29.04.2024 01:36:37 PİYASA BEKLENTİMİZ - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

PİYASA BEKLENTİMİZ

21.10.2015 09:04

Son güncelleme : 21.10.2015 09:43

Endeks dünkü seansta 80000 seviyesi üzerinde kapanış yaparak teknik açıdan olumlu bir görünüm verdi. Gelişen ülke borsaları ile birlikte küresel majör endekslerde de yükseliş devam ediyor ancak hacimlerin aynı yönde devam etmemesi, kuvvetli trend algısı yaratmıyor. BIST 100 endeksinde son bir haftalık işlem hacmine de baktığımızda yine benzer bir durumda 80000 seviyesine doğru işlem hacminin düştüğü görülüyoruz. Bugün TCMB’nin PPK toplantısından ve Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’ndan herhangi bir hamle beklenmezken, haftaya yapılacak Fed toplantısı için beklentimizin paralel olduğunu söyleyebiliriz. Endekste seyir 80800 ve 81800 seviyelerine doğru devam ediyor. Bu sabah seyri olumsuz yönde etkileyecek olumsuz bir veri ya da etki bulunmazken, pozitif yatay bir açılış bekliyoruz.

BİST 100 Endeksi Teknik Analizi

BIST endeksi 80000 direnci üzerine yerleşmeye çalışıyor. Endeksin 80000 seviyesi üzerinde kapanış(lar) gerçekleştirmesi durumunda teknik olarak güçlenme 81800 seviyesindeki 50-haftalık ortalamaya doğru devam edebilir. Buna karşın 80000 seviyesinin üzerinde kapatmakta başarısız olması durumunda ise 79000 seviyesine doğru baskılar görebiliriz. Ancak genel anlamda teknik olarak olumlu görünüm devam ediyor. Düzeltmeler alım yönlü değerlendirilebilir.

Destekler: 80000 – 79500 – 77600
Dirençler: 81800 (50 hafta ort) – 84500

BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji

BIST 30 endeksi 98300 direnci üzerine yerleşmeye çalışıyor. Endeksin 98300 seviyesi üzerinde kapanış(lar) gerçekleştirmesi durumunda  yukarı hareket 100500 seviyesindeki 50-haftalık ortalamaya doğru devam edebilir. Bununla birlikte Endeksin 98300 seviyesi üzerinde kapanmakta başarısız olması durumunda ise 96500 seviyesine doğru baskılar görebiliriz. Ancak genel anlamda teknik görünüm olumlu olurken, geri çekilmeler alım yönlü denenebilir. Bu bakış açısında, VIOP endeks kontratında kısa pozisyonlar riskli olabilir. Mevcut uzun pozisyonlar için 96500 endeks seviyesi stop loss alınabilir ve yeni uzun pozisyonlar için ise endeksin 98300 seviyesi üzerinde kapanıp kapanmayacağı beklenebilir.

Destekler: 98300 - 96500 (22 haftalık ort) – 95700
Dirençler: 100500 (50 haftalık ort) – 101500

Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

Devlet Bakanı Ali Babacan, yaptığı açıklamada tasarruf oranının artmasının Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Katma değerli üretim ve tasarruf oranlarının artırılmasının ana hedefleri olduğunu belirten Babacan, Çin başta olmak üzere gelişmekte olan ülke ekonomilerinde büyümenin düştüğüne işaret etti.

Avrupa

Almanya’da Eylül ayında üretici fiyatlarındaki düşüş beklentilerin üzerinde %0,4 olarak gerçekleşti. Yıllık üretici enflasyonu ise -%2,1 olarak açıklandı ve geçen yılın aynı dönemine göre üretici fiyatlarındaki düşüşün hızlandığına işaret etti.

Euro Bölgesi genelinde cari işlemler dengesi Ağustos ayında bir önceki aya göre 7,9 milyar Euro azalarak 17,7 milyar Euro fazla verdi.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyesi Mccafferty, faiz artışının kademeli olacağını belirtti. Faizlerin şu andan itibaren artırılması gerektiğinin altını çizen Mccafferty, iş dünyasındaki kredi koşullarının da belirgin şekilde iyileştiğini vurguladı.

ABD

ABD’de Eylül ayında konut başlangıçları beklentilerin üzerinde 1 milyon 206 bin olarak açıklanırken, aynı dönemdeki inşaat izinlerinde azalma görülüyor. İnşaat izinleri Eylül ayında 1 milyon 103 bin olarak gerçekleşti.

Şirket Haberleri

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. / TTKOM - Şirket, bağlı ortaklığı Avea İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin 8.200.080.847,95 olan ödenmiş sermayesinin, 3.000.000.000,00 tutarında artırılarak 11.200.080.847,95 TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini, sermaye arttırımının şirket tarafından nakit olarak iki yıl içinde yapılacağını ve sermaye artırımından elde edilen fon Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu tarafından 26 Ağustos 2015 tarihinde yapılan IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi neticesinde elde edilen frekans lisans bedellerinin karşılanması için kullanılacağını bildirdi.

İHLAS MADENCİLİK A.Ş. / IHMAD - Şirket, basında çıkan haberlere istinaden yapmış olduğu açıklamasında, Mir Maden İşletmeciğili Enerji ve Kimya San. Tic. Ltd. Şti.'ne ait İzmir Bayındırda bulunan Çinko-Kursun Maden işletme tesisini Rodövans Sözleşmesi ile işletmekte olduğunu ve tesisteki üretimin "Çed Gerekli Değildir" belgesiyle yapıldığını 17.12.2010 tarihindeki özel durum açıklamasında bildirdi. Ancak, şirket ruhsat sahibi olan Mir Maden İşletmeciliği Enerji ve Kimya San.Tic.Ltd.Şti.'nin üretimin zenginleştirilebilmesi ve daha verimli hale gelebilmesi amacıyla ÇED belgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruda bulunulduğunu duyurdu.

ASELSAN ELEKTRONİK / ASELS - Şirket, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile arasında 19.10.2015 tarihinde toplam bedeli 20.127.294 ABD Doları olan Bomba imha robotu projesi sözleşmesi imzaladığını ve teslimatın 2017-2018 yıllarında gerçekleştirileceğini bildirdi.

EMLAK KONUT GYO / EKGYO – Şirket, projelerinden "İstanbul Başakşehir Hoşdere Hayat Cami ve Hizmet Birimleri İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi" nin sözleşmesi, yüklenici "Ilgın İnş. İç ve Dış. Tic. A.Ş."  ile 19.10.2015 tarihinde imzalandığını bildirdi.

AKBANK / AKBNK Banka, SPK Tarafından Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri İle Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Tebliği Kapsamında Verilen Yetki İzinleri kapsamında çeşitli yetki belgelerine SPK tarafından izin verildiğini bildirdi.

NİĞBAŞ NİĞDE BETON / NIBAS [CEMAS, IEYHO, USAS] – Şirket, Kayseri'de TOKİ tarafından yaptırılan Mobilyacılar Sitesinde 228 adet işyeri ve 55 adet imalathane inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemeleri işinde, alt yüklenici olarak, proje kapsamındaki tüm prefabrik betonarme imalatlarının ve montajlarının yapılması işini sözleşme bedeli 13.073.623,31 TL + KDV tutarında olduğunu tamamlanma süresinin 12 ay olduğunu bildirdi.

EGELİ & CO YATIRIM HOLDİNG / EGCYH – Şirket, kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin uzatılmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'na 19 Ekim 2015 tarihinde başvuru yapıldığını bildirdi.

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. / VAKBN – Şirket, daha önce Genel Müdürlüğe yetki verilen 800 milyon TL'lik toplam halka arz miktarı için nominalden daha fazla talep gelmesi durumunda halka arz miktarını 1 milyon 200 bin TL kadar artırabileceğini bildirdi.

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. / VAKBN - Şirket, daha önce Genel Müdürlüğe yetki verilen 800 milyon TL'lik toplam halka arz miktarı için nominalden daha fazla talep gelmesi durumunda halka arz miktarını 1 milyon 200 bin TL kadar artırabileceğini bildirdi.

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. / DOHOL - Şirket, bağlı ortaklığı olan Doğan ve Egmont A.Ş.'nin sermaye artırımına iştirak payına isabet eden 2 milyon 500 bin TL tutarındaki pay alma hakkının tamamının kullanılmasına karar verdiğini bildirdi.

AKSEL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. / AKSEL - Şirket, SPK'ya yaptığı ünvan değişikliği başvurusuna ilişkin, Kurul'un olumsuz karar aldığını bildirdi.

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş./ ZOREN -  Holding Yönetim Kurulu Başkanı, yerli motor üretimi için ekiplerin çalıştığını ancak üretim sürecinin zor bir süreç olduğunu belirtti. (Kaynak: Milliyet)

BANK POZİTİF KREDİ VE KALKINMA BANKASI A.Ş. / BPOZ - Bankpozitif, hisselerinin tamamına sahip olduğu JSC BankPozitiv Kazakhstan'ın satışına ilişkin Euroasian Bank ile sözleşmenin imzalandığını, satış tutarı ve koşullarının satışın tamamlanacağı tarihte belirleneceğini bildirdi.

DOĞUŞ OTOMOTİV SERVİS VE TİCARET A.Ş. / DOAS - Şirket, Volkswagen AG yetkilileriyle sürdürmekte olduğu görüşmeler neticesinde, alınan karar ile gönüllü olarak, Jetta ve Caddy modellerinde sadece EA189 EU5 1.6 TDI motor tipindeki araçların satışını durdurduğunu açıkladı.

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. / TTKOM - Şirket, 2015 yılının üçüncü çeyreğinde beklentilerin bir miktar üzerinde 493 milyon TL zarar açıkladığını bildirdi. Şirket, dokuz aylık dönemde 131,5 milyon TL zarar oluşturdu. Şirket 2014 yılı dokuz aylık dönemde 1,5 milyar TL kar elde etmişti. (Olumsuz)

HALK SİGORTA A.Ş. / HALKS - Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait Sigorta Muamelelerine ilişkin vergi incelemesi neticesinde vergi aslı ve cezası ile birlikte 2.947.062,88 TL'lik vergi/ceza ihbarnamesi şirkete tebliğ edildi.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. / GLYHO - Global Yatırım Holding A.Ş.'nin %100 iştiraki olan Global Liman VCP'nin diğer hissedarlarının ön alım hakkı kullanımı sürecinin tamamlandığını ve bu süreç sonunda satışa konu olan %30,79'luk hissenin %12,32'lik kısmını almaya hak kazandı. Buna göre, Global Liman %33,14'luk kısımla birlikte, tüm hisse devir işlemlerinin tamamlanması ardından VCP'nin sermayesinin %55,60'ini kontrol edecektir.

KİLER ALIŞVERİŞ HİZMETLERİ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / KILER - Şirketin aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi Anonim Şirketi'ne devir olma suretiyle birleşilmesine Kiler Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiştir.

Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com






'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4862 32,5235 % 0,27  
Euro 34,8144 34,9520 % 0,61  
Sterlin 40,2210 40,4226 % 0,05  
Frank 35,2033 35,3798 % 0,03  
Riyal 8,5801 8,6231 % -0,00  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,16 27,20 % 0,66  
Platin 915,38 917,66 % 0,66  
Paladyum 956,52 962,79 % 0,66  
Brent Pet. 89,38 89,38 % 0,66  
Altın Ons 2.333,13 2.333,84 % 0,66