28.04.2024 22:09:11 PİYASA BEKLENTİMİZ - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

PİYASA BEKLENTİMİZ

02.02.2016 08:47

Son güncelleme : 02.02.2016 09:35

Global piyasalarda hala risk-on modu geçen haftaki kadar güçlü olmasa da hala devam ediyor. ABD 10 yıllıkları %1.90 sınırına geriledikten sonra şu sıralarda %1.95 seviyesine doğru tepki gösteriyor. Dün petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen ABD piyasalarının günü yatayda kapadığını izliyoruz. Bu sabah ABD future endeksleri gerilemiş görünüyor. Gelişen ülke para birimlerinde Ruble dışındaki para birimlerinde ılımlı seyirler sürüyor. Buna TL dahil. USDTRY sabah saatlerinde 2.9490 seviyesinde seyir içerisinde ve aşağı yönlü görünümünü koruyor. Geçen haftaki sert yükselişin ardından endekste dün yaşanan satışları kar satışı olarak algılıyoruz. Piyasada risk iştahının halen güçlü olduğunu düşünüyoruz. Perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısı ve Cuma günkü istihdam verileri, gelişen ülkelere yönelik rüzgârın yeniden ivmelenmesini sağlayabilir. Bugün için 73000 seviyesi üzerinde seyrin korunması önemli olacak. Diğer yandan içeride banka bilançoları İş Bankası’nın ardından bugünde gelmeye devam edecek. Bugün YKBNK, GARAN ve AKBNK’ta 2015 finansal sonuçları bekleniyor.

BİST 100 Endeksi Teknik Analizi

BİST 100 endeksinde 73000 seviyesinin üzerinde kapanış oluşması olumlu ancak 73000 seviyesinin üzerinde ıasrarlı seyrin korunması gerekli. Bu durumda Endeks teknik olarak güçlenebilir ve 75000 seviyesine doğru hamle yapabilir. Bu olmadığı taktirde dün tepki gösterdiği 72700 seviyesini destek olarak izleyeceğiz. Daha aşağıda 72200 desteği önemli görünüyor ve bu seviye stop loss alınarak izlenebilir.

Destekler: 73000-72700-72200
Dirençler: 73700-74500-75000

 

BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji

BİST 30 endeksinde 89400 seviyesi üzerinde kapanış olması olumlu. Endeksin güçlenmesi için 89400 direncinin üzerine yerleşmesi gerekli. Bu durumda 90200 direncini kırma şansı artacaktır. VIOP endeks kontratında yeni uzun pozisyon açmak için endeksin 89400 seviyesi üzerine yerleştiğini görmek yada 90200 direncini kırmasını beklemek doğru olabilir. Kısa pozisyonları riskli olmaya devam ediyor.

Destekler: 89400-88000-87500
Dirençler: 90200-91100-91600

Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

Türkiye’de Ocak ayına ilişkin imalat sektörü PMI verisi 13 ayın en yüksek değeri olan 52,2’den 50,9’a düşerek sektörün genişlemesinin ivme kaybettiğine işaret etti. Verinin detayı incelendiğinde ihracat siparişlerinde altı ay sonra ilk kez düşüş görülürken, üretim ve yeni siparişlerdeki artış da yavaşlamış görülüyor.

TİM verilerine göre, İhracat ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,4 azalarak 9 milyar 208 milyon dolar oldu.

ABD

ABD’de Aralık ayında kişisel gelirler beklentilerin üzerinde %0,3 artarken, kişisel harcamalar ise bir önceki aya göre değişim göstermedi. Aynı dönemde çekirdek bireysel tüketim harcamaları endeksi geçen yılın aynı ayına göre %1,4 arttı.

ABD’de Ocak ayında imalat sektörü PMI rakamı beklentilerin altında 52,4 olarak açıklandı ve öncü verinin de altında gerçekleşti. 38 ayın en düşüğünden toparlanan imalat PMI verisinin içeriğine bakıldığında sektör üretiminin ve yeni siparişlerin daha hızlı arttığı dikkat çekiyor. Sektörün istihdam yaratma kapasitesinde ise düşüş göze çarpıyor. ABD’de ISM imalat endeksi ise beklentilerin altında 48,2 olarak açıklandı.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer dün New York'ta gerçekleştirdiği konuşmasında Fed'in faiz artırım zamanlamasının belli olmadığını ve dataları izlemeye devam ettiklerini belirtti. Aynı zamanda Fischer, küresel piyasalardaki dalgalanmalara atıfta bulunarak Fed'in Mart ayındaki FOMC toplantısının piyasalara nasıl bir etki yaratacağını bilemeyeceklerini ancak Fed'in kademeli faiz artışı yapacağını benimseyeceğini vurguladı.

Avrupa

Euro Bölgesinde Ocak ayı imalat sektörü PMI rakamı öncü veriye göre değişiklik göstermeyerek, Aralık ayına göre sektörün ivme kaybettiğine işaret etti. 52,3 olarak açıklanan verinin detayı incelendiğinde üretim ve yeni siparişlerinde yavaşlama dikkat çekiyor. İspanya ise Euro Bölgesi ülkeleri arasında en yüksek PMI rakamına ulaşan ülke oldu. Almanya son 3 ayın en düşük PMI rakamına gerilerken, Fransa ise son 5 ayın en düşüğünde gerçekleşti.

İngiltere’de Ocak ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 52,9 olarak açıklandı ve 3 ayın en yükseğinde gerçekleşti. Verinin detayı incelendiğinde sektör üretiminin artmasında gelişen iç talebin önemli etkisi görülüyor. Girdi fiyatlarındaki deflasyonist baskı ise sürüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi Strasbourg'ta yaptığı konuşmasında parasal genişleme programının etkin bir şekilde çalıştığını ancak ECB'nin Mart ayındaki toplantıda para politikasını yeniden gözden geçirip değerlendireceğini vurguladı. Aynı zamanda Draghi, İngiltere'nin Avrupa Birliği içerisinde kalmasına yönelik çözümlerin piyasalarda güveni artıracağını belirtti.

Şirket Haberleri

İş Bankası / ISCTR – İş Bankası 2015 yılı konsolide olmayan finansallarında 3 milyar 82 milyon TL net kar açıkladı. Beklentiler 3 milyar 62 milyon TL seviyesindeydi. Banka’nın karı geçen yıla göre %8.8 düşüş gösterdi.

AYNES GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / AYNES – Şirket, iflasının ertelenmesi talebiyle, hakkında yapılmış veya yapılacak icra takipleri ile ihtiyati haciz ve tedbir uygulamalarının durdurulması mahkemece kararlaştırıldığını bildirdi.

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. / CRFSA – Şirket, 13.839.302,57.- TL olan mevcut sermayenin 700.000.000,00.-TL'ye bedelsiz yollardan artırılmasına karar verdiğini bildirdi.

FİNANSBANK A.Ş. / FINBN - Banka, MTN Programı kapsamında 15,000,000 ABD Doları tutarında borçlanma aracı ihracına ilişkin SPK onayı aldığını bildirdi.

YAPI KREDİ KORAY GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / YKGYO - Şirket 2015 yıl sonu net karını 5.8 milyon TL düzeyinde açıkladı. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket net karı 31 milyon TL idi.

ATAKULE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / AGYO - Şirket aleyhine Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada 26.05.2016 günü saat 11.00 de ön inceleme duruşması yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. / ISATR, ISBTR, ISCTR, ISKUR - Banka'nın 2015 yılı konsolide net karı 3.3 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. 2014 yılı konsolide net karı 3.5 milyar TL idi.

BEŞİKTAŞ FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / BJKAS - Şirket, bedelli sermaye artırımı süreci sonlandırılmıştır.

ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / ECBYO - Şirket, ayıtlı sermaye izninin 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunduğunu bildirdi.

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. / AKSA - Aksa Enerji Genel Müdürü Uygun, "Şu anda ekiplerimiz Afrika'da bir ülkede yeni bir kontratla ilgili görüşüyor, çok yakında buradan bir santralimizi daha hangi ülkeye taşıyacağımızı açıklarız" dedi. (dunya.com)

Sektör Haberleri

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2016'da ana pazarlardaki çalkantılar ve Rusya kaynaklı risklerin etkisiyle yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin olumsuz etkilenmesini; yurtiçinde ise altyapı projeleri ve kentsel dönüşüm sürecinin iç piyasayı hareketlendirmesini öngörüyor.  (dunya.com)

Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) Güçlendirme Vakfı, geçen yıl savunma sanayisine yaklaşık 70 milyon liralık kaynak aktardı. (dunya.com)

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Arap Yarımadası'nda etkinliğini ve ihracatını artırabilmek için Suudi Arabistan'da ilk kez düzenlenen "Automechanika Cidde 2016" fuarına katıldı. OİB’den yapılan açıklamaya göre, Suudi Arabistan'ın 24 milyar dolara dayanan otomotiv ithalatında daha fazla söz sahibi olmak isteyen Türk otomotiv endüstrisi, bu büyük pazardan daha fazla pay alabilmek için atağa geçti. (dunya.com)

Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                    

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu
: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

İntegral Menkul Araştırma Departmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4246 32,4375 % -0,15  
Euro 34,6533 34,7411 % -0,66  
Sterlin 40,2905 40,4925 % -0,56  
Frank 35,2662 35,4430 % -0,65  
Riyal 8,5986 8,6417 % -0,40  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,19 27,25 % 0,66  
Platin 915,96 918,11 % 0,66  
Paladyum 954,56 959,53 % 0,66  
Brent Pet. 89,32 89,32 % 0,66  
Altın Ons 2.337,84 2.338,38 % 0,66