Çekirdek yıllık bazda son dört aydır düşüyor

05.12.2016 12:50
Kasım ayı TÜFE verisi aylık bazda %0.52 ile beklentilerin altında geldi. Yıllık TÜFE verisi ise %7 seviyesinde oluştu. Yıllık enflasyonda geçen ayki %7.14 seviyesinden %7 seviyesine doğru düşüş var. Geçen yıl aynı kasım ayında enflasyon %0.67 seviyesinde oluşmuştu. Yıllık enflasyondaki düşüş buradaki baz etkisinden kaynaklanıyor.

Yıllık çekirdek enflasyon son dört aydır düşüyor… Çekirdek enflasyonda ise yıllık bazda %6.99 seviyesinde bulunuyor. Burada manşet verinin altındayız. Bu durum geçen ayda bu şekilde gerçekleşmişti bir de temmuz ayında olmuştu. Diğer yandan çekirdek enflasyonun yıllık bazda son dört aydır gerilediğini not almakta fayda var.

Gıda grubu negatif katkı sağladı… Kasım verisinin beklentilerin altında kalmasında Gıda grubundaki %0.58 oranındaki düşüş etkili oldu. Gıda grubu enflasyonda 0.14 puan negatif etki yapmış durumda. Diğer yandan giyim gurubunda mevsimlik etkiler görülürken, enerji grubunun enflasyonda yukarı etkileri görülüyor.

Enflasyon dört aydır her ay son on bir yılın ortalamasının altında geliyor… Son on bir yılın kasım ayı tüfe ortalaması %0.89 seviyesinde bulunuyor. Bu ortalamaya gelen veri oldukça başarılı diyebiliriz. Özellikle temmuz ayından sonra gelen aylık veriler kendi döneminin son on bir yıllık ortalamalarının altında gerçekleşiyor.

%7.5 hedef hayal değil…
TÜFE 2016 yılında ocak-kasım döneminde %6.78 seviyesine ulaşmış durumda. TCMB’nin %7.5 hedefi için 0.72 puanlık bir alan daha var. Aralık dönemi ortalamalarına baktığımızda son on bir yılın ortalamasının 0.17 gibi düşük bir seviyede olduğunu görmekteyiz.  Buna göre yıllık %7.5 hedefini tutturmaya oldukça yakın görünüyoruz.

Ancak son bir aydır kurda yaşanan artışlar ve yapılan zamlar bu yıl aralık ayını ortalamanın üzerinde çıkaracak gibi duruyor. Kur geçişkenliğinin ileriki aylarda etkili olması beklenebilir. Ancak gelen ÖTV zamlarını aralık ayında hissedeceğiz. Bu yıl enflasyon hedefi geçse bile uzun zamandan sonra hedefe çok yakın bir noktada yılı tamamlayabiliriz. Ancak 2017 yılında kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili olacak görünüyor.

ÜFE’deki artış ilerleyen aylarda TÜFE için olumsuz sinyal olabilir… Diğer yandan kasım ayı ÜFE verisinde de aylık %2 yükseliş oluştu. Yıllık ÜFE bu veri ile %2.84’den %6.41 seviyesine ulaştı. Mevcut verinin ileride enflasyona baskı yaratacağı söylenebilir. Diğer yandan ara malı grubundaki %3.74 artış, imalat grubundaki %2.41’lik yükselişler ilerleyen aylarda TÜFE’ye yansımalar olabileceğini gösteriyor.

TCMB enflasyonun seyrini görmek isteyecektir… TCMB faiz indirimi konusunda enflasyonun önümüzdeki aylardaki seyrini izlemek isteyecektir. Kasım verisinin veya aralık verilerinin düşük gelmesi, fazla gösterge olmayabilir. Çünkü zamların ve kur geçişkenliğinin ilerleyen aylarda enflasyon üzerinde nasıl bir etkiye sahip olacağını görmek isteyecektir.