22.04.2024 02:13:25 GÜNÜN AJANDASI - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

GÜNÜN AJANDASI

20.08.2015 10:18

Son güncelleme : 20.08.2015 10:18

Almanya ÜFE: Almanya'da, 2014 yılı genelinde pozitif olarak açıklanamayan ÜFE oranı için Temmuz ayı tahmininin de %-1.3'de olduğu görülüyor. Geçtiğimiz Ocak ayında açıklanan ÜFE oranı %-.2.2 ile 2010 sonrasındaki en düşük değer olarak duyurulmuştu. Mayıs ayında ise %-1.3 olarak açıklanan enflasyon oranı son beş ayın en yüksek seviyesinde duyurulmuştu. Temmuz ayına dair açıklanacak olan üretici fiyat endeksinin %-1.3 aşağısında olması ekonomide görülene yavaşlamanın ağırlaştığını işaret edeceği için piyasa tarafından olumsuz algılanıp, Euro üzerine negatif etki yaratabilir. (09:00)

İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar: 2015 yılı Haziran ayında %4.2 artış gösteren İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar verisi için Temmuz ayı beklentisinin %4.3 olduğu görülmekte. 2014 yılı genelinde oldukça dağınık bir grafik çizen veri 2014 yılında en yüksek %7.3 (Kasım) en düşük %3.4 (Şubat) açıklanmıştı. Perakende satış oranının yükselmesi Sterlin'de değer kazancı yaşanmasına neden olabilir ama verinin Ocak ayından bu yana gerileme gösterdiğini belirtmek gerekiyor. (11.30)

ABD İlk İşsizlik Başvuruları: Devlete ait iş bulma kurumuna ilk kez yapılan başvuruların sayısını izleyen, ilk işsizlik başvuruları verisinde yükseliş yaşanması, ülkede işsiz sayısını artmakta olduğu gösterir. İşsiz sayısında yaşanan artışın, normal şartlarda ülke para birimi üzerinde negatif etki meydana getirmesi beklenmektedir. Haftalık olarak açıklanan veri için 14 Ağustos 2015 haftasına dair oluşan beklentinin geçtiğimiz haftanın 4 bin kişi gerisinde, 270 bin kişi düzeyinde olduğu görülüyor. (15.30)

ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları: İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz döneme göre 8 bin kişi azalış kaydetmesi beklenen devam eden işsizlik başvurularında yaşanabilecek düşüş ABD Dolarında değer artışına neden olabilir. (15.30)

ABD Philadelphia FED İmalat Anketi: 2014 Kasım ayından sonra son 20 yılın en yüksek seviyesi olan 40.20'den gerilemeye başlayan ABD Philadelphia FED İş Ortamı Görünümü, Haziran ayında 15.20 olarak açıklanmıştı. Geçtiğimiz ay 5.70 olarak açıklanan veri için Ağustos ayı beklentileri 6.80 seviyesinde bulunuyor. Yükseliş yaşanması, Dolar'da değer kazancı yaratabilir. (17.00)

ABD Öncü Göstergeler: ABD'de Conference Board'un açıkladığı ve 3 ila 6 aylık süreci ölçen öncü göstergeler endeksi Haziran ayında %0.6 olarak açıklandı. Temmuz ayında %0.2 beklenen verinin, beklentilerinde gerisinde kalması Dolar'da değer kaybı yaratabilir. (17.00)

Ekonomik Gelişmeler

Türkiye

TCMB, ekonomistler ile yaptığı toplantıda likidite politikasında gerekli görüldüğü takdirde daha da sıkılaştırmaya gidilebileceğini belirtti. Enflasyon beklentilerinin halen istenen düzeye inmediğinin altı çizilen toplantıda döviz kurundaki oynaklığın azaltılması amacıyla döviz satım ihalelerinin esnekliğinin artırıldığının da altı çizildi.

Avrupa

Euro Bölgesinde Haziran ayında cari işlemler dengesi Mayıs ayına göre artış gösterdi ve 25,4 milyar Euro olarak açıklandı.

ABD

ABD'de 14 Ağustos ile biten haftada mortgage başvuruları bir önceki haftaya göre %3,6 oranında artış gösterdi.

ABD'de Temmuz ayında aylık enflasyon beklentilerin altında %0,1 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon ise %0,2 düzeyine yükseldi. Enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %1,8'lik seyrini korudu. Enflasyonda petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi devam ediyor.

Fed Temmuz ayı toplantısına ilişkin ilk algı tutanakların 'güvercin' olduğuna yönelikti. Enflasyon konusunda Fed yetkilileri düşen emtia fiyatları nedeniyle kısa vadede fiyat artışının düşmesini bekliyorlar. Reel Büyüme (GSYH) konusunda ise güçlü dolara vurgu yapılarak orta vadede ufak bir miktar aşağı yönlü revize edildi.

Petrol

ABD'de 14 Ağustos ile biten haftada ham petrol stokları düşüş beklentilerine karşın 2,62 milyon varil artış gösterdi. Cushing merkezinde ise stoklarda 326 bin varillik artış gerçekleşti. ABD'de üretim ise günlük 47 bin varillik düşüşle 9 milyon 348 bin varile düştü.

Çin

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin para birimi yuanın rezerv para birimi sepetine eklenmesi için en erken tarihi 30 Eylül 2016'ye öteledi.

Fed faiz artışını erteleyeceği beklentisi Altını yükseltti

Ons Altın fiyatı dün ABD'de açıklanan zayıf enflasyon oranı ve güvercin sayılabilecek olan Temmuz ayı FOMC toplantı tutanakları sonrasında 1140 seviyesinin üzerini test etmeye başladı. Dün ABD'de açıklanan enflasyon oranı beklentilerin gerisinde %0.1 artış kaydetti. Temmuz ayı itibariyle enerji ve gıda fiyatlarından yaşanan düşüşün enflasyon oranı üzerinde baskı kurmaya devam ettiği görülüyor. FOMC toplantı tutanaklar ise güvercin bir tondaydı. Faiz artışı için ekonomik verileri izlemeye devam edecek olan Fed, güçlü ve Dolar ve düşük enerji fiyatları nedeniyle enflasyon hedefine ulaşılmasının yakın dönem gerçekleşemeyebileceği konusunda kaygılı. Bu durumda Dolar endeksinde zayıflamaya neden olmuş durumda. Altın ons fiyatı teknik olarak analiz edildiğinde, 1126 seviyesinin geçilmesi sonrasında fiyat artışının hız kazandığı görülüyor. Yukarı alanda en kritik direnç alanı 1147 dolar etrafında hesaplanmaya başlamış durumda. Geri çekilmelerde ise 1140 / 1130 / 1128 seviyeleri teknik destek noktalarını oluşturmuş durumda.

Dirençler: 1147 / 1156 / 1158
Destekler: 1140 / 1130 / 1128

ABD’de stoklardaki artış ham petroldeki baskıyı sürdürüyor

ABD ham petrolünde dün açıklanan ham petrol stokları verisi ile baskı sürüyor. Verinin detayı incelendiğinde stokların 2,62 milyon varil arttığı görülüyor. Cushing merkezinde ise benzer şekilde stoklarda 326 bin varillik artış söz konusu. Stoklardaki artışın arkasındaki etkene baktığımızda rafinerilerin ham petrol talebinin günlük 254 bin varil düştüğü görülüyor. Fakat üretimin artmaması, hatta günlük 47 bin varillik düşüş göstermesi stokların artışının verdiği olumlu görünümü gölgeliyor. Artan ithalat da stokların artmasındaki ikinci ana etken olarak düşünülebilir. Genel görünümde hem ABD'de hem de küresel dengede arz fazlasının sürdüğü görülüyor. Düşüşün ana etkenini ise rafinerilerin gerileyen talebi oluşturuyor. WTI teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 42,00 ve 41,45 desteklerinin kırıldığı ve 40,80 bölgesinde satışların yorulduğu görülüyor. Düşüşün devam etmesi ve 40,80 desteğinin kırılması durumunda 39,90 ana desteği takip edilebilir. Tepki alımlarında ise ilk olarak 41,45 ve 42,00 dirençleri göze çarpıyor.

Dirençler: 41,45 / 42,00 / 42,80
Destekler: 40,80 / 40,10 / 39,90

EUR/USD paritesi 1,1130 seviyesine kadar yükseliş gösterdi

EUR/USD paritesi dün FOMC toplantı kararlarının ardından 1,1130 seviyesine kadar yükseldi. Genel olarak Fed toplantı kayıtları güvercin ibareler içeriyordu. Dün açıklanan Haziran ayına ait ABD enflasyon verisi ılımlı görünümünü korudu. Ancak dün FOMC toplantı kayıtlarında Fed yetkilileri düşen emtia fiyatları nedeniyle kısa vadede fiyat artışının düşmesini beklediklerini belirttiler. Fed yetkilileri uzun vade daha enflasyonun %2'nin altında seyretmesini bekliyor. Kayıtlarda, konut piyasasının toparlanma gösterdiğini ancak halen güçlü sinyaller vermediğine değinilirken, reel büyüme konusunda güçlü dolara vurgu yapıldı. FOMC toplantı tutanakları ABD ekonomik görünümün Haziran ayındaki görünüme yakın olduğu vurgulandı. Diğer yandan bugün Fed üyesi Williams konuşması takip edilecek. Açıklanacak veri akışı bakımından haftalık işsizlik başvuruları, mevcut konut satışları, Philadelphia Fed İş Ortamı Görünümü ve Öncü Göstergeler açıklanacak. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde, parite 1,1130 direncinin üzerinde bulunuyor. Paritenin yükseliş hareketini sürmesi halinde 1,1180 ve 1,1230 dirençleri devreye girebilir. Paritenin 1,1080 seviyesine geri çekilmesi ve üzerinde tutunma gerçekleştirememesi durumunda ise 1,0995 ve 1,0965 seviyeleri takip edilebilir.

Dirençler: 1,1180 / 1,1215 / 1,1230
Destekler: 1,0995 / 1,0965 / 1,0845

Kararsız Fed Dolar’ın zayıflamasına GBP/USD çiftinin yükselmesine neden oldu

Geçtiğimiz gün Birleşik Krallıkta açıklanan enflasyon verisiyle birlikte hareketlilik kazanan GBP/USD paritesi, dün yoğunluklu olarak ABD verilerinin etkisiyle değişim gösterdi. Dün Markıt tarafından açıklanan İngiltere Finans Raporu, hanehalkının İngiltere Merkez Bankasının faiz artış hamlesini artık daha yakın bir süreçte beklediğini gösteriyor. Geçtiğimiz ay yapılan ankette katılımcıların %34'ü önümüzdeki altı ay içinde faiz artışı beklediğini belirtmişti, Ağustos ayı raporunda ise bu oranın %48'e yükseldiği görülüyor. Bir yıllık süreç içindeki beklenti ise %62'den %78'e yükselmiş durumda. Paritenin ABD kanadında ise bugün oldukça kritik veriler izlenmeye devam ediliyor. Öğleden sonra açıklanan Birleşik Devletler enflasyon oranı beklentilerin gerisinde, geçtiğimiz aya göre 0.1 puan azalış kaydetmiş durumda. Temmuz ayında %0.1 olarak açıklanan ABD enflasyon oranına düşen enerji fiyatlarının sekte vurduğu görülüyor. Mayıs ve Haziran aylarında %4.3 ve %1.7 artan enerji fiyatları Temmuz ayında %0.1 puan artış kaydetmiş durumda. Geçtiğimiz ay %0.3 artan gıda fiyatları ise Temmuz ayında %0.1 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon oranında ise herhangi bir değişim yaşanmadı. Enflasyon verisiyle birlikte 1.5680 seviyesine doğru yükselen Sterlin/Dolar paritesi, yine ABD'de açıklanan ortalama haftalık reel kazançların yıllık olarak 0.4 puan yükseldiğinin açıklamış olması ise Dolar endeksinde değer kazancına ve paritenin dengelenmesine neden oldu. Dün gece 21.00'da açıklanması beklenen 28-29 Temmuz tarihli Fed toplantısına dair tutanaklar ise beklenenden 5 dakika önce açıklandı. Açıklanan metinde faiz artışı için ekonomik toparlanmanın bekleneceği görülmekte. Son dönemde güç kazanan Dolar ve düşen emtia fiyatlarından kaynaklı olarak hedeflenen enflasyon oranına ulaşılmasının zaman alacağından kaydı duyulduğu görülüyor. Bununla birlikte istihdam piyasasından yaşanan toparlanmanın olumlu olduğu ama ücret artışlarında yeterli ivmenin bulunmadığı da belirtilmiş. Fed tutanağında, faiz artışı için gerekli ekonomik ortamın oluşmaya devam ettiği görülmekte fakat bu süreç Eylül ayının da pas geçilmesine neden olabilecek kadar yavaş bir durum içinde süre gelmekte. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; son dönemde yaşanan sıkışmanın yukarı yönde kırılmış olması sonrasından paritede alım istediğinin arttığı görülmekte. Önceki raporlarımızda da bahsetmiş olduğumuz bu durum sonucunda bugün 1.5675 direncinin üzerine daha kuvvetli bir şekilde geçilmiş oldu. Bundan sonraki süreçte 1.5675 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye başlanabilir. Yukarı yönde hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1.5750 seviyesi ara direnç bölgesi 1.5800 ise ana direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Temmuz ayı sonrasında bir ay boyunca 1.5460 / 1.5675 arasından süregelen yatay harekette kırılmış durumda. Teknik olarak aynı oranda bir mesafenin yukarı yönde katledilmesi beklense de temel değişkenliğin oynaklığı artırmasına karşı dikkatli olmakta yarar var.

Destekler: 1.5675 / 1.5635 / 1.5550
Dirençler: 1.5750 / 1.5800 / 1.5930 

Dolar/TL rekor kırdı. 3,00 seviye test edildi

USD/TL paritesi sabah saatlerinde 3,00 seviyesine ulaştı. Ani bir fiyatlama ile yükselişe geçen parite 3,00 seviyesini gördükten sonra 2,96 seviyesine kadar geri çekildi. Dün 28-29 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen FOMC toplantısında kayıtlara geçen kararlar dün açıklandı. Toplantı tutanaklarında en dikkati çeken söylem; ABD ekonomik görünümün Haziran ayındaki görünüme yakın olduğu vurgulanmasıydı. Kayıtlar genel anlamıyla güvercin tondaydı. TL tarafında fiyatlamalar oldukça bozulmuş durumda. Döviz sepeti 3,13 seviyesine, gösterge tahvil ise 10,71 seviyelerine kadar yükseldi. ABD cephesinde açıklanan güvercin açıklamalara rağmen TL'de görülen kırılganlık paritenin yükselişini engelleyemiyor. Bugün Fed üyesi Williams'ın (09:45) açıklamaları takip edilecek. Açıklamalarda faiz Eylül toplantısı ile ilgili bir açıklama olup olmayacağı merak konusu. . Açıklanacak veri akışı bakımından haftalık işsizlik başvuruları, mevcut konut satışları, Philadelphia Fed İş Ortamı Görünümü ve Öncü Göstergeler talip edilecek. USD/TL paritesi teknik olarak incelendiğinde, 3,00 seviyesinde oluşan psikolojik seviyenin görülmesinin ardından parite şu an 2,96 bölgesinde fiyatlanıyor. Paritenin alım yönünün devam etmesi durumunda pivot noktaları olan 2,9764 / 3,0058 / 3,0088 dirençleri takip edilebilir. Paritenin olası geri çekilmelerinde ise 2,9520 / 2,9265 / 2,9180 destekleri takip edilebilir.

Dirençler: 2,9764 / 3,0058 / 3,0088
Destekler: 2,9520 / 2,9265 / 2,9180

Fed’in Eylül ayı ihtimalini düşürmesi USD/JPY paritesinde düşüşe neden oldu

USD/JPY paritesi dün yayımlanan Fed tutanaklarındaki güvercin görünüm ile 123,80 desteğinin altına geçerken, tepki alımlarının da sınırlı olduğu görülmekte. Temmuz toplantısı tutanağı, Haziran'dakine benzer şekilde bir takım zayıflık içeriyor. Düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskısının devam ettiği yer alan tutanaklarda ayrıca Çin'deki gelişmelerin de izlendiği görülüyor. Çin için ikinci çeyrekte büyüme performansından memnun görünen Fed, Şangay endeksindeki sert düşüşün önümüzdeki dönemde büyümeyi negatif etkileyebileceğine de değinilmiş. Fed'in talep göstergesi olarak izlediği bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksinde ise beklentiler halen %2'nin altında seyrediyor. Büyüme kanadında ise Haziran ayındaki tutanaklara benzer şekilde güçlü Dolar'ın ihracattaki zayıflama kanalıyla büyümeyi negatif etkileyebileceği görüşü de tutanaklarda dikkat çeken detaylar arasında. Bu hali ile Fed, faiz artırımına ilişkin Eylül ihtimalini düşürmüş durumda ve tutanaklardaki genel algı güvercin görünüm sergiliyor. Yen kanadında ise Şangay endeksindeki düşüşün devam etmesinin negatif etkisi Asya piyasasında Yen'in kararsız hareketini destekliyor. Şangay endeksinde özellikle 3500 puan altındaki hareketlerde Yen'e olan tepki alımlarının öne çıktığı görülebilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede 123,75 desteğinin altına geçildiği fakat altında kalıcılık sağlanamadığı görülüyor. 123,75 aynı zamanda fibonacci 61,8 seviyesine denk geliyor. Bu seviyenin kırılması durumunda ise geri çekilmede 123,50 ve 123,10 destekleri takip edilebilir. Yükselişte ise 124,20 / 124,60 ve 125,20 dirençleri göze çarpmakta.

Dirençler: 124,20 / 124,60 / 125,20
Destekler: 123,80 / 123,50 / 123,10

Ekonomik Takvim

09:00
EUR Almanya ÜFE(Aylık)(Temmuz) (Beklenti:0.0% Önceki:-0.1%)
09:00 EUR Almanya ÜFE(Yıllık)(Temmuz) (Beklenti:-1.3% Önceki:-1.4%)
09:45 USD Fed Williams Konuşması
11:30 GBP İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar(Aylık)(Temmuz) (Beklenti:0.4% Önceki:-0.2%)
11:30 GBP İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar(Yıllık)(Temmuz) (Beklenti:4.3% Önceki:4.2%)
11:30 GBP İngiltere Perakende Satışlar(Aylık)(Temmuz) (Beklenti:0.4% Önceki:-0.2%)
11:30 GBP İngiltere Perakende Satışlar(Yıllık)(Temmuz) (Beklenti:4.4% Önceki:4.0%)
15:30 USD ABD İlk İşsizlik Başvuruları(15 Ağustos) (Beklenti:271K Önceki:274K)
15:30 USD ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları(8 Ağustos) (Beklenti:2265K Önceki:2273K)
17:00 USD ABD Mevcut Konut Satışları(Temmuz) (Beklenti:5.43M Önceki:5.49M)
17:00 USD ABD Philadelphia Fed İş Ortamı Görünümü(Ağustos) (Beklenti:6.5 Önceki:5.7)
17:00 USD ABD Öncü Göstergeler(Temmuz) (Beklenti:0.2% Önceki:0.6%

**Yunanistan'ın, ECB'ye 3.2 Milyar Euro ödemesi için son gün. Ödeme yapması bekleniyor. 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,6042 32,6309 % 0,40  
Euro 34,7565 34,7879 % 0,28  
Sterlin 40,0468 40,2475 % 0,01  
Frank 35,5429 35,7210 % -0,03  
Riyal 8,6286 8,6718 % 0,00  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,54 28,58 % 0,66  
Platin 934,00 936,89 % 0,66  
Paladyum 1.023,65 1.026,70 % 0,66  
Brent Pet. 87,01 87,01 % 0,66  
Altın Ons 2.383,85 2.384,13 % 0,66