28.04.2024 22:55:06 GÜNÜN AJANDASI - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

GÜNÜN AJANDASI

11.02.2016 08:59

Son güncelleme : 11.02.2016 11:34

Türkiye Cari İşlemler Dengesi: Aralık ayına dair olarak açıklanacak verinin Kasım ayında -2.11 Milyar Dolara yükseldiği görülmüştü. Ocak ayında -2.35 Milyar Dolar ve Mart ayında -4.99 Milyar Dolar açıklanan cari açıkta yaşanabilecek olan artış Türk Lirasında negatif bir algı yaratabilir. Piyasada oluşan beklentiler ise -5.00 Milyar Dolar seviyesinde bulunuyor. (10:00)

 

ABD İlk İşsizlik Başvuruları: Devlete ait iş bulma kurumuna ilk kez yapılan başvuruların sayısını izleyen, ilk işsizlik başvuruları verisinde yükseliş yaşanması, ülkede işsiz sayısını artmakta olduğu gösterir. İşsiz sayısında yaşanan artışın, normal şartlarda ülke para birimi üzerinde negatif etki meydana getirmesi beklenmektedir. Haftalık olarak açıklanan veri için beklentinin geçtiğimiz haftanın 5 bin kişi gerisinde 280 bin seviyesinde bulunuyor. (15.30)

 

ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları: İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz döneme göre 7 bin kişi azalış kaydetme beklentisi ağırlık kazanmış durumda.(15.30)

 

Fed Yellen Konuşması: Fed Başkanının Senatoda yapacağı konuşmada Para Politikasının geleceğine yönelik olarak vereceği mesajlar takip edilecek. (17.00)

Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hollanda'da Yatırımcılar Formunda yapmış olduğu konuşmasında, Türkiye'de 2017 yılında büyümenin %5'e çıkmasını beklediklerini açıkladı.

ABD

Fed başkanı Yellen'ın ABD kongresinde konuşma öncesi yayınlanan metinde, istihdam piyasasında iyileşmenin sürdüğünü ve enflasyonda toparlanma için petrol fiyatlarındaki düşüşün sona ermesi gerektiği de belirtildi. Ayrıca, yıl içerisinde faiz artışı ihtimalinin hala mümkün olduğu görülüyor. Ancak faiz artırım hızı ekonominin ne kadar güçlü olduğuna ve ne derece izin vereceğine bağlı olacağının da altı çiziliyor. Çin tarafına da vurgu yapılan metinde, Çin'de son göstergelerin kesin bir yavaşlamaya işaret etmediğini ve Yuan'ın düşüşünün Çin'in döviz politikasının görünümünü belirsizleştirdiği belirtildi. Küresel ekonomik büyümenin zamanla iyileşmesini bekledikleri de metinde yer almaktaydı.  ABD'de 5 Şubat ile biten haftada mortgage başvuruları %9,3 arttı.

Avrupa

Fransa'da Aralık ayına ait açıklanan sanayi üretimi beklentileri karşılayamadı. Bir önceki aya göre %0.6 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %0.7 azalma gösterdi. İngiltere'de Aralık ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %1.1'lik düşüş gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise %0.9'dan -%0.4'e geriledi. Sanayi üretimi içerisinde imalat sektörü üretimi de bir önceki aya göre %0.1'lik beklentinin altında -%0.2 olarak açıklandı.  İngiltere Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Ocak ayında %0.4 olarak gerçekleşti.

Petrol

ABD'de 5 Şubat ile biten haftada ham petrol stokları 754 bin varil olarak açıklandı. Beklentiler 2,8 Milyon varil artış göstermesi yönündeydi.

Talep, Ons Altını 1200$ üzerine taşıdı

Ons Altın önceki gün yaşadığı kar realizasyonunun ardından günlük destek seviyesi 1185$ üzerinde tutunarak bir üst banda yolculuğunu sürdürdü. Dün Yellen kongrede yaptığı konuşma Altın lehine hareketler yarattı. Fed yaşanan global gelişmelere bağlı olarak para politikasındaki sıkılaştırmanın kademeli olarak devam edeceğini fakat ekonomide hayal kırıkları olması durumunda faiz artırım hızının düşürüleceğinin sinyallerini verdi. Fiziki alımlardan destek gören Altında güvenli liman talebinin yanında Fed'in sıkılaştırmasında daha temkinli olacağının sinyallerini vermesi Ons Altında değer kazancına yol açarken aynı zamanda Dolar Endeksinin de zayıflamasına neden oldu. Ons Altını teknik olarak ele aldığımızda 1204-120$ direncinin aşılmasıyla bir üst bant olan 1120-1230 dirençlerine yöneldi. Ara direnç olarak 1212 seviyesini takip etmekteyiz. Olası kar realizasyonlarının yaşanması durumunda 1185 seviyesi ara destek konumunda bulunmayı sürdürüyor.

Dirençler: 1212/1215/1220
Destekler:1200/1194/1185

 

Ham petrol yeni dip arayışında

ABD ham petrolü küresel ekonomiye yönelik büyüme endişeleri ile düşmeye devam ediyor. Bu hafta açıklanan uluslararası raporlar arz fazlasının derinleşeceğine işaret ederken, talep cephesi ise kırılgan görünümünü koruyor. Diğer taraftan dün açıklanan ABD ham petrol stokları verisi de geri çekilmeyi sınırlayamadı. Hem stoklardaki azalma, hem de üretimdeki düşüş ABD'li üreticilerin düşen fiyatlara tepkisini gösteriyor. Veri akışının yoğun olmayacağı bugün ve yarın petrol küresel piyasalardaki algıyı izlemeye devam edecektir.

WTI teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 27,50 ana desteğinin kırıldığı görülmekte. Geri çekilmenin devamı açısından bu bölgenin altında kalıcılık sağlanması izlenmelidir. Düşüşün devamında ise 26,05 ve 24,50 destekleri öne çıkarken, 27,50 bölgesinin üzerindeki hareketlerde ise 28,65 ve 29,45 dirençleri takip edilebilir.

 

Dirençler: 28,65 / 29,45 / 30,45
Destekler: 26,50 / 26,05 / 25,25

 

Fed başkanın açıklamaları hareketliliği artırdı

EUR/USD paritesi, dün Fed Başkanı J.Yellen'ın konuşması sırasında Dolarda yaşanan değer kazancı ile geri çekilmiş olsa da konuşma sonrasından parite fiyatı yenide yükselişe başladı. Dün Euro Bölgesi ekonomilerden açıklanan sanayi ve imalat üretimi rakamlarında zayıflama olduğu görüldü fakat bu durum Euro fiyatı üzerinde negatif bir algı yaratmadı. Akşam saatlerinde ise Fed başkanı Yellen'ın konuşması izlendi. Fed Başkanı Yellen'ın konuşma metnin açıklanması sonrasında Dolarda kısmi bir değer kazancı yaşandı. Yellen'ın konuşmasının şimdiye kadar yapılan açıklamalardan çok farklı bir söylem içinde olmadığı görüldü. Küresel büyüme oranlarında yaşanan düşüş ve güçlenen Dolar'ın ABD'nin ekonomik büyümesi önünde engel oluşturabileceğini söyleyen Yellen, işsizlik oranında yaşanan düşüsün ve ücretlerde yaşanan artışın bu negatif durumu ABD için tersine çevirebileceğini de söyledi. Ayrıca, Merkez Bankalarının uyguladığı genişlemeci para politikaların da ekonomileri destekleyebileceğini belirtti. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; geçtiğimiz yıl Aralık ayında başlayan yükseliş trendi üzerinde bir kanal oluşumunun başladığı görülüyor. Yukarı alanda daha önce test edilen 1.1337 seviyesi ilk direnç  1.1495 / 1.1530 aralığı ise ana direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1160 aşağısında çift tepe oluşumunun kırılmasına bağlı olarak düzeltme hareketi yaşanabilir. Bugün için takip edilebilecek teknik seviyeleri ise yukarı alanda; 1.1329 / 1.1346 / 1.1403 aşağı alanda; 1.1253 (günlük pivot) / 1.1197 / 1.1070 (haftalık pivot) olarak hesaplanmakta.

Dirençler: 1.1329 / 1.1346 / 1.1403
Destekler: 1.1253 (günlük pivot) / 1.1197 / 1.1070 (haftalık pivot)

 

Dolar, paritedeki seyri belirlemeye devam ediyor

GBP/USD paritesi, İngiltere sanayi ve imalat üretimlerindeki sürpriz düşüşe rağmen önemli bir gerileme yaşamadı. Aralık ayına ait olarak açıklanan veri sanayi üretimini yıllık bazda %1.1 azaldığını imalat üretimim de %1.7 gerilediğini gösterdi. Yayınlanan raporda, çeyreklik bazda madencilik ve taş ocağı alanından yaşanan %2.3'lük daralmanın üretimdeki düşüşün ana nedeni olduğu belirtilmiş. Bu alanda yıllık azalma ise %4.0 olarak gözükmekte. Öğleden önce yayımlanan üretimi raporu ardında, İngiltere Merkez Bankasının ajanslarından gelen bilgilere dayanarak hazırladığı iş koşulları raporunda 2016 yılı ücret artış beklentisinin %2.4'den %2.8'e yükseltilmesi Sterline destek sağladı. Akşam üstü ise Fed Başkanı Yellen'ın konuşma metnin açıklanması sonrasında Dolarda kısmi bir değer kazancı yaşandı. Yellen'ın konuşmasının şimdiye kadar yapılan açıklamalardan çok farklı bir söylem içinde olmadığı görüldü. Küresel büyüme oranlarında yaşanan düşüş ve güçlenen Dolar'ın ABD'nin ekonomik büyümesi önünde engel oluşturabileceğini söyleyen Yellen, işsizlik oranında yaşanan düşüsün ve ücretlerde yaşanan artışın bu negatif durumu ABD için tersine çevirebileceğini de söyledi. Ayrıca, Merkez Bankalarının uyguladığı genişlemeci para politikaların da ekonomileri destekleyebileceğini belirtti. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; paritede Dolar kaynaklı bir yükseliş ivmesi olduğu görülse de teknik görüntünün çok kuvvetli olmadığını söylemek mümkün. İlerleyen süreçte 1.4350 altına geçilmesi paritede ikinci bir satış baskısının başlamasına neden olabilir. Yukarı alanda rahat hareketler görülmesi için ise Fibonacci 50,0'nin bulunduğu 1.4660 direncinin üzerinde kalınması gerekiyor. Bugün için takip edilebilecek teknik seviyeleri ise yukarı alanda; 1.4583 / 1.4644 / 1.4678 aşağı alanda; 1.4515 (günlük pivot) / 1.4464 (haftalık pivot) / 1.4379 (aylık pivot) olarak hesaplanmakta.

 

Dirençler: 1.4583 / 1.4644 / 1.4678
Destekler: 1.4515 (günlük pivot) / 1.4464 (haftalık pivot) / 1.4379 (aylık pivot)

 

Dolar/Yen ana desteği kırması ile birlikte düşüşünü hızlandırdı

USD/JPY paritesi küresel endişeler ve Fed'in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentilerin azalması ile düşüşünü koruyor. Artan Yen talebi ile geri çekilen parite haftaya 116,0 ana desteğini kırarak başlamıştı. Dün, Kongre'de sunum yapan Fed Başkanı Yellen için ABD ekonomisinde görünüm olumlu fakat ABD harici gelişmelerin etkisi de ön planda görülüyor. Yellen'ın bu yorumu ise Fed'in Mart ayında faiz artırma ihtimalini azaltmış durumda ve Dolar'ın değer kaybetmesine neden oluyor. Bunu ayrıca 96 seviyesinin altına geçen Dolar endeksinden de takip etmemiz mümkün. Yellen'ın sunumu bugün de devam edecek ve paritenin seyri açısından izlenmelidir. Bu hafta kapalı olan Çin piyasaları ise haftaya birikimli olarak tepki verebilir. Bununla birlikte önümüzdeki haftanın ilk işlem gününde Japonya'dan gelecek büyüme rakamı Yen üzerinde etkili olabilir.

USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 112,25 - 112,55 ana destek bölgesinin test edildiği görülüyor. Parite bu hafta iki önemli desteğini kırmayı başardı ve yeni bir tepki alabilmesi açısından 112,25 - 112,55 bölgesindeki tutunması önemli olacaktır. Düşüş devam ederse ana destek 109,45 olmak üzere öncesinde 111,65 ve 110,65 ara destekleri izlenebilir. Yükselişte ise 114,20 ve 115,20 dirençleri dikkat çekiyor.

 

Dirençler: 113,30 / 114,20 / 115,20
Destekler: 112,25 / 111,65 / 110,65

 

Kurda,  kısa vadede yönsüz seyirler izleniyor

USD/TRY paritesi, yön arayışını sürdürüyor. Global piyasalardaki büyüme endişeleri nedeniyle oldukça hareketli bir hafta geçirmekteyiz. Bu haftanın en önemli gündemi dün ABD kongresinde konuşma yapan Fed başkanı Yellen oldu. Açıklamalarda, istihdam piyasasında iyileşmenin sürdüğünü ve enflasyonda toparlanma için petrol fiyatlarındaki düşüşün sona ermesi gerektiği de belirtildi. Ayrıca, yıl içerisinde faiz artışı ihtimalinin hala mümkün olduğu görülüyor. Ancak faiz artırım hızı ekonominin ne kadar güçlü olduğuna ve ne derece izin vereceğine bağlı olacağının da altı çiziliyor. Yellen'ın açıklamaları gelişen ülkeler için ilk bakışta iyimser görünebilir ancak global risk algısını öne çıkarıyor olması olumsuz. Buna rağmen GOP para birimlerinde ılımlı seyirlerin sürdüğünü görmekteyiz. Buna bağlı olarakda USDTRY kurunda 2.92-2.93 aralığında sakin seyir devam ediyor. Paritede uzun vadede yukarı seyir devam ederken, kısa vadede 2.9030 desteği takip ediliyor. Bu desteğin altına geçilmesi durumunda 2.8850 desteği ön plana çıkabilir. Paritede, 2.9360 direncinin üzerinde kalıcı seyirler görülmesi pariteyi 2.97 direncine doğru ivmelendirebilir. Bugün, yurtiçinde 10:00'da cari işlemler dengesi, ABD'de ise haftalık işsizlik başvurusu ve Fed başkanı Yellen konuşması takip edilecek.

Dirençler: 2,9360-2,9620-2,97
Destekler: 2,9030-2,8950-2,8850

Ekonomik Takvim

SAAT

ÜLKE

Açıklanacak Veri

Beklenti

Önceki

10:00

TRY

Türkiye Cari İşlemler Dengesi (Aralık)

-5.00B

-2.11B

15:30

USD

ABD İlk İşsizlik Başvuruları (6 Şubat)

280K

285K

15:30

USD

ABD Devam eden İşsizlik Başvuruları (30 Ocak)

2248K

2255K

17:00

USD

Fed Başkanı Yellen Konuşması

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


İntegral Menkul Araştırma Departmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4246 32,4375 % -0,15  
Euro 34,6533 34,7411 % -0,66  
Sterlin 40,2905 40,4925 % -0,56  
Frank 35,2662 35,4430 % -0,65  
Riyal 8,5986 8,6417 % -0,40  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,19 27,25 % 0,66  
Platin 915,96 918,11 % 0,66  
Paladyum 954,56 959,53 % 0,66  
Brent Pet. 89,32 89,32 % 0,66  
Altın Ons 2.337,84 2.338,38 % 0,66