28.04.2024 20:20:45 PİYASA BEKLENTİMİZ - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

PİYASA BEKLENTİMİZ

07.04.2016 08:58

Son güncelleme : 07.04.2016 09:28

Dün 15-16 Mart tarihli FOMC toplantısına ait tutanaklar açıklandı. Mart toplantısı sonrasında faiz karar metninde ve Yellen konuşmalarında duruma dair detaylı bilgiler aldığımız için dünkü tutanaklar piyasa adına taze bir veri olmadı. Tutanaklardan çıkan sonuç; birçok üye küresel endişelerden dolayı Nisan ayında faiz artırımına onay vermiyor.

Dün Ekonomi Bakanı Elitaş’ın TL kurunu hareketlendiren konuşmaları ve Moody’s’in Türk Bankacılık Sektörü raporunda geçen bazı olumsuz olabilecek değerlendirmeler Bankacılık Endeksinin %2’nin üzerinde değer kaybetmesine neden oldu. Cuma günü açıklanacak Moody’s ‘in kredi notu ve görünümü hakkındaki değerlendirmesi öncesi açıklanan bu rapor beklentiler üzerinde pek olumlu olmadı. Görünümün ‘durağan’a çekilmesi olasıyken, ‘negatif’ te kalabileceği olasılığını artırdı. Bu da Endeks hareketleri üzerinde olumsuz olabilir.

Dün ABD piyasaları ve bu sabah ise Asya Borsaları çoğunlukta pozitifte seyrediyor. BIST’ e bu sabah küresel etki olumlu yönde olsa da iç dinamiklerimizin öne çıktığı bir hafta içerisindeyiz. Bu aşamada 80000 üzerinde tutunmaya devam ediyoruz fakat Endeksin yukarıda 83500 ve üzerine yaptığı tepkilerde kalıcı olamaması yorgunluk belirtileri gösteriyor. Endekste 80000-83500 arası yatay seyri devam ediyor. Dünkü sert satış sonrası bugün açılışta bir miktar yukarı yönlü tepki görülebilir.

Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş yapmış olduğu açıklamasında, TCMB’nin faiz oranlarını radikal bir şekilde düşürmenin tam zamanının olduğunu ve Merkez Bankası’nın 2001 sendromunu artık üzerinden atması gerektiğini belirtti.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yapmış olduğu konuşmasında, Türkiye’nin yeni bir reform döneminin eşiğinde olduğunu, enflasyonu tek haneye düşürdüklerini ama hala yüksek olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin seçimlere rağmen bütçeyi dengede tuttuğunu belirtti. Türkiye’deki düşük tasarrufa çözüm olarak BES’i devreye soktuklarını da ifadelerinde yer verdi.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s yayınladığı “Bankacılık Sistemi Görünümü” raporunda, ekonomik yavaşlama ve fonlama maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle Türkiye bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğunu raporunda yer verdi.

ABD

15 - 16 Mart tarihinde gerçekleştirilen Fed FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar açıklandı. Tutanaklara Nisan ayında alınacak faiz kararının tartışması yansırken, üyelerin bazıları Nisan ayında faiz artışının aciliyet sinyali vereceği ve uygun olamayacağını belirtti. Bazı üyeler ise gelen verilerin beklentileri karşılaması halinde faiz artışının uygun olacağını savundu. Çok sayıda üye faiz artırımlarına ihtiyatlı yaklaşımın akıllıca olacağını ifade ettiler.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin 2016 yılında %2.25 - %2.50 arasında büyüme göstereceğini belirtti. Aynı zamanda Mester, ileriki dönemde enflasyonun %2'lik hedefine ulaşacağını belirtirken, erken bir faiz artırımının riskleri olduğunu ancak uzun süre beklemenin de risk barındırdığını ekledi.

St. Louis Fed başkanı Bullard yapmış olduğu konuşmasında, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte daha yavaş büyüme kaydedebileceğini ancak küresel risklerin henüz ABD ekonomisi görünümünü etkilemediğini belirtti. Ayrıca Bullard, önümüzdeki süreçte Fed'in faiz artırımı konusunda verilere bağlı olarak yavaş tutumunu sürdüreceğini söyledi.

ABD’de MBA mortgage başvuruları 1 Nisan ile biten haftada -%1.0’dan %2.7’e artış kaydetti.

Avrupa

Almanya sanayi üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre azalarak -%0.5 olarak gerçekleşti. Ocak ayı rakamı ise %3.3’ten %2.3’e revize edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre %1.8’den %1.3’e geriledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan Dünya Ekonomik Raporunun analitik bölümlerinde, tüm gelişen ve yükselen ekonomileri etkileyen sermaye düşüşünün, iç yatırımı ve büyümeyi sınırlamasının yanı sıra borç krizlerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, gelişen ülke para birimlerinin 2010-2015 döneminde özellikle ABD Doları karşısında değer kaybettiği raporun içeriğinde yer aldı.

Petrol

ABD’de ham petrol stoklarında 1 Nisan ile biten haftada piyasaların beklentisinin aksine 4 milyon 937 bin varil azalma gerçekleşti. Verinin üretim kanadındaki düşüş devam ediyor. Cushing petrol stokları ise beklentilerin üzerinde 357 bin varil artış kaydetti.

Şirket Haberleri

MİGROS TİCARET A.Ş. / MGROS – Şirket, 10 adet Migros ve 12 adet Migros Jet formatında toplam 22 adet satış mağazası Mart ayı içerisinde hizmete açıldığını duyurdu.

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. / OTKAR - ESHOT Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı doğrultusunda açılan körüklü otobüs ihalesinin Otokar lehine sonuçlandı. İhale 17.9 milyon Euro bedelli olup 100 adet körüklü otobüs alımı ile araçların bakım ve servis destek hizmetini kapsamaktadır. Teslimatlar, 2016 yılı içinde partiler halinde tamamlanacaktır.

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. / NRBNK - Yurtdışında nitelikli yatırımcılara satılmak suretiyle ihraç edilen 10 yıl vadeli 10.000.000 USD nominal değerli tahvillerin satış işlemi 31 Mart 2016 tarihinde tamamlandığını bildirdi.

SODA SANAYİİ A.Ş. / SODA [SISE] - Soda ve Kromsan Fabrikaları işyerleri için Petrol-İş Sendikası ile yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi sürecinde Petrol-İş Sendikası tarafından grev uygulama tarihi 05.05.2016 olarak bildirilmiştir. Toplu iş sözleşmesi olağan süreci halen devam etmektedir.

EGELİ & CO GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / EGLYO - Şirket, KRC Gayrimenkul Yatırım A.Ş. satışından doğan alacağın tahsil edilememesi nedeniyle devam eden hukuki sürece ilişkin ayrı ayrı açılan davaların duruşma tarihlerinin 29 Haziran 2016'ya ertelendiğini bildirdi.

KOMBASSAN HOLDİNG A.Ş. / KOMHL - Şirket, grup şirketlerinde Komyapı A.Ş'nin TOKİ İnşaat ihalesini (İlköğretim Okulu İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşini), 74.944.000-TL ihale bedeli ile aldığını bildirdi.

VERUSATURK GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / VERTU [GEREL] - Şirket portföyünde bulunan Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (GEREL) pay senetlerinden 2.500.000 adet borsada işlem görmeyen statüde payın, pay başına 2,70 TL bedelle, toplam 6.750.000 TL karşılığında BİST Toptan Satışlar Pazarında Yüksel KARDEŞ'e satılması işlemi 06.04.2016 tarihinde gerçekleştirildiğini duyurdu.

TEKNOSA İÇ VE DIŞ TİCARET A.Ş. / TKNSA - Şirket, %100 Bağlı Ortaklığı Kliksa İç ve Dış Ticaret A.Ş. ile birleşmesi hakkında Yönetim Kurulu Kararı aldığını açıkladı.

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / EKGYO - Şirket, projelerinden Nevşehir Emlak Konutları, Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi ihalesi 05.05.2016 Perşembe günü saat 14:30' da yapılacağını bildirdi.

HALK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / HLGYO - Şirket, çıkarılmış sermayenin, 1.500.000.000.-TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, %6,32570 oranında artırılarak 743.000.000.- TL'den 790.000.000.-TL'ye çıkarılmasına, artırıma konu olan bedelsiz hisse senetlerinin dağıtım tarihindeki mevcut pay sahiplerine Şirket sermayesine iştirakleri nispetinde ve kayden dağıtılmasına karar verdiğini bildirdi.

Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

Yasal Uyarı Notu:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Çekince: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

İntegral Menkul Araştırma Departmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4246 32,4375 % -0,15  
Euro 34,6533 34,7411 % -0,66  
Sterlin 40,2905 40,4925 % -0,56  
Frank 35,2662 35,4430 % -0,65  
Riyal 8,5986 8,6417 % -0,40  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,19 27,25 % 0,66  
Platin 915,96 918,11 % 0,66  
Paladyum 954,56 959,53 % 0,66  
Brent Pet. 89,32 89,32 % 0,66  
Altın Ons 2.337,84 2.338,38 % 0,66