28.04.2024 18:59:14 EKONOMİK GELİŞMELER - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

EKONOMİK GELİŞMELER

02.06.2016 09:08

Son güncelleme : 02.06.2016 15:56

Türkiye
 
İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan Mayıs ayına ait İmalat PMI verisi 49.4 düzeyinde gelerek 50 eşik seviyesinin altında açıklandı. Geçtiğimiz ay 48.9 seviyesinde gerçekleşmişti.
 
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türk bankalarının dış borcunun 2015 yılında yaşanan artış hızının 2016 yılının ilk çeyreğine nazaran bir yavaşlama yaşadığını açıkladı. Ayrıca Türk bankalarının dış borçlanmasının yavaşladığını fakat risklerin devam ettiğine değerlendirmesinde yer verdi.
 
OECD, Türkiye 'nin 2016 yılı büyüme beklentisini %3,4'den %3,9 seviyesine yükseltti. 2017 yılı tahminini de %4,1'den %3,7'e indirdi.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez bankası ve hükümetin aynı paralelde düşünmeye başladıklarını ve Merkez bankasının faiz indirimlerini sonuna kadar desteklediklerini dile getirdi. Önümüzdeki dönemde %11 seviyelerinden %9,5 seviyesine kadar bandın daralabileceğini dile getirdi. Zeybekçi, Merkez bankasında yeni bir dönem başladığını ve enflasyonla mücadeleden vazgeçmeyi değil, yöntem değiştirilerek enflasyon ile mücadele konusunda alternatifleri zenginleştirmenin gerektiğini açıklamalarında yer verdi.
 
ABD
 
OECD, ABD'nin 2017 yılı için büyüme beklentisini %2.2 olarak açıkladı. Bir önceki raporunda %3.3 seviyesindeydi. 2016 yılı için büyüme rakamını %2.0'dan %1.8'e revize etti.
 
ABD'de haftalık olarak açıklanan Mortgage Başvuruları 27 Mayıs haftası ile %-4.1 bir gerileme yaşandı. Bir önceki hafta %2.3 seviyesinde gerçekleşmişti.
 
ABD Mayıs ayı İmalat PMI verisi 50.7 gelerek, 50.5 olan önceki verisinin üzerinde bir büyüme kaydetti.
 
ABD ISM İmalat PMI Mayıs ayına ait olan veri 51.3 düzeyinde açıklandı. Bir önceki ay 50.8 seviyesinde gerçekleşmişti.
 
ABD'de İnşaat harcamaları verisi Nisan ayında %-1.8 seviyesinde bir gerileme yaşadı. Mart ayı rakamı ise %0.3'ten %1.5 seviyesine revize edildi.
 
Fed Bej Kitap raporuna göre, fiyat baskısının yavaşça geliştiğinin ve fiyat görünümün ılımlı olduğundan bahsedilmiş. Bir çok fed eyalet bölgeleri istikrarlı ve iyi yönde kredibilite sağladığını, ABD istihdamı, ücretlerde Nisan ayından bu yana ılımlı bir şekilde artış gösterdiğine yer verilmiş.
 
Avrupa
 
İngiltere'de Mayıs ayına ait ulusal konut fiyatları aylık bazda %0.2 bir artışla bir önceki ay ile benzer olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise %4.7 oranında bir artış beklentilerin ve bir önceki ayın altında kaldı. Nisan ayında ise Yıllık bazda %4.9 seviyesindeydi.
 
İngiltere'de Nisan ayına ait Mortgage Başvuruları 66.3 Bin olarak, 67.9 Bin olan beklentisinin altında gerçekleşti.
 
İngiltere'de İmalat PMI Mayıs ayı verisi 50.1 ile 50 eşik seviyesinin üzerinde gerçekleşti.
 
Almanya Mayıs ayı İmalat PMI verisi 52.1 düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ay ise 52.4 seviyesindeydi.
 
Euro Bölgesi Mayıs ayı İmalat PMI verisi 51.5 olarak gelerek, beklenti ve önceki verisiyle paralel olarak açıklandı.
 
OECD, Euro Bölgesi'nin 2017 yılı için GSYİH %1.7 seviyesinde olan beklentisini korudu. 2016 yılı için ise %1.6 seviyesine yükseltti. Bir önceki raporunda %1.3 oranında bir büyüme beklentisini açıklamıştı.
 
Japonya
 
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, satış vergilerinin artırım konusunu 2,5 yıl erteleyerek 2019 yılına kadar bir artış yapılmayacağını belirtti. Abe, 2020 mali hedeflerine bağlı kalınacağını ve şuanda lehman tarzı bir krizinin yaşanmadığını vurguladı.
 
Japonya Başbakanı Ekonomi Danışmanı Etsuro Honda, Japonya'nın işsizlik oranını %3.2 seviyesinden %2.7 seviyesine inebileceğini dile getirdi. Ayrıca Japonya'nın tam istihdamda olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirtti. Honda, BoJ'un Haziran ayında niceliksel gevşemenin yeterli olabileceğini ve varlık alımlarını 100T Yen'e çıkarak kapasiteye sahip olduğuna açıklamalarında yer verdi.
 
Petrol

 
İran OPEC temsilcisinden gelen açıklamada, herhangi bir petrol üretimini dondurma girişimini taahhüt etmediklerini belirtti.
 
Irak Petrol Bakanı, günlük petrol üretimlerinin 4 milyon varilin üzerinde olduğunu, yılın ikinci yarısında petrol piyasasında pozitif değişiklikler beklediğini belirtti. Ayrıca petrol piyasasında bir toparlanma olduğunu da vurgu yaptı.
 
Uluslararası Enerji Bakanlığından(EIA) gelen açıklamada ABD'nin petrol talebinin Mart ayında %2 oranında yükseldiğini belirtti.
 
Nijerya Petrol Bakanı Shail Al Mazrouei, yılbaşından bugüne kadar piyasanın kendini düzelttiğini belirtti. Tüketici ve üretici açısından uygun fiyatlar oluncaya kadar bu düzeltmenin devam edebileceğini dile getirdi.
 
Kanada

 
Kanada'da Mayıs ayına ait İmalat PMI verisi 52.1 oranında açıklandı. Bir önceki ay 52.2 düzeyinde gerçekleşmişti.
 
Forex Yorumları
 
Ons Altın, 1220$ bölgesini aşmakta zorlanıyor
Bu haftaya satıcılı başlayan ons altının bir miktar toparlanma çabası içerisinde olduğunu izliyoruz. Ons altın, 1220$ seviyesine doğru tepkiler yaşadı ancak etkili olamadığını da belirtmekte yarar var. Piyasada ağırlık kazanan Fed'in Temmuz ayında faiz artırabileceği beklentileri Doların değeri üzerinden Altın piyasasını da domine ediyor. Fed'in Haziran ayından ziyade Temmuz ayında faiz artırabileceğini düşünenlerin sayısı daha fazla. Yine de yarın açıklanacak istihdam verilerinin bu beklentiler ve olasılıklar üzerinde etkili olacağını düşünüyoruz. Dolar Endeksi ile Altın fiyatı arasındaki ters korelasyon 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye erişti. Bu nedenle Fed cephesinde oluşan beklentilerin Dolar üzerindeki fiyatlaması Ons Altın üzerinde daha yüksek etki yaratabilir. Bugün, ABD tarafında açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam değişimi takip edilecek. Ons altını teknik olarak ele alırsak, 1220$-1225$ bölgesinde alım gücünün zayıfladığını görüyoruz. Altında yeni bir hareketin başlaması için 1220$-1225$  bölgesinin aşılması gerekebilir. Ons Altında 1220$ seviyesinin aşılamaması durumunda geri çekilmelerde destek seviyesi 1205$ seviyesinden geçiyor.
 
Dirençler: 1217/ 1220/ 1225
Destekler:1205/ 1200/ 1190
 
Bugünkü OPEC toplantısı ve Petrol Stokları, Ham Petrol üzerinde belirleyici olabilir
ABD Ham Petrolü WTI, 49$ bölgesini zorluyor ancak bu seviyenin üzerine yerleşmekte başarısız kalıyor. Dün, Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında 2 milyon 350 bin varillik artış dikkat çekiyor. Bugün ise Amerikan Enerji Bakanlığından resmi petrol verileri açıklanacak. Bugün açıklanacak olan petrol verilerinde piyasaların beklentisi 2 milyon 500 bin varillik azalma kaydetmesi yönünde. Aynı zamanda, bugün Viyana'da OPEC toplantısı gerçekleşecek. OPEC toplantısından arz kısıtına yönelik herhangi bir beklentimizin olmadığını vurgulamıştık. Bunun en büyük nedeni ise İran'ın Pazar payını artırmak istemesi ve kararların oybirliği ile alındığı OPEC'te İran'ın muhtemelen itirazlarını sürdüreceği. Hatırlanacağı üzere Suudi Arabistan'da İran'ın ortak kararı olmadan arz kısıtına gidilmeyeceğini belirtmiş, İran'ın kabul etmesini şart koşmuştu. Ham petrolü teknik olarak ele alırsak, günlük periyotta yükselen kanal içerisinde düzeltme hareketlerini yapmaya devam ediyor. Petrol, 47.20$ desteğini kıramadığı müddetçe yukarı yönlü eğilimini sürdürebilir. Ancak, 47.20$ desteğinin kırılması petrolde aşağı yönlü baskı yaratabilir ve 43$ seviyesine doğru uzamalara bile neden olabilir.
 
Dirençler: 49.60/ 50.20/ 51.50
Destek: 47.20/46.75/45.00
 
Bugün ECB kararları ve Draghi konuşması bekleniyor
Dolar endeksindeki geri çekilmeye bağlı olarak EUR/USD paritesinin 1.12 bölgesine doğru ivme kazandığını izliyoruz. Dolar endeksi dün sabah saatlerinde gördüğü 95.80 seviyesinden 95.20 seviyesine kadar geri çekilmiş durumda. Dolar endeksinde Euro'nun ağırlığının fazla olması nedeniyle paritenin 1.1220 direncine doğru hareket ettiğini görüyoruz. Diğer yandan bugün Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve kararın ardından takip edilecek ECB Başkanı Draghi'nin konuşmaları EUR/USD paritesinde hareketlilik yaratabilir. Piyasa ECB faiz kararında herhangi bir değişiklik olmasını beklemiyor ancak Draghi'nin Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri paritede hareketlilik yaratabilir. Bununla birlikte ABD cephesinde ISM New York PMI ve ADP özel sektör istihdam değişimini takip etmekte yarar var. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, Parite 1.1070 seviyesinde bulunan kritik seviyeye doğru yakınsamasında paritenin yukarı yönde tepki verdiği görülüyor. Bu noktada, paritenin 1.12 seviyesi üzerindeki kapanışlarda 1.13 seviyesine doğru atak yapma potansiyeli artabilir. Buna karşın, Euro'nun dolar karşısında halen daha güçlü olduğunu söylemek oldukça güç.
 
Dirençler: 1.1220 / 1.1300 (50 günlük H.O) / 1.1335
Destekler: 1.1100 / 1.1070 / 1.1050
 
Sterlin üzerinde BREXIT fiyatlaması etkili oluyor

Yaklaşan BREXIT referandumu öncesi yapılan anketlerde ayrılıkçıların oy oranında kısmi bir artış yaşanması GBP/USD paritesinde baskı yaratıyor. AB'den çıkılmasına yönelik anketlerde (Number Cruncher Politics) son iki haftada AB'den çıkılmasına yönelik oyların %18.6'dan %21.3'e çıkması Sterlin üzerinde az da olsa bir miktar stres yarattı. Parite şu an 50 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1.1408 seviyesinden geri dönmüş durumda. Parite halen daha yükselen kanal içerisindeki seyrini sürdürmesine karşın kanal içerisinde bir miktar geri çekildiğini izledik. Dolar endeksindeki geri çekilmeye bağlı olarak bugün paritede yukarı yönde bir miktar tepki görülmekte. Bugün İngiltere Merkez Bankası Başkanı M. Carney'in konuşma yapması bekleniyor. Carney'in konuşması BREXIT oylamasını içermesi durumunda parite fiyatında hareketlilik oluşabilir. GBP/USD paritesini teknik olarak günlük periyotta ele aldığımızda, Şubat ayı sonu itibariyle takip ettiğimiz yükselen kanal içerisindeki hareketine devam ediyor ancak bu kanal içerisinde bir geri çekilme yaşıyor. MACD göstergesinin pozitif bölgede olması grafiğin halen yukarı eğimini koruduğunu göstermekte. Fakat bu paritenin geri çekilmeler yapmayacağı anlamına gelmez. Kısa vadede paritede  1.4408 seviyesinden geçen 50 günlük hareketli ortalamasından tepkilerin geldiğini izliyoruz. Yukarıda ise 1.4550 önemli olabilir. Paritenin Sterlin lehine güçlenmesi için 1.4550 seviyesini geçmesi gerekli. Aşağıda ise 1.4402 seviyesinin altında seyirler oluşması durumunda ise 1.4330 / 1,4260 bölgelerine doğru düşüşler oluşabilir.
 
Direnç: 1,4550 / 1.4740 / 1.4770
Destek: 1,4408 / 1,4330 / 1,4260
 
USD/TRY, 2.94 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor
Dolar endeksi, 95.50 seviyesinin altına geri çekilmesine rağmen USD/TRY'de somut bir geri çekilmenin olmadığını izliyoruz. Kur, bu sabah 2.94 seviyelerindeki seyrini koruyor. ABD Dolarının, global piyasalarda geçtiğimiz iki güne nazaran bir miktar değer kaybetmesi, GOP'lar üzerinde sınırlı da olsa etkisini hissettiriyor. Bugün içerisinde, ABD'den ADP özel sektör istihdam değişimi, haftalık işsizlik başvuruları ve Fed Kaplan konuşması takip edilecek. Yarın açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi bugünkü ADP verisi piyasalar üzerinde sınırlı hareket yaratabilir. USD/TRY paritesini teknik olarak ele alırsak, 2.9360 desteğini takip etmeye devam ediyoruz. Paritede, bu desteğin üzerindeki seyirler önümüzdeki süreçte paritenin 2.98 direncine doğru ivmelenmesine destekleyici olabilir. Kurda, satış baskısının hızlanabilmesi açısından 2.9360 desteğinin altında seyirlerin görülmesi gerekebilir.
 
Dirençler: 2,9750 / 2,98 / 3,00
Destekler: 2,9360 / 2,9250 / 2,91
 
USD/JPY paritesinde güvenli liman algısı çalışmaya devam ediyor

USD/JPY paritesindeki geri çekilmeler devam ediyor. Dün Abe'nin açıklamaları sonrasında değer kazanan Japon Yen'i global piyasalarda diğer para birimleri karşısında da güçlenmiş durumda. Piyasalarda Yen'in güvenli liman algısının tekrardan çalışmış olduğu görülüyor. Günün erken saatlerinde ise Japonya'dan haftalık olarak açıklanan yabancı bono alımlarının detayına baktığımızda, -549.4 Milyar Yen satışı gerçekleşmiş. Bir önceki hafta ise bu rakam 684.0 Milyar Yen düzeyindeydi. Yabancı bono alımlarımda yaşanan düşüş, USD/JPY paritesinde sınırlı bir şekilde geri çekilmesine neden oldu. Dün akşam ABD kanadından ise, Fed Bej kitap raporunu aldık. Raporda, ABD istihdam ve ücretlerde, Nisan ayının ortasından itibaren ılımlı bir şekilde artış yaşandığından bahsedilmiş. Birçok Fed eyalet bölgesinin istikrarlı olduğunu ve iyi yönde kredibilite sağladığından söz edilmiş. Olumlu bir görünüm sunan bu açıklamalar parite üzerinde önemli bir etkiye neden olmadı. Bugün ABD'den tarım dışı istihdam verisi öncesi takip ettiğimiz, ADP özel sektör istihdam değişimi, ayrıca haftalık işsizlik verileri paritenin seyri açısından önemli olabilir. ADP özel istihdam verisi için 173 Bin düzeyinde bir beklenti oluşmuş durumda. Bu değerin üzerinde gelmesi durumunda paritede yukarı yönlü harekete neden olabilir. Aksi durumda paritede yaşanan geri çekilme devam edebilir. Teknik olarak USD/JPY paritesini dört saatlik periyotta ele aldığımızda, Mayıs ayından itibaren takip ettiğimiz yükselen trend kırılmış durumda. Parite şuanda 109.00 seviyesi üzerinde fiyatlanmaya devam ediyor. MACD ve fiyat ilişkisine baktığımızda uyumlu olduğunu izliyoruz. Ayrıca MACD negatif bölgeye geçmiş durumda. Paritede geri çekilme devam ettiği müddetçe 108.72/108.20/107.80 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir. Aksi durumda, 109.90 önemli bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyelerin üzerinde tutunmada başarılı olması halinde, ilerleyen günlerde 110.40/110.62 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.
 
Destek: 108.72/108.20/107.80
Direnç: 109.90/110.40/110.62
 
DAX CFD Analizi
Avrupa piyasaları bankacılık ve madencilik hisselerinde gelen satışlar ve Avrupa Merkez Bankası ile OPEC toplantıları öncesindeki belirsizlikler nedeni le satışlarını bugünde sürdürüyor. Buna paralel olarak Alman DAX endeksi izlediğimiz 10240 desteğinin de altına geriledi ve 10100 seviyesine düşme potansiyeli yükselmiş durumda. Bugün Euro bölgesinden faiz kararlarını takip edeceğiz. Karar sonrasında Avrupa Merkez bankası başkanı Mark Carney konuşması endeksde hareketliliğe neden olabilir. Dax CFD'si ise spot endekse paralel olarak 10250 seviyesini kırdı ve 10145 desteğine doğru düşüşünü sürdürebilir. CFD'de 10145 desteğinde dikkat etmekte fayda var. Spot DAX endeksinde de aynı zamanlarda 10100 desteği önemli olacak. DAX endeksi 10100 desteğini kırarsa, CFD'de bunu  takip ederek 10145 seviyesinin altına doğru uzamalar gösterebilir.
 
Dirençler: 10250-10300-10380
Destekler: 10145-10055-9930

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İntegral Menkul Araştırma Departmanı 
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr  
www.borsaintegral.com 
 
 

 





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4246 32,4375 % -0,15  
Euro 34,6533 34,7411 % -0,66  
Sterlin 40,2905 40,4925 % -0,56  
Frank 35,2662 35,4430 % -0,65  
Riyal 8,5986 8,6417 % -0,40  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,19 27,25 % 0,66  
Platin 915,96 918,11 % 0,66  
Paladyum 954,56 959,53 % 0,66  
Brent Pet. 89,32 89,32 % 0,66  
Altın Ons 2.337,84 2.338,38 % 0,66