28.04.2024 23:44:26 PİYASA BEKLENTİMİZ - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

PİYASA BEKLENTİMİZ

02.03.2016 08:50

Son güncelleme : 02.03.2016 09:32

Global piyasalardaki olumlu hava devam ediyor. Pazartesi günü Çin Merkez Bankasının bankalara yönelik yaptığı gevşeme adımı başta petrol olmak üzere piyasa algılamalarını olumlu yönde desteklemiş durumda. Diğer yandan Gelişen ülkelere yönelik ılımlı havanın devam ettiğini izliyoruz. Bunun GOP para birimlerinden görebiliyoruz. Bugün için önemli bir veri olmasa da yarın içeride enflasyon verisi, Cuma günü ise ABD’de istihdam verileri önemli olacak. Diğer yandan içeride solo bilançolar tamamlandı. Konsolide bilançoları ise gelmeye devam ediyor. Endeksin 76000 seviyesini geçmesi durumunda yukarı hareketler hızlanabilir.

 

BIST 100 Endeksi

BIST 100 Endeksi bir süredir destek yaptığın 73800 seviyesi üzerinde tutunarak yine bir süredir direnç oluşturduğu 76000 seviyesini geçmeye çalışıyor. Endekste 76000 seviyesinin geçilmesi durumunda 77600 seviyesine doğru hareketler hızlanabilir. Teknik olarak endeksin 3 aydır içinde dalgalandığı yatay bandın kırılıyor olması dikkat çekici. Bu endeksin daha üst seviyelere doğru hareketini sürdürebileceğini gösteriyor olabilir. Endekste 73800 stop loss olarak izlenebilir.

Dirençler: 76000—77600-80000
Destekler: 75000-73800-72250

 

BIST 30 Endeksi ve VIOP

BİST 30 endeksi 92250 direncini kırıyor. Endekste 95300 seviyesinden geçen alçalan tredn direnci önemli olacak. Teknik olarak yaklaşık 3 aydır içinde bulunduğu yatay bandın kırılıyor olması dikkat çekici. VIOP endeks kontratında kısa pozisyonlar için riskli durum devam ediyor. Mevcut uzun pozisyonlar için 92250 endeks seviyesi stop loss alınabilir. Halen mevcut kısa pozisyonlar var ise 95300 endeks seviyesi stop loss olarak izlenebilir.

Destekler: 92250-91700-90200
Dirençler: 95300- 98500-102800

 

 

Küresel Ekonomik Gelişmeler

 

Türkiye

Türkiye imalat PMI verisi Şubat ayında 50.3 seviyesine geriledi. Ocak ayı rakamı 50.9 olarak açıklanmıştı. Raporun detayı incelendiğinde, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşmenin devam ettiğine işaret etti. Üretimin, yeni siparişlerin ve istihdamın alt endekslerinin PMI endeksini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekildi.

TCMB’nin 23 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantısının tutanakları açıklandı. Tutanaklarda, enflasyondaki düşüşün ve cari açıktaki daralmanın devam edeceğine değinildi. İhtiyaç duyulduğunda Lirayı destekleyici tedbirler alınabileceği de ifadelerinde yer verildi. Ayrıca, Şubat ayına ilişkin öncü göstergelerin gıda enflasyonunda düşüşe işaret ettiği de vurgulandı.

ABD

ABD’de Şubat ayına yönelik açıklanan imalat PMI verisi 52.4’den 51.3’e geriledi. Aynı dönemde, ABD’de imalat sektörü ISM endeksi bir önceki aya göre artış kaydederek 49.5 seviyesine yükseldi.

ABD’de Ocak ayında inşaat harcamaları %1.5 olarak açıklanırken, bir önceki ayın verisi %0.1’den %0.6’ya yukarı yönde revize edildi.

Avrupa

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Draghi, ağırlaşan ekonomik riskler ve beklenenden daha zayıf enflasyon ortamında parasal teşvikleri gözden geçireceklerini ve euro bölgesinde fiyatları yukarı çekmek için gerekli tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını tekrarladı.

İspanya’da imalat PMI Şubat ayında geriledi. Ocak ayında 55.4 olarak açıklanan veride Şubat ayı rakamı 54.1 olarak gerçekleşti.

Fransa’da imalat PMI Şubat ayı final rakamı 50.2 olarak açıklandı. Şubat ayının öncü rakamı 50.3 olarak gerçekleşmişti. Verinin bir önceki aya göre artış kaydettiği görülüyor. Ocak ayını 50 puanla tamamlamıştı.

Şubat ayında Almanya’da işsizlik oranı bir önceki aya göre değişim göstermeyerek %6.2 düzeyinde sabit kaldı. Aynı dönemde işsiz kişi sayısı beklentiler çerçevesinde 10 bin kişi azalma gösterdi.

Almanya imalat PMI Şubat ayını 50.5 seviyesinde tamamladı. Veri, Ocak ayında 52.3 seviyesinde gerçekleşmişti.

Euro Bölgesi İmalat PMI Şubat ayında geriledi. Ocak ayı rakamı 52.3 olan veri, Şubat ayında 51.2 olarak gerçekleşti.

Euro Bölgesinde işsizlik oranı son dört yılın en düşüğüne gerileyerek %10.3 olarak açıklandı.

İngiltere imalat PMI verisi Şubat ayında 52.9’dan 50.8’e geriledi.

Çin

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Çin'in kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Çin Merkez Bankası'nın önceki gün bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirmesi ve Ocak ayındaki rekor kredi büyümesi bileşiminin, yetkililerin büyümede kredi faktörünü daha fazla kullanma yönündeki bir politika değişikliği ihtimalini artırdığını belirtti.


Şirket Haberleri

TURCAS PETROL A.Ş. / TRCAS - Şirket %46 oranındaki dolaylı iştiraki Turcas BM Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş. ("TBK") ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. ("TSKB") arasında 15 milyon Euro ve 40,5 milyon ABD Doları tutarında nakdi ve/veya gayrinakdi ve 10 milyon Türk Lirası tutarında gayrinakdi, azami 30 ay anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 14 yıl vadeli kredi sözleşmesinin 1 Mart 2016 tarihinde imzalandığı bilgisi Şirketimize ulaşmıştır. Bahsi geçen kredi, TBK'nın Aydın ili Kuyucak ilçesindeki 16 MW kurulu gücünde olması planlanan toplam 71 milyon 250 bin ABD Doları tutarındaki jeotermal elektrik üretim santrali yatırımının finansmanında kullanılacağını bildirdi.

ETİLER GIDA VE TİCARİ YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ETILR - Şirket, İstanbul ili Ataşehir ilçesinde WaterGarden İstanbul içerisinde yakın zamanda faaliyete gececek olan şube için  Franchise Sözleşmesi imzaladığını bildirdi.

ÇEMAŞ DÖKÜM SANAYİ A.Ş. / CEMAS - Şirket, 13.05.2014 tarihli özel durum açıklaması ile duyurduğu Ankara 14. İdare Mahkemesi nezdinde 29.01.2014 tarihinde SPK tarafından Şirkete uygulanan idari para cezasına ilişkin işlemin iptali, anılan işlemin yürütmenin durdurulması ve ödenen idari para cezası tutarının yasal faizi ile birlikte iadesi istemiyle açılan davada Şirketin vekilliğini üstlenen Dursunoğlu Hukuk Bürosu tarafından Şirkete yapılan bilgilendirmede, davanın anılan ilk derece mahkemesi tarafından 17/02/2016 tarihinde reddedildiği, ancak Danıştay'a temyiz başvurusu yapılacağı öğrenildiğini bildirdi.

YAPI KREDİ KORAY GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / YKGYO - Şirketin ve bağlı ortaklığı Gelişim Gayrimenkul ve Yatırım Ticaret A.Ş. yönetim kurulları tarafından alınan kararlar çerçevesinde;  Şirket ve Gelişim Gayrimenkul aktifinde yer alan İstanbul ili, Beykoz İlçesi, Çayağzı (Riva) Köyü mevkiilerinde bulunan toplam 8 parseldeki, 16.12.2015 tarihinde kamuya açıklanan değerleme raporunda KDV hariç toplam 63.216.103 TL değer takdir edilen arsalar, toplam 63.300.000 TL + KDV bedelle Sardes Gayrimenkul Yatırımcılığı ve Ticaret A.Ş.'ye satılacağını bildirdi.

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / SAFGY - Şirket, Oracle EBS Entegrasyonu, E- Fatura ve E- Defter Lisans Kurulum ve Devreye Alma hizmetleri işinin yapılması kapsamında Aktek Bilgi İletişim Teknolojisi San. ve Tic. A.Ş ile 25.000-USD+KDV (YirmibeşbinAmerikanDoları) karşılığında hizmet sözleşmesi imzalanmasına karar verdiğini bildiridi.

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. / GSRAY – Kulüp, Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı Teknik Direktörü Mustafa Denizli’nin 1 Mart 2016 tarihi itibariyle görevinden istifa ettiğini bildirdi.

VERUSA HOLDİNG A.Ş. / VERUS – Şirket, %46,67 oranındaki iştiraki Innoted Teknoloji A.Ş.'nin 01 Mart 2016 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında; 3.000.000 TL tutarındaki mevcut sermayesinin 600.000-TL nakit artırımla 3.600.000 TL'ye çıkartılmasına karar verildiğini, Şirket 280.000-TL karşılığında söz konusu artırıma katılacağını bildirdi. Sermaye artırım işlemleri sonucunda Şirketin sermaye payı tutarı 1.400.000-TL'den 1.680.000-TL'ye yükseleceğini ve iştirak oranının ise değişmeyerek %46,67 olarak kalacağını duyurdu.

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. / PGSUS -   Şirket,  Boeing firmasından beş adet yeni B737-800 NG tipi uçak alımına yönelik olarak Boeing ile satın alma sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini ve sipariş konusu uçakların 2017 yılında tesliminin öngörülmekte olduğunu, bu sipariş kapsamındaki yatırım harcamalarının teslimat tarihlerindeki tahmini liste fiyatları (fiyat ve ödeme koşulları hariç tutulmakla birlikte tahmini fiyat artışı ve uçak konfigürasyonundan kaynaklanan uyarlamalar göz önüne alınarak) baz alındığında yaklaşık 505 milyon Amerikan Dolarına karşılık geldiğini bildirdi.

 

Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

İntegral Menkul Araştırma Departmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com

 





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4246 32,4375 % -0,15  
Euro 34,6533 34,7411 % -0,66  
Sterlin 40,2905 40,4925 % -0,56  
Frank 35,2662 35,4430 % -0,65  
Riyal 8,5986 8,6417 % -0,40  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,19 27,25 % 0,66  
Platin 915,96 918,11 % 0,66  
Paladyum 954,56 959,53 % 0,66  
Brent Pet. 89,32 89,32 % 0,66  
Altın Ons 2.337,84 2.338,38 % 0,66