29.04.2024 04:28:42 GÜNÜN AJANDASI - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

GÜNÜN AJANDASI

09.10.2015 09:07

Son güncelleme : 09.10.2015 09:20

Fransa Sanayi Üretim: Sanayi kuruluşlarının son dönemde gerçekleştirmiş olduğu üretim miktarını gösteren, sanayi üretimi verisinde yükseliş yaşanması durumunda ülke para biriminin değer kazanması beklenmektedir. Geçtiğimiz yılın son beş ayında yıllık bazda azalan Fransa sanayi üretimi, 2015 yılının ilk beş ayında artış kaydetti. Haziranda %0.7 artan sanayi üretimi Temmuzda %0.8 daralmıştı. Normal şartlarda üretim miktarında artışın devam etmesi kıtanın ortak para birimi Euro'da değer kazancı yaratabilir Ağustos ayına dair olarak açıklanacak veriye dair beklentiler %0.2 seviyesinde ağırlık kazanmış durumda. (09:45)

İtalya Sanayi Üretim: Sanayi kuruluşlarının son dönemde gerçekleştirmiş olduğu üretim miktarını gösteren, sanayi üretimi verisinde yükseliş yaşanması durumunda ülke para biriminin değer kazanması beklenmektedir. Temmuz ayında %2.7 açıklanan İtalya Sanayi Üretimi, Hazirana ayında %0.3 daralmıştı. Ağustos ayı için aylık beklenti %-0.3 seviyesinde oluşurken, piyasada oluşan yıllık İtalya Sanayi üretim beklentisi %1.4 yükseliş olabileceği yönünde. Sanayi üretim verilerinde yükselişin devam etmesi Euro'da değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (11:00)

İngiltere Dış Ticaret Dengesi: Geçtiğimiz BoE toplantılarında üyelerinin, cari açık konusunda kaygı duydukları görülmüştü. Geçtiğimiz yılın sonunda açıklanan verilere göre, Birleşik Krallık ekonomisinde cari açığın GSYİH'ya oranı %-5.9 seviyesine yükselmişti. Bu yıl için ise tahmin %-5.0 seviyesinden bulunuyor. Temmuz ayına dair açıklanacak olan İngiltere Dış Ticaret Dengesinde artışın devam ettiği görülürse Sterlin'de değer kaybı yaşanabilir. Azalma olması ise olumlu yönde etki yaratabilir.(11.30)

Kanada İşsizlik Oranı: 2014 yılı Şubat ayından sonra gerilemeye başlayan Kanada İşsizlik Oranı bir yıl aradan sonra 2015 Şubat ayında 0.20 puan yükselerek %6.80 oranına geçtiğimiz ayda %7.0'a yükselmişti. 2015 yılına %6.6 seviyesinde başlayan işsizlik oranı Ağustos ayında %7.00 seviyesine yükseldi. Eylül ayı için piyasada oluşan beklentilerin medyan değeri de %7.00'da bulunuyor. (15:30)

 

 

Ekonomik Gelişmeler

 

Türkiye

Türkiye'de Ağustos ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,9 artış gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde imalat sanayi endeksinin %3,3 artış gösterdiği görülüyor. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %7,2 artmış oldu.

Ağustos ayı sanayi üretimi rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, ekonomik aktivitenin önümüzdeki aylarda yavaşlayacağını öngördüklerini vurguladı. Beklentinin çok üzerinde gelen Ağustos ayı sanayi üretimi rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, bunun kısmen baz etkisinden kaynaklandığını söyledi. Banka, bunun yanı sıra Tüpraş'ta artan kapasitenin ve ihracat odaklı sektörlerde toparlanmanın da sanayi üretimi artışında etkili olduğunu bildirdi.

TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, 2 Ekim ile biten haftada Merkez Bankası altın rezervleri bir önceki haftaya göre 191 milyon azalarak 18 milyar 141 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.Aynı dönemde brüt döviz rezervleri ise 99 milyar 599 milyon dolardan 99 milyar 967 milyon dolar seviyesine yükseldi. Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri geçen hafta, bir önceki haftaya göre 177 milyon dolar artışla 118 milyar 108 milyon dolar oldu.

Avrupa

Almanya'da Ağustos ayında dış ticaret fazlası beklentilerin altında 15,3 milyar Euro olarak gerçekleşti. İhracat, bir önceki aya göre %5,2 daralırken, aynı dönemde ithalat %3,1 düşüş gösterdi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) para politikası kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada politika faizinde değişikliğe gidilmediği açıklandı. %0,50 olarak sabit tutulan politika faizi haricinde varlık alım programında da değişikliğe gidilmedi. Karar ile birlikte yapılan açıklamada enflasyonun 2016 Baharına kadar %1'in altında kalacağının altı çizildi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 2-3 Eylül'de yapılan toplantının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda üyelerin enflasyona ilişkin artan aşağı yönlü risklere dikkat çektiği görülüyor. Çin kaynaklı belirsizliklerin yüksek olduğunun altı çizilen tutanaklarda piyasa dalgalanmasının etkisinin ölçülmesi için erken olduğu belirtildi. ECB tutanaklarında, Aralık'ta düşük likiditeye karşı önden yüklemeli varlık alımı yapılabileceği belirtildi.

ABD

ABD'de 3 Ekim ile biten haftada işsizlik başvuruları beklentilerin altında 263 bin olarak açıklandı ve önceki haftanın da altında gerçekleşti. Bir önceki haftadan devam eden işsizlik başvuruları ise beklentilere paralel olarak 2 milyon 204 bin olarak gerçekleşti.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 16-17 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarına göre Çin kaynaklı aşağı yönlü risklerdeki artış Eylül'de faiz artışı yapılmamasında etkili oldu. Bir üye düşük faiz seviyelerinin artık uygun olmadığını belirtti. Bir üye ise Fed 'in negatif faizleri göz önünde bulundurması gerektiğini belirtirken, çoğu üyenin yakın vadede enflasyonun %2'nin altında olmasını beklediği de tutanaklarda yer aldı.

Minneapolis Fed Başkanı Kocherlakota Fed'in istihdamda yaşanan sert düşüşün ardından negatif faiz olasılığını göz önünde bulundurmasını belirtti.

Avrupa

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney, zaman Fed'in faiz hareketini konuşma zamanı, BoE'nin yapacağı faiz artışını konuşmak için daha erken, sene sonu karar vereceğini dile getirdi.

 

 

Ons altında sıkışık seyir devam ediyor

Ons altın dün akşam açıklanan FOMC tutanaklarının ardından 1150 bölgesini test etse de bu seviye üzerinde kalıcı olamadı. 16-17 Eylül FOMC toplantısına ait tutanaklarda görünüme ve enflasyona yönelik aşağı yönlü risklerin arttığı belirtilse de, bu yıl faiz artışı için koşulların uygun olduğu görüşü çoğunlukta. Kocherlakota ise Fed'in negatif faizli döneme geçmesi gerektiğinden bahsederken, hisse senedi fiyatlamalarında fazla değerlenmenin olduğu da vurgulanıyor. Tutanaklarda ekonomi görünümüne ilişkin risklerden bahsedilse de bu tutanaklar tarım dışı istihdam ve ücretler verileri öncesinde olduğu için son datalar Fed üyelerini bir miktar daha endişelendirmiş olabilir. Ons altını teknik analiz yönünden incelediğimizde Temmuz ayında 1188 seviyesinden başlayan alçalan trendin üst bandı önceki gün altında dönüş yeri oldu. ons altında yukarı yönlü trend, son dönemde oluşan taleple beraber var ancak bir önceki tepe seviyesi 1156'yı aşmaya yetmedi. Bu nedenle mevcut alçalan trend yukarı yönlü kırılamadığı için aktif olarak devam ediyor.

 

Dirençler: 1147/ 1154/ 1162,5

Destekler: 1134/ 1127/ 1120

 

Euro 1,13 seviyesinden ivme kaybetti

EUR/USD paritesi 1,12 bölgesindeki seyrine devam ediyor. Dün paritenin 1,13 seviyesine yükselmesinin ardından ivme kaybettiğini izledik. Parite dün açıklanan FOMC toplantı tutanaklarına önemli derecede tepki vermedi. Tutanak kayıtlarına birçok üyenin faiz artışı için şartların uygun olduğu geçti. Dolar cephesindeki sakin bekleyiş paritenin 1,12 seviyesinde yatay seyretmesini destekliyor. Bugün Euro Bölgesi veri akışına baktığımızda Fransa ve İtalya sanayi üretim verileri açıklanacak. ABD cephesinde ise Fed Lockhart Konuşması  (16:10), İşletme Stokları (17:00) ve  Fed Evans Konuşması takip edilecek. EUR/USD teknik olarak analiz edildiğinde, 1,13 - 1,1330 seviyelerinin yukarı yönde geçilmesi yükselişi başlatacak ilk teknik direnç seviyesi konumunda. Ancak bu durumun gerçekleşmesi için söz konusu direnç bölgesinin üzerinde kalıcı bir seyre ihtiyacımız olacak. Başka bir deyişle, paritenin 1,1330 direncinin üzerindeki seyirlerde 1,1450 seviyesine doğru yükseliş devam edebilir. Buna karşın paritenin 1,130 seviyesi altında kalmaya devam etmesi paritedeki geri çekilme potansiyelini artıracaktır. Şu an paritede oluşan atakların yükselişi destekler nitelikte olmadığını, zayıf kaldığını görüyoruz. Paritenin 1,12 seviyesinin altına geçmesi durumunda ise kısa vadeli yükselen trend aşağı yönde kırılması söz konusu olacaktır.

 

Dirençler: 1,1300 / 1,1330  /1,1385

Destekler: 1,1210 / 1,1170 / 1,1130

 

BoE ve Fed tutanakları paritede hareketliliği yükseltti

GBP/USD paritesi, hafta içinde İngiltere'de açıklanan verilerin etkisiyle birlikte 1.5370 seviyesine kadar yükselmiş olsa da İngiltere Merkez Bankası (BoE) Ekim ayı toplantısı sonrasında yönünü yeniden aşağıya çevirdi. Dün tamamlanan BoE toplantısında para politikasında herhangi bir değişime gidilmediği ve kararın 8'e karşı 1 oyla alındığı açıklandı. Faiz artırımı yönünde daha önce birçok defa oy kullan Ian McCafferty'ın bu toplantıda da faiz artışı isteyen tek kişi olduğu. Tutanaklara göre, enflasyonda devam eden zayıflıktan dolayı faiz oranını rekor düşük seviyede tutulması kararlaştırılmış. Birim işgücü maliyetlerinin yeterince güç kazanmamış olduğu ve yakın vadede enflasyon oranın düşük seviyelerde kalacağının düşünülmekle birlikte, değerli Sterlinin ve bütçe kesintilerinin de enflasyon üzerinde negatif baskı yarattığı düşünülüyor.  Ayrıca, 2016 baharına kadar enflasyon oranının yüzde birin gerisinde kalacağı beklentisi de bulunmakta. Bununla birlikte BoE üyeleri, İngiltere ekonomisinin uluslararası baskılara dayanabileceğini de düşünmekte. Açıklamalar sonrasından enflasyon artış beklentisinin azalmış olması, faiz artışının 2016 sonuna kalabileceği algısı oluşturarak Sterlinde değer kaybı yaşanmasına neden oldu. Akşam saatlerinde ise ABD'de Fed tarafından açıklanan Eylül ayı toplantı tutanakları takip edildi. Saat 21.00'da yapılan açıklamada Çin kaynaklı aşağı yönlü risklerden ve %2 hedefinin uzağında kalmaya devam eden enflasyon oranında dolayı faiz artışı yapılmadığı fakat üyelerin birçoğunun halen bu yıl içinde faiz artışı yapılabileceğini düşündüğü görüldü. Kısaca belirtmek gerekirse, Fed tutanaklarında faiz artışı için temkinli bekleyişin sürdüğü söylenebilir. Bu durum açıklama saatinden sonra Doların değer kaybetmesi ve paritenin bu sabah itibariyle 1.5372 seviyesine yükselmesine neden olmuş durumda. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; MACD ile fiyat arasından yaşanan uyumsuzluğa paralel olarak yükselişe geçen parite fiyatının 1.5325 direncini kırdığı görülüyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1.5410 / 1.5475 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Kuvvetli destek bölgesi ise 1.5165 seviyesinde bulunuyor. Öncesinden ise 1.5240 ve 1.5325 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

 

Dirençler: 1.5410 / 1.5475 / 1.5655

Destekler: 1.5324 / 1.5240 / 1.5165

 

Lirada, 2,8850 desteği takip ediliyor

Bu hafta, gelişmekte olan ülkelere yönelik global rüzgarın şiddetini artırması ve oluşan para girişlerinin, GOP para birimleri üzerinde yaratmış olduğu iyimser etki, Lira üzerinde de etkisini sürdürüyor. Kurda, 2,9350 seviyesinin altında kalıcılık sağlaması durumunda satış baskısının artabileceğini belirtmiştik. Dün, 2,9350 seviyesinin altında seyreden kur günü 2,8915 seviyelerinde tamamladı. Bu sabah da, kurun 2,89-2,90 aralığında seyrettiği görülüyor. Ana destek seviyesi olan 2,8850'ye yakın seyreden kurun bu seviyeyi kırması durumunda satış baskısı bir süre daha devam edebilir. Kurda, 2,8850 seviyesinin altında 2,8625 desteği hedeflenebilir. Kurda yükselişin görülebilmesi için 2,9350 direncinin üzerine ataklar görülmesi ve kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu durumda 2,9540 ve 2,9850 dirençleri takip edilebilir.

 

Dirençler: 2,9150-2,9350-2,9540

Destekler: 2,8850-2,8625-2,8460

 

Ham Petrol tekrardan 50$'ın üzerinde

ABD Ham Petrolü WTI'ın varil fiyatı bu sabah 50$ düzeyinin üzerine çıkarken yükselişini sürdürüyor. Önceki gün açıklanan ham petrol stokları raporunda üretim artış görülürken, ABD'de stoklar son 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde devam ediyor. talep miktarının arz miktarıyla örtüşmemesinden kaynaklı yaşanan arz fazlası sıkıntısı yerine EIA'nın yaptığı açıklama fiyatlanmaya başladı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA)'nin yaptığı açıklamaya göre bu yıl günlük 1milyon 760 bin varil düşünülen arz fazlası önümüzdeki sene 780 bin varile düşebilir. Diğer yandan ise Rusya'nın Suriye'de belirlediği hedeflere füze atması ve ABD ile aynı coğrafyada karşılaşması petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketliliklere sebep olabilir. WTI teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 47,70 desteğinden kuvvet alındığı görülüyor. %50 düzeltme seviyesine denk gelen 50,15 $ direncinin aşılmasıyla birlikte petrol Ağustostan beri gelen yatay trendini de yukarı yönlü bozmuş oldu.

 

Dirençler: 50.55/ 51.45/ 52.80

Destekler: 50.20/ 49.15/ 48.65

 

Yen, 120,00 seviyesinin üzerine ataklarda başarısız kalıyor

USD/JPY paritesi, 120,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlanıyor. Bu hafta, Dolar endeksindeki zayıf görünüm paritenin de yükselişine engel oldu diyebiliriz. 16-17 Eylül tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları dün akşam 21:00'da açıklandı. Tutanaklarda, Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımına gitmemesinin nedenleri arasında Çin kaynaklı aşağı yönlü riskler bulunduğu belirtildi. Ayrıca, çoğu üyenin yakın vadede enflasyonun %2'nin altında olmasını beklediği de tutanaklarda yer aldı. Tutanakların ardından, USD/JPY paritesinde 119,90 seviyesinden 119,70 seviyesine doğru düşüşler görüldü. Bu sabah ise, paritenin 120,00 seviyesinin üzerine ataklar denemesine rağmen başarısız kaldığı görülüyor. Global piyasalarda tam anlamıyla güçlenemeyen ABD Doları, paritedeki yükselişi şimdilik kısıtlıyor. Bugün, 16:10'da Fed Lockhart ve 20:30'da Fed Evans konuşması takip edilecek. Fed üyelerinden gelecek açıklamalar, parite üzerinde hareketlilik yaratabilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 119,75 - 120,60 dar bandı içerisinde fiyatlamanın devam ettiği görülmekte. Yükseliş görülebilmesi için 120,60 direncinin kırılıp bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlaması gerekmektedir. Bu direncin üzerinde 121,25 ve 121,65 direnç noktaları karşımıza çıkmakta. Paritenin, 120,00 seviyesinin altına doğru geri çekilmesi durumunda 119,75 -119,50 destekleri takip edilebilir.

 

Dirençler: 120,60 / 121,25 / 121,65

Destekler: 119,75 / 119,50 / 118,80

 

Ekonomik Takvim

 

09:45 EUR Fransa Sanayi Üretimi(Aylık)(Ağustos) (Beklenti:0.6% Önceki:-0.8%)
09:45 EUR Fransa Sanayi Üretimi(Yıllık)(Ağustos) (Beklenti:0.2% Önceki:-0.8%)
09:45 EUR Fransa İmalat Üretimi(Aylık)(Ağustos) (Beklenti:1.0% Önceki:-1.0%)
09:45 EUR Fransa İmalat Üretimi(Yıllık)(Ağustos) (Beklenti:0.5% Önceki:-1.3%)
11:00 EUR İtalya Sanayi Üretimi(Aylık)(Ağustos) (Beklenti:-0.3% Önceki:1.1%)
11:00 EUR İtalya Sanayi Üretimi(Yıllık)(Ağustos) (Beklenti:1.4% Önceki:2.7%)
11:30 GBP İngiltere Dış Ticaret Dengesi(Ağustos) (Beklenti:-2.15B Önceki:-3.37B)
15:30 CAD Kanada İşsizlik Oranı(Eylül) (Beklenti:7.0% Önceki:7.0%)
15:30 USD ABD İthalat Fiyatları Endeksi (Aylık)(Eylül) (Beklenti:-0.5% Önceki:-1.8%)
16:10 USD Fed Lockhart Konuşması
17:00 USD ABD İşletme Stokları(Ağustos) (Beklenti:0.0% Önceki:-0.1%)
20:00 USD ABD Sondaj Kule Sayısı (Önceki:614)
20:30 USD Fed Evans Konuşması

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,5021 32,5454 % 0,33  
Euro 34,8065 34,9021 % 0,46  
Sterlin 40,2741 40,4759 % 0,18  
Frank 35,2361 35,4127 % 0,12  
Riyal 8,5800 8,6230 % -0,01  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,12 27,16 % 0,66  
Platin 916,90 921,28 % 0,66  
Paladyum 949,29 954,20 % 0,66  
Brent Pet. 87,64 87,64 % 0,66  
Altın Ons 2.328,32 2.328,71 % 0,66