Biraz dinlenelim mi? Ama çok az…

24.12.2014 17:45

Tekrar merhabalar…Bir önceki analizimi hatırlayarak başlayalım mı yine analizimize: “Endeksin çok fazla gecelik kapanış yapmadan tekrar kanalın içine dönmesi olumlu. Şimdi takip edilmesi gereken konu endeksi bu kanalın içinde kalıp kalamayacağı. Kalırsa güzel… Bunun için en azından bugünkü kapanış itibariyle 82 bin 200 – 82 bin 300 seviyelerinin üzerinde kalması şart. Başarırsa yeniden 84 bin  - 85 bin aralığına doğru bir hareketlenme olur ve 2015 senesine bu kanal içerisinde girme şansı artır. Ancak tekrar bu kanalın destek noktasının altına gelinmesi borsada 78 bin 500 – 79 bin bandına doğru bir geri çekilme riskini beraberinde getirecek.”



 


Sakiniz değil mi? Geçtiğimiz hafta bizi oldukça yoran piyasalar teorik olarak olmasa da pratik olarak yılın son tam haftasını oldukça sakin geçiriyor. Bunda yılbaşı rehavetinin dışında piyasa oyuncularının, yatırımcıların profesyonellerin dinlenme isteği de etkili bence. Malum, hem yıl sonu hem de zorlu bir haftanın ardından gelen bir dinginlik. İnsan vücudu istiyor ara sıra böyle. Kaba tabirle kısa aralıklı nadas şart bünye için… Nedense az da olsa bir timsah gözyaşı da olmuyor değil en azından bende. Zira hayatımı bu işten kazanıyorum. Hareket şart bizim piyasada arkadaş. Her sektör için böyledir tabii de bizim piyasa için bir miktar daha gerekli galiba. Çünkü çok yeri etkiliyor, düzenliyor, yön veriyor… Kısaca para durmasın aksine dolaşsın. Hadi biraz ekonomi tabiri kullanalım… Paranın dolaşımdaki hızı artsın… Anlaştık… Keşke her dediğimiz böyle kolay olsa… O da sıkar mıydı acaba belirli bir süre sonra?..


Neyse bugün biraz fazla giriş bölümü kullandık galiba. Çok uzatmadan gelelim endeksin teknik görünümüne… Aslında son analizimizden beri çok fazla bir değişiklik yok gibi borsanın teknik görünümünde. Hala yükseliş kanalı içiresinde endeks. Geçtiğimiz yazımızda da bunu belirtmiştim. Ancak bazı okuyucularımızdan öneri ve eleştiri geldi bu kanal için. Öneri bu kanalın çok güçlü olmadığı yönünde. Haklılık payı yok değil bu eleştiride. Ama dikkat ederseniz endeks çok ekstrem bir gelişme olmadıkça bu kanal içerisinde hareket ediyor. Mesela geçtiğimiz hafta bu kanalın endeksi bu kanalın dışına çıkaran etmen anormal dolar hareketi olmuştu. Bizim savımız endeksin bu denli önemli bir gelişme olmadıkça bu kanal içerisinde hareketini devam ettireceği yönünde. Aşağıdaki grafikten de görebilirsiniz. Kanal aralığı çok geniş değil. Bu sebeple bir miktar daha dikkatli olmakta gayda var. Ancak tekrar belirtelim. Endeks sert olmayan bir yükseliş kanalı içerisinde hareketini sürdürüyor.


Endeksin teknik görünümünde dikkatimizi çeken diğer bir unsurda yine aşağıdaki grafikten görebileceğiniz gibi Aralık ayının başında başlayan bir düşüş trendi. Sizin de dikkatinizi çekmiştir. Endeksin yükseliş kanalı içerisinde hareketini devam ettirse bile bu trend çizgisinin hala altında bir seyir sürüyor. Kaba bir tabirle bu trendin direnç noktası geçilmedikçe – ki o da yaklaşık 86 bin seviyesine denk geliyor- endeks üzerindeki baskı devam edebilir. Burası önemli…




Sonuç olarak; endeks sert olmayan bir yükseliş kanalı içerisindeki hareketini devam ettiriyor. Bu kanalın bugünkü kapanış itibariyle destek noktası 82 bin 900’lü seviyelerde. Direnç seviyesi ise yine bugünkü kapanış itibariyle 87 bin 900’lü seviyelerde bulunuyor. Endeksin bu aralık içerisindeki hareketleri normal karşılanabilir. Şu an için olası geri çekilmelerde 84 bin 200 – 300 bandı oldukça önemli. Aşağı geçilirse kanalın destek noktasına doğru bir sarkma yaşanabilir. Yukarı hareketlerde de başta da belirttiğimiz gibi kanal içerisinde yer alan kısa vadeli düşüş tren direnci aşılmalı. Bugünkü kapanış itibariyle 86 bin seviyelerinde de bu direnç noktası bulunuyor. Teknik görünüme göre de bu seviye geçilmedikçe endeks üzerindeki baskı devam edebilir. O zaman kanal desteğine doğru bir geri çekilme hareketi beklenebilir. Dikkat!


Endeks açısından can sıkan ufak bir dip notu da hatırlatmadan geçemeyeceğim yine… Endekste 18.12.2014 tarihinde 81 bin 224 – 81 bin 824 bandında oluşan ufak bir gap (boşluk) var. Teknik analiz genelde bu gap’in dolması gerektiğini söyler. Bu da aklımızın bir yerinde kalsın…




Peki dolar?




Endeksteki görünümün yanında dolardaki son durum hakkında da çok soru geliyor. İsterseniz kısaca değinelim bu konuya da… Görülen zirve noktasından sonra aynı sertlikte yaşanan düşüşle birlikte kur şu an için 2,3000 – 2,3100 TL seviyesinin üzerinde dengelenmeye çalışıyor. Bu çabada da 2,3090 seviyesi şu an için önemli destek noktası konumunda. Bu seviyenin altına sarkılması durumunda kurun kademeli de olsa 2,2800 TL seviyesine kadar gerileme olasılığı oldukça yüksek. Arada belki 2,2940 seviyesi ara destek görevi görebilir. Ancak görülen 2,3090 TL destek seviyesinin altında yapılacak sarkmalarda 2,2800 seviyesinin görülme riskinin fazla olduğu. Yukarıda ise 2,3447 – 2,3500 sevilesi oldukça kritik. Görünen tablo dolar lehine ekstra bir gelişme olmadığı taktirde bu seviyelerin aşılmasının en azından sene sonuna kadar zor olduğu. Aşılması durumunda da yeniden 2,3800 – 2,4000 bandına doğru bir hareketlen başlayabilir.


Hayata dair küçük bir not; Çok değerli bir okuyucum olan Serap Özkan geçtiğimiz günlerde bir hikaye paylaştı benimle. Bunun için kendisine teşekkür ederim. Hikaye 1930’lu yıllarda geçiyor. Malum, dünya tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin belki de en büyüğünün yaşandığı tarihler… HikayeMatsushitaadlı şirketleri olan birisine ait. Büyük ekonomik kriz patlak verdiği zaman Matsushita’nın yöneticileri bir çok yöneticini yatığı gibi çalışanlarıyla yollarını ayırmayı teklif ediyor. Matsushita ise işçi çıkarmak yerine üretimi yarı yarıya azaltmış. Geri kalan zaman diliminde de işçileri ürettikleri malları satmaya yönlendirmiş. Bu yöntemle birlikte Matsushita bırakın fabrika kapatmayı yine 1930’lu yıllarda da farika açmayı sürdürmüş… Tanıyorsunuz değil mi bu tersine hareketi: Borsada düşerken al, çıkarken sat. Kimi zaman akıllı bir strateji oluyor bu. Ama döneceği yeri bildiğiniz zaman. Yoksa sebepsiz alınan bir riskten öteye gitmiyor bu hareket… Dikkat…




Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
twitter.com/MCobanAnaliz


Bol kazançlar…