama özellikle kurda artık yeni normalimiz var. Bir süredir kurda 2,50’li seviyeler kulağa hiç yabancı gelmiyor. Bu konuda en başta anlaşalım. Nerede anlaşmamız bozulur sizle? Kur 2,53 – 2,54 seviyesinin altına geldiği zaman. O zaman derim ki kurda 2,5060 seviyeleri ara destek noktası olmak üzere 2,47 – 2,48’lere doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Belki 2,44 – 2,50 bandından söz edebiliriz bir süre. Ancak şartlar… Mevcut şartlar şu an için bu senaryonun hayata geçmesine izin vermeyecekmiş gibi gözüküyor. Bu görünümde sadece içsel nedenler etkili değil. Genel konjonktür doların güçlü kalması için hiç bu kadar doların istediği yönde bir ortam oluşturmamıştı yakın zamanda.

Geçenlerde piyasanın önde gelen aracı kurumlarından biri analiz yayımladı kurla ilgili. Analizde aynen şu ifadeler yer alıyordu: “Basit bir hesapla, TL son 3 ayda diğer gelişen ülke para birimlerine paralel bir değer kaybı sergilese idi, bugünkü dolar / TL kuru 2.41 civarında olacaktı. Bugünkü kur ile aradaki farkın, bu anlamda, Türkiye’ye özel ekonomik ve siyasi risklerin fiyatlanmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz...” Kısmen katılırım…  Ancak sürenin başlangıcını 16 Ocak yaptığımız zaman farkın daha az olacağını düşünüyorum.

Sonuç olarak; kurun hem içeride hem dışarıda mevcut gücünü koruması biraz daha ağır basıyor gibi. Ancak bu güç son zamanda yaşadığımız gibi sert yukarı hareket getirmeme ihtimali yüksek. Yine de oluşturulmaya çalışılan yukarıda bahsettiğimiz tabanın daha da güçlenmesini sağlayabilir. Peki yukarı hareket? Yaşanan rekorlara ve sert yükselişlere rağmen dolarda zirve noktası şurasıdır demek inanın zor. Ancak görüntü ılımlı gelişmeler olmadıkça kurun 2,65 – 2,70 bandını kısa vadede test edebileceği yönünde.
 
Şartlar belirttiğimiz gibi devam eder ve dolar bandın üst noktası olan 2,70 TL’yi test etmesi durumunda bu noktanın geçilip geçilmeyeceği yine o zamanki koşullar belirleyecek. Soru şu olsa? Mevcut koşullar devam ederse 2,70 TL geçilir mi? Beklentim geçilmeyeceği yönünde. Ancak iki temel unsura dikkat. Biri; içeride siyasi gerginliğin artmasıyla azalan güven ortamındaki düşüşün devam etmesi, ikincisi FED’in faiz artış tarihiyle ilgili sürenin kısaldığına yönelik açıklamaları. Diğer unsurlar da etkili olabilir. Ama bu ikin unsur 2,70’lerin aşılmasına neden olabilecek öneme sahip. Özetlersek; beklentimiz kurda kısa vade için 2,53 – 2,70 bandının korunabileceği yönünde. Şartlarda çok anormal bir değişiklik olmaması durumunda kurda 2,53 TL seviyesinin altının görülme olasılığı düşük gibi. Yukarıda ise 2,70’in aşılması durumunda artık dolar  / TL için tahmin yapmak iyice güçleşecek.

Hayata dair küçük bir not; soruyorlar bazen “yazılarınızdaki iskeleti neye göre oluşturuyorsunuz” diye. Aslında yaptığımız biraz geçmişi baz almak. En kaba tabirle diyoruz ki “geçmişte böyle olmuş, biz bunu geleceğe taşıyalım ki gelecekte böyle olma ORANINI bulalım” diye… Hayatın her aşamasında var bu. Geçmişte yaşadığımız bir olaydan etkileniyoruz hepimiz ister istemez. Emin değilim ama ileriye ket vurma diyorlardı galiba buna. Geçmişi tabii ki unutmayacağız. Ama geçmişin bu denli arkasına sığınıp geleceği bu kadar ipotek altına alması… İşte burada trendi çizgisini doğru çekmek lazım. Yanlış çizilen trend çizgilerinin ne denli yanlış sonuçlar verdiğini hepimiz yaşayarak öğrenmedik mi?

Bol kazançlar…