29.04.2024 04:31:35 GÜNÜN AJANDASI - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

GÜNÜN AJANDASI

08.10.2015 09:08

Son güncelleme : 08.10.2015 09:19

·         Türkiye Sanayi Üretimi: Sanayi kuruluşlarının son dönemde gerçekleştirmiş olduğu üretim miktarını gösteren, sanayi üretimi verisinde yükseliş yaşanması durumunda ülke para biriminin değer kazanması beklenmektedir. Sanayi üretimi son olarak Temmuz ayında %0.3 artış gösterirken, beklentiler Ağustos ayında %2.1 büyüme olacağı yönünde. Sanayi üretiminin geçtiğimiz döneme göre yükselmesi Türk Lirasının değerini artırabilir. (10:00)

 

·         İngiltere Merkez Bankası Faiz Oranı Kararı: 2009 Mayıs ayından bu yana faiz oranında değişiklik yapmayan İngiltere Merkez Bankasının para politikasına ilişkin alacağı kararlar Sterlin paritelerinde sert hareketlilik yaşanmasına neden olabilir. Normal şartlarda İngiltere Merkez Bankasının faiz oranını yükseltmesi para biriminin değer kazanmasına sebep olacak bir unsur olarak değerlendirilir. Uzun süredir faiz oranında değişikliğe gitmeyen İngiltere Merkez Bankasının, gerçekleştireceği toplantı sonrasında üyelerin faiz konusunda bildirdiği görüşlerinin takip edilmesi de yararlı olacaktır. Faiz oranı kararıyla aynı saatte açıklanacak olan Varlık Alım Programında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmiyor. (14:00)

 

·         ABD İlk İşsizlik Başvuruları: Devlete ait iş bulma kurumuna ilk kez yapılan başvuruların sayısını izleyen, ilk işsizlik başvuruları verisinde yükseliş yaşanması, ülkede işsiz sayısını artmakta olduğu gösterir. İşsiz sayısında yaşanan artışın, normal şartlarda ülke para birimi üzerinde negatif etki meydana getirmesi beklenmektedir. Haftalık olarak açıklanan veri için beklentinin geçtiğimiz haftanın 3 bin kişi gerisinde 274 bin seviyesinden bulunuyor.(15.30)

 

·         ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları: İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz döneme göre 9 bin kişi artış kaydetmesi beklenen devam eden işsizlik başvurularında yaşanabilecek yükseliş ABD Dolarında değer kaybına neden olabilir. (15.30)

 

·         Fed Toplantı Tutanakları: 16-17 Eylül tarihlerinde yapılan FOMC toplantısında dair olarak açıklanacak tutanaklar piyasa hareketlilik yaşanması neden olabilir. Şahin bir söylem içinde faiz artırımı için istekli bir Fed görülmesi Dolar'da değer kazancı yaşanmasına neden olabilir. Aksi senaryoda ise güvercin bir tutanak açıklanırsa Dolarda değer kaybı yaşanabilir. (21:00)

 

Ekonomik Gelişmeler

 

Türkiye

 

·         Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye için 2015 yılı büyüme tahminini %3,0 seviyesinden %3,1 seviyesine yükseltti. 2016 yılı için ise S&P büyüme tahminini %3,2'den %2,8'e indirerek aşağı çekti.

 

·         Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolardaki hareketle ilgili olarak, "Asıl faktör dış etkenler. İç belirsizliklerimiz ortadan kalkınca gelişmekte olan ülkeler arasında daha az etkilenen ülkeler arasına gireriz" dedi. Babacan Ayrıca şu açıklamalarda bulundu; Siyasi belirsizlik olunca o ülkede nasıl bir ekonomi politikası uygulanacağıyla ilgili şüpheler çoğalıyor. Seçimlerden sonra kurulacak güçlü bir hükümet ekonomik program ortaya koyduğunda iç belirsizliklerimiz ortadan kalkar. Gelişmekte olan ülkeler arasında daha az etkilenen ülkeler arasına gireriz. Yine dalgalar gelir ama bunu çok daha hafif atlatırız. Seçim çok önemli, seçim sonrası kurulacak hükümetin uygulayacağı politika çok önemli olacak. Babacan ayrıca Türkiye'nin büyümesinin bu yıl %3'ü rahat bulabileceğini ifade etti. (milliyet.com.tr)

 

Avrupa

 

·         Almanya'da Ağustos ayında sanayi üretimi artış beklentilerini karşılamadı ve %1,2 düzeyinde artış gösterdi. Yıllık bazda ise sanayi üretimindeki artış %2,3 olarak gerçekleşti.

 

·         İngiltere'de Ağustos ayında sanayi üretimi beklentilerin üzerinde %1 düzeyinde artış gösterdi. Yıllık bazda artış %1,9 olurken, imalat üretimi ise aynı dönemde aylık bazda %0,5 oranında artış gösterdi.

 

·         İngiltere'de Ulusal Ekonomik ve Araştırmalar Enstitüsünün açıkladığı verilere göre İngiltere ekonomisi Eylül ayını içeren son 3 ayda %0,5 büyüme kaydetti ve bir önceki aya ilişkin revizeye gidilmedi.

 

ABD

 

·         ABD'de 2 Ekim ile biten haftada mortgage başvuruları bir önceki haftaya göre %25,5 artış gösterdi. Mortgage başvuruları bir önceki hafta %6,7 azalma göstermişti.

 

Petrol

 

·         ABD'de ham petrol stokları beklentilerin üzerinde 3 milyon varil artış gösterdi. Açıklanan verilere göre ABD'de ham petrol üretimi günlük 76 bin varil artarak 9 milyon 172 bin varil seviyesine yükseldi.

 

Fed tutanakları öncesi Altın fiyatında durulma var

Ons altın ve değerli metaller, geçtiğimiz hafta ABD'den beklentilerin bir hayli altında açıklanan istihdam verisi ardından değer kazancını arttırdı. Sepette yer alan Platinyum %3, gümüş %1.6 ve altın ise %1.3 oranında hafta başından bu yana değer kazandı. İlk olarak en son sene başında opsiyonlarda gördüğümüz durum tekrar yaşandı, 1 aylık risk reversallarında pozitife geçerek, talep artışına bağlı olarak alım opsiyonları, satım opsiyonlarına göre daha pahalı hale geldi. Çin Merkez Bankası'nın Eylül ayında altın varlıkları bir önceki aya göre 61.2 milyar dolardan 61.8 milyar dolara yükselirken, toplam varlıklarının 15 metrik ton daha artırarak 1709 metrik tona çıkarttığı düşünülüyor. Altın ons fiyatı teknik olarak analiz edildiğinde; geçtiğimiz hafta Cuma günü sert yükselen Altın ons fiyatının  Fibonacci 76.4 düzeltme noktasından destek aldığı görülüyor.  Bu seviyenin altında kalınması durumunda 1134.8 bir sonraki düzeltme noktası olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1148 ve 1153 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

 

Dirençler: 1148.0 / 1153.0 / 1156.0
Destekler: 1142.0 / 1134.8 / 1129.1

 

Ham petrolde artan ABD üretimi 49,60 direncinden dönüş sağladı

ABD ham petrolü dün açıklanan ham petrol stokları verisi sonrası yeniden 48$ altına geriledi. Açıklanan verilere göre stoklarda artış dikkat çekiyor. Fakat petroldeki yukarı yönlü hareketin yorularak geri dönüşünde ana etken ABD'de üretimin yeniden yükselmiş olmasıdır. Talep cephesinde önemli bir gelişme olmazken, ham petrolde Dolar endeksine bağlı olarak hareketlilik devam edebilir. Genel görünümde ise arz fazlası sorununun devam ediyor olması da ana dirençlerde zorlanmaya neden oluyor. WTI teknik olarak incelendiğinde yukarı yönlü hareketlerde 49,60 direncinde zorlanma görülüyor. Yükselişin devamı açısından bu direncin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacak. Geri çekilmede ise 47,00 ana destek olurken öncesinde 47,70  ara desteği takip edilebilir.

 

Dirençler: 49,60 / 50,15 / 51,50
Destekler: 47,70 / 47,00 / 46,35

 

FOMC toplantı kararları öncesi  Euro/dolar sıkışık seyrini sürdürüyor.

EUR/USD paritesinde sıkışma alanı oldukça daralıyor. Paritenin yükselme potansiyeli devam ettirmesi açısından 1,13  - 1,1330 bölgesinin yukarı yönde kırılması oldukça önemli. Buna karşın paritenin 1,1130 seviyesi aşağıda yükselen trendin geçtiği güçlü destek konumunda. Son günlerde paritenin oluşturduğu hareketlerin teknik olarak daha açıklanabilir olduğunu söyleyebiliriz. Bugün Euro Bölgesinde açıklanan veri akışına baktığımızda Almanya dış ticaret dengesi ile ülkenin ihracat ithalat oranları açıklanacak. ABD cephesinde ise haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Aynı zamanda 16-17 Eylül FOMC toplantısına ait tutanaklar bugün saat 21:00'de açıklanacak. Toplantı tutanaklarının satır aralarına dikkatli bakmak gerekecek. Ayrıca Fed üyelerinden, Bullard ve Williams konuşmaları takip edilecek. ABD'den gelecek söylemler dolar üzerinde etkili olabileceği gibi paritenin seyri açısından önemli olabilir. EUR/USD paritesine teknik göstergelerle baktığımızda, 4 saatlik grafikte MACD pozitif uyumsuzluk vermekte. Paritenin olası geri çekilmelerinde ilk olarak 50 birimlik hareketli ortalamanın geçtiği 1,1210 seviyesi hedeflenebilir. Bu bölgenin altında 1,1170 ve 1,1130 destekleri ön plana çıkıyor. Paritenin yukarı momentumunun sağlanması için 1,13 bölgesinin yukarı yönde kırılması ve bu seviyenin üzerine yer edinmesi gerekmekte.

 

Dirençler: 1,1270 / 1,1300 / 1,1330
Destekler: 1,1210 / 1,1170 / 1,1130

 

Sterlin İngiltere sanayi üretimi ile değer kazanmaya devam etti

GBP/USD paritesi, İngiltere sanayi ve imalat üretiminin aylık bazda yükselmesiyle birlikte 1.5325 direnci yakınlarına kadar yükseldi. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan sanayi üretimi raporunda geçtiğimiz yıl Ağustos ayına göre sanayi üretiminde %1.9'luk artış olduğu duyuruldu. İmalat üretimi ise geçtiğimiz yıla göre %0.8 azalmış durumda, buna karşın imalat üretiminde aylık bazdaki artış %0.5 olarak gerçekleşmiş. Sektörlere dair değerlendirmeler incelendiğinde ise %17.7 artış ile madencilik ve taşocakçılığının, sanayi üretiminde yaşanan yükselişe en büyük katkıyı sağlamış olduğu görülüyor. Aynı zamanda İngiltere FTSE 100 endeksinin Ekim ayı başından bu yana yükselişini sürdürmesi ve bira firması AB InBev'in, SAB Miller'ı satın almak için 68.2 Milyar Pound'luk teklifte bulunması Sterline değer kazandırdı. AB InBev'in daha önce sunduğu iki farklı teklif ise ret edilmişti. Paritenin ABD kanadı ise veri akışı bakımından bugün oldukça sakindi. Bugün ise hem BoE hem de Fed'den gelecek açıklamalara paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; MACD'nin günlük olarak parite fiyatıyla pozitif uyumsuzluk içinde hareket ettiğini ve alım pozisyonlarından artış olabileceğini belirtmiştik, nitekim 1.5100 bölgesinden gelen alımlar bu senaryonun oluşmasını sağladı. Son günlerde 1.5105 / 1.5240 arasından sıkışan parite fiyatının bu kanalı yukarı yönde kırdığı ve bir üst direnç noktası olan 1.5325 seviyesine kadar yükseldiği görüldü. Paritenin 1.5325 direncinin üzerine yerleşilmesi durumunda 1.5410 seviyesine doğru yükseliş iştahında artış yaşandığı görülebilir. Geri çekilmelerde ise 1.5240 seviyesi destek olarak izlenebilir.

 

Dirençler: 1.5325 / 1.5410 / 1.5475
Destekler: 1.5240 / 1.5165 / 1.5105

 

Lirada, yükselen trend devam ediyor

Gelişen ülkelere yönelik global rüzgarın şiddetini arttırması ve oluşan para girişleri, Liranın lehine bir durum yarattığını dün izledik. USD/TRY paritesinde oluşan satış baskısı, paritenin 2,9156 seviyesine doğru geri çekilmesine neden oldu. Ancak, belirttiğimiz gibi, USD/TRY paritesinde yükselen trend devam ediyor. Bu nedenle, kur 2,9156 seviyesinin altına geçmekte başarısız kaldı ve bu seviyeden tepki alımlarının geldiği görüldü. Kurda, 2,9350 seviyesinin altına geçmesi ve kalıcılık sağlaması durumunda satış baskısının artabileceğini söylemekte yarar var. Bu durumda, 2,9150-2,8950 ara destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak, bu sabah 2,94 seviyesinin üzerinde seyreden kurda, bu seviyenin üzerinde seyirlerin devamı durumunda yeniden 2,9540 ve 2,9850 dirençleri karşımıza çıkıyor. Ayrıca, GOP'lara yönelik rüzgarın devam edip etmeyeceği de kurdaki seyri etkilemeye devam edebilir. Bugün içerisinde, sabah 10:00'da Türkiye'den sanayi üretimi, ABD'de 21:00 FOMC toplantı tutanakları takip edilecek.

 

Dirençler: 2,9540-2,9850-3,00
Destekler: 2,9350-2.9150- 2,8950

 

Dolar/Yen dar yatay bant içerisinde hareketini sürdürüyor

USD/JPY paritesinde hafta içerisinde yatay bandın korunduğu görüldü. Genel görünümde veri akışının çok yoğun olmaması paritedeki hareketliliği kısıtlarken, Çin'de piyasaların tatil nedeniyle kapalı olması da Perşembe gününe kadar hareketliliği azalttı. Bugün ise Çin'de ılımlı pozitif açılışın olumlu algısı da pariteye yansımış değil. Fakat zayıf ABD istihdam verileri sonrası paritenin yükselişlerinin sınırlı olması dikkat çekiyor. Bugün Fed'in Eylül ayı toplantısına ilişkin tutanakları yayımlanacak. Yayımlanacak tutanakların son istihdam verilerini içermediğini hatırlatmak lazım. Bu da tutanaklarda şahin bir Fed olsa bile sınırlı tepkiler olabileceğine işaret ediyor. Ekim ayına yönelik de net bir mesaj alınmaz ve Aralık ayı işaretinde ise Dolar'daki değer kaybı bir süre daha devam edebilir. Bugün ayrıca Fed Başkanlarının konuşmaları izlenecek. Bullard ve Kocherlakota'nın oy hakları bulunmazken, San Francisco Fed Başkanı Williams'ın yapacağı açıklamalar önemli görülmekte.  USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 119,75 - 120,60 dar bandı içerisinde fiyatlamanın devam ettiği görülmekte. Yükselişin devamı açısından 120,60 direncinin kırılıp bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli görülmekte. Ana dirençler ise 121,25 ve 121,65 olarak izlenebilir. Geri çekilmede ise parite 119,75 bölgesinden kuvvet alırken, ana destekler ise 119,50 / 118,80 ve 118,30 olarak takip edilebilir.

 

Dirençler: 120,60 / 121,25 / 121,65

Destekler: 119,75 / 119,50 / 118,80

 

Ekonomik Takvim

 

09:00     EUR       Almanya Dış Ticaret Dengesi(Ağustos)  (Beklenti:19.0B Önceki:25.0B)

09:00     EUR       Almanya İhracat (Aylık)(Ağustos)            (Beklenti:-0.9%                Önceki:2.4%)

09:00     EUR       Almanya İthalat (Aylık)(Ağustos)             (Beklenti:-0.6%                Önceki:2.2%)

10:00     TRY        Türkiye Sanayi Üretimi (Aylık) (Ağustos)              (Beklenti:0.8%  Önceki:-1.5%)

10:00     TRY        Türkiye Sanayi Üretimi (Yıllık) (Ağustos)               (Beklenti:2.1%  Önceki:0.3%)

14:00     GBP       BoE Varlık Alımı                (Beklenti:375B  Önceki:375B)

14:00     GBP       BoE Politika Faiz Kararı  (Beklenti:0.50%               Önceki:0.50%)

15:15     CAD       Kanada Konut Başlangıçları(Eylül)            (Beklenti:202.0K              Önceki:216.9K)

15:30     USD       ABD İlk İşsizlik Başvuruları(3 Ekim)           (Beklenti:274K  Önceki:277K)

15:30     USD       ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları(26 Eylül)   (Beklenti:2200K               Önceki:2191K)

16:30     USD       Fed Bullard Konuşması                               

20:00     USD       Fed Kocherlakota Konuşması                  

21:00     USD       FOMC Toplantı Tutanakları                       

21:00     GBP       BoE Başkanı Carney Konuşması                              

22:30     USD       Fed Williams Konuşması            

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,5015 32,5531 % 0,36  
Euro 34,8341 34,9748 % 0,67  
Sterlin 40,2708 40,4727 % 0,17  
Frank 35,2322 35,4088 % 0,11  
Riyal 8,5800 8,6230 % -0,01  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,11 27,15 % 0,66  
Platin 919,71 921,08 % 0,66  
Paladyum 948,09 953,27 % 0,66  
Brent Pet. 87,33 87,33 % 0,66  
Altın Ons 2.329,20 2.329,53 % 0,66