29.04.2024 03:07:32 EKONOMİK GELİŞMELER - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

EKONOMİK GELİŞMELER

19.08.2015 10:04

Son güncelleme : 19.08.2015 12:24

·         Türkiye

o   Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, aldığı karar ile faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Politika faizi olan bir haftalık repo faizi %7,50 seviyesinde sabit tutulurken, faiz koridorunda da değişikliğe gidilmedi. TCMB'den yapılan açıklamada temkinli para politikası yerine daha sıkı bir likidite politikası uygulanması gerektiğine karar verildiği de belirtildi.

o   Hazine, düzenlediği iki ihalede piyasaya 3 milyar 442 milyon lira borçlandı. Hazine Müsteşarlığı, ilk ihalede 12 ay (364 gün) vadeli, kuponsuz devlet tahvilini ilk kez ihraç etti. İhalede hem basit hem de bileşik faiz yüzde 11,02 oldu. Nominal teklifin 520,5 milyon lira olduğu ihalede, nominal satış 385 milyon lira, net satış ise 346,8 milyon lirayı buldu. İhalede, kamudan gelen 134 milyon liralık teklifin tamamı karşılandı. Piyasa yapıcılardan 366,8 milyon liralık teklif geldi ve 275,1 milyon liralık satış yapıldı. İkinci ihalede, 5 yıl (1785 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 4,70 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi.

o   Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etti.

·         Avrupa

o   İngiltere'de Temmuz ayında enflasyon -%0,2 olarak açıklanırken, çekirdek enflasyon ise yıllık bazda beklentilerin üzerinde %1,2 olarak açıklandı ve enflasyonun Haziran ayına göre hızlandığına işaret etti.

o   Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın ülke kredi notunu "CC"den "CCC"ye yükselttiğini bildirdi. Ayrıca, Yunanistan'ın kredi tavanını da bir basamak yukarı çıkararak "B-" olarak belirledi. Açıklamalarında ise, Yunanistan'ın üçüncü kurtarma paketinin ardından, Yunanistan'ın özel sektöre olan borç yükümlülüklerinde bir temerrüd riskinin azaldığı belirtildi.

o   Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına yönelik acil likidite desteği(ELA) tavanını 91 Milyar Euro'dan 89.7 Milyar Euro'ya indirdiği açıklandı.

·         ABD

o   ABD'de Temmuz ayında konut başlangıçları beklentilerin üzerinde 1 milyon 206 bin olurken, aynı dönemde inşaat izinleri 1 milyon 119 bin artış gösterdi.

·         Japonya

o   Japonya'nın ihracatı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre %7.6 oranında arttı. Piyasalarda beklenti %5.2 oranında bir artış yaşanması yönündeydi. İthalat ise %3.2 oranında azalırken, Temmuz ayına dair açıklanan dış ticaret dengesi 2.16 Milyar Dolar açık verdi.

·         Vietnam

o   Vietnam Merkez Bankası, devalüasyona gitti. Ülkenin para birimi olan dongda %1 oranında devalüasyona gittiğini açıkladı. Dongun referans kurunu dolar karşısında 21.890 seviyesine zayıflattı. Banka işlem bandını kurun her iki tarafına %3 seviyesine genişletti.

Ons Altın, 1220 direncini aşmakta başarısız kalıyor
 
Bugün açıklanacak FOMC tutanakları ve ABD enflasyon rakamları öncesinde ons altın 1115 dolar üzerinde seyirlerine devam ediyor. Bugün yayınlanacak olan tutanaklar Temmuz ayına ait toplantı tutanaklarıdır. Bu nedenle daha taze veri olan enflasyon rakamları bizler için daha önemli olacaktır. Fed temmuz ayı toplantısında yayınladığı faiz karar metninde istihdam piyasasında işlerin yolunda olduğunu ancak enflasyon konusunda herhangi bir baskı göremediklerini ve endişe duyduklarını dile getirdiler. Bu nedenle bugün 15:30'da açıklanacak enflasyon verilerinde ibrenin %2'ye dönmesi FOMC tutanaklarının önüne geçecektir, Doların değer kazanmasını altının ise düşüşüne sebep olacaktır. Ons altında yatay işlem stratejimizi sürdürüyoruz. Mevcut durumda 1120 direncini aşamayan altın zaman zaman 1126 seviyelerine doğru tepki ile karşılaşsa da talebin yeterli olmaması nedeniyle kalıcılık sağlamada başarılı olamıyor. Bu nedenle direnç dönüşlerinden satış yapılması ana stratejimiz olarak devam ediyor.

Dirençler: 1120 / 1124/ 1133
Destekler: 1110/ 1103 / 1091

Ham petrol bugün açıklanacak stok verileri öncesi yükselişte

ABD ham petrolü,  bugün açıklanacak ham petrol stokları öncesinde, dün Amerikan Petrol Enstitüsünün stoklardaki azalmaya yönelik beklentisiyle yükselişe geçse de 43,50 direncini aşamadı. API, dün açıkladığı tahmin raporunda stokların 2,3 milyon varil düşebileceğine işaret etti. Enerji Bakanlığının resmi verisi ise bugün 17:30'da açıklanacak. Veri de stokların görünümünden öte düşüş ya da yükselişin nedenine göre piyasada fiyatlama oluşabilir. Arz cephesinde genel görünüm üretim fazlasının devam edebileceği yönünde. Bu görünümü aynı zamanda zayıf talep de destekliyor. Çin'de piyasaların yeniden düşüşe geçmesi, Euro Bölgesinin beklenen düzeyde büyüme performansı göstermemesi ve Japonya'da da daralma gerçekleşmesi, ham petrolde talep kanadını zayıf tutan etkenler arasında dikkat çekiyor. WTI teknik olarak incelendiğinde yükselişte 43,50 bölgesinden geri dönüşler görülse de ham petrolün 42,80 desteği üzerinde tutunmaya çalıştığı dikkat çekiyor. Yeni bir yükseliş hareketi açısından bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacaktır. Düşüş devam ettiği takdirde ise 42,00 ana desteği takip edilebilir. Bollinger bandı ise alçalan direnç çizgisi olan 43,25 bölgesinden geçmekte.

Dirençler: 42.80 / 43.50 / 44.30
Destekler: 42,00 / 41,45 / 40,65

ABD verileri EUR/USD paritesi üzerinde belirleyici olacak

EUR/USD paritesi yeniden 2014 yılı Aralık ayında başlayan düşüş trendi içerisinde fiyatlanıyor. Bugün Euro Bölgesinde açıklanması beklenen önem derecesi yüksek bir veri akışı bulunmamakta. Bu sabah Fitch Ratings, Yunanistan'ın ülke kredi notunu 'CC'Den 'CCC'ye yükselttiğini bildirdi. Fitch, Yunanistan'ın kredi tavanını da bir basamak yukarı çıkararak 'b-' olarak belirledi. Aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), Yunan bankalarına yönelik acil likidite desteği (ELA) tavanını 91 milyar Euro'dan 89.7 milyar Euro'ya indirdiği açıklandı. Diğer yandan ABD cephesinde bugün önemli bir veri akışı hakim. ABD'de enflasyon oranı açıklanacak ve yine bu akşam saatlerinde FOMC toplantı kararları (21:00) takip edilecek. ABD enflasyon oranı iyi bir sinyalle gelirse bu ABD dolarında güçlenmeye neden olabilir. Bu durumda EUR/USD paritesinde değer kaybı yaşanabileceği gibi tersi durumda paritede yükseliş yaşanması mümkün. EUR/USD teknik olarak bakıldığında, günlük grafikte bütün kapılar 1,1080 - 1,1060 bölgesine çıkıyor. 50 günlük hareketli ortalama ve 1,04 - 1,14 seviyeleri arasında oluşan fibo düzeltme sayıları 1,1080 seviyesinden geçiyor. Aynı zamanda 2014 yılı Aralık ayından itibaren devam eden düşüş trendi 1,1060 seviyesinde geçiyor. Ek olarak, fiyat hareketlerinin sergilediği alan yukarı ya da aşağı yönde kırılması paritenin yön bulmasına neden olacaktır. Ancak bu noktada belirtmek gerekir ki EUR/USD paritesi 1,11 - 1,12 bölgelerine yükselişler kaydetse de, buralarda uzun soluklu kalamıyor. Bu nedenle yükseliş hareketlerinin zayıfladığı ve ivme kaybettiği yerlerde satış yönlü durulabilir. Buna karşın, 1,1060 seviyesinden geçen düşüş trendinin tekrar devreye girmesi, paritenin 1,09 bölgesine doğru gevşemesini tetikleyebilir. ABD cephesinde açıklanacak veri akışının EUR/USD seyri açısından oldukça önemli olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

Dirençler: 1,1130 / 1,1215 / 1,1230
Destekler: 1,1020 / 1,0995 / 1,0965

ABD verileri Sterlin üzerinde etkili olabilir

GBP/USD paritesi, dün Birleşik Krallıkta açıklanan çekirdek enflasyon oranın son beş ayın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte 1.5715 seviyesine kadar yükseldi. İngiltere çekirdek TÜFE'nin yıllık bazda %0.8'den %1.2'ye, çekirdek ÜFE'nin yıllık bazda %0.1'den %0.3'e yükselmiş olduğu görülmekte. TÜFE oranı ise geçtiğimiz aya göre yıllık olarak 0.1 puan yükselerek %0.1'e çıkmış durumda. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan rapora göre, gıda fiyatlarını geçtiğimiz yıla nazaran %2.7 düşmüş olması ve benzin fiyatının %11.4 gerilemiş olması enflasyon oranını gerileten en önemli iki kalemi oluşturmakta. Son bir yılda bu iki grupta yaşanan düşüş ise enflasyon oranında yaklaşık olarak 0.7 puanlık bir azalmaya neden oldu. Bu ay yaşanan yükselişe ise en yüksek katkı giyim ve ayakkabı kaleminden geldi. Bugün İngiltere tarafından açıklanacak önem derecesi yüksek bir veri akışı bulunmamakta. ABD verileri ise paritenin seyri açısından oldukça önemli olacak. Özellikle bu gece saatlerinde gelecek olan Fed para politikası kurulu toplantı tutanakları Sterlin / Dolar paritesindeki hareketliliği artırabilir. Aynı zamanda bugün öğleden sonra ise ABD enflasyon oranını takip ediyor olacağız. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; son dönemde yaşanan sıkışmanın yukarı yönde kırılmış olması sonrasından paritede alım istediğinin arttığı görülmekte. Önceki raporlarımızda da bahsetmiş olduğumuz bu durum sonucunda bugün 1.5675 direncinin üzerine daha kuvvetli bir şekilde geçilmiş oldu. Bundan sonraki süreçte 1.5675 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye başlanabilir. Yukarı yönde hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1.5750 seviyesi ara direnç bölgesi 1.5800 ise ana direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Temmuz ayı sonrasında bir ay boyunca 1.5460 / 1.5675 arasından süregelen yatay harekette kırılmış durumda. Teknik olarak aynı oranda bir mesafenin yukarı yönde katledilmesi beklense de temel değişkenliğin oynaklığı artırmasına karşı dikkatli olmakta yarar var.

Dirençler: 1.5675 / 1.5750 / 1.5800
Destekler: 1.5650 / 1.5635 / 1.5550

Lira, rekor tazelemeye devam edebilir

Koalisyon kurulmasına yönelik çalışmaların olumsuz sonuçlanması ve erken seçimin gündeme gelmesiyle, Liradaki kırılganlık devam ediyor. Dün yapılan TCMB PPK toplantısı, piyasaların beklentisini karşılayamadı ve faiz oranlarını sabit bıraktı. TCMB'den yapılan açıklamada temkinli para politikası yerine daha sıkı bir likidite politikası uygulanması gerektiğine karar verildiği de belirtildi. Ayrıca, Başbakan Davutoğlu, hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etti. TCMB toplantısının ardından, USD/TRY paritesinde sert tepkiler görüldü ve parite 2.9065 ile rekorunu tazeledi. Bugün ise gündemde ABD olacak. Saat 15:30'da ABD enflasyon rakamları ve 21:00'da ise Fed toplantısının tutanakları açıklanacak. Fed'in yakından takip ettiği enflasyon rakamlarında %2'lik hedefe doğru hareketlenmeler görülmesi durumunda, Fed faiz artırımı için daha fazla beklemeyebilir. Bu algı, ABD Dolarını global piyasalarda güçlendireceğinden, USD/TRY paritesinde de yukarı yönlü hareketleri destekleyici olabilir. Ayrıca, 28-29 Temmuz tarihlerinde yapılan Fed toplantısının satır aralarını okumamız için Fed tutanakları yakından takip edilecek. USD/TRY paritesini teknik açıdan incelediğimizde, 2.89 seviyelerinde seyreden paritede, en son rekor seviyesi olan 2.9065 direnç olarak karşımıza çıkmakta. Gün içerisinde bu direncin üzerine ataklar gelmesi durumunda yeni rekor seviyeler test edilebilir. Paritede 2.82 ve 2.8090 destek seviyeleri olarak takip edilmeli. 

Dirençler: 2.90/2.9066/2.91
Destekler: 2.8280/2.82/2.8090

Fed tutanakları öncesinde USD/JPY paritesi sakin seyrini koruyor

USD/JPY paritesi bugün açıklanacak önemli veriler öncesinde yataylığını koruyor. Veri akışında bugün ABD'de ise enflasyon ve Fed tutanakları takip edilecek. Paritede Dolar kanadı yatay seyrini korurken, dikkatler bugün açıklanacak enflasyon ve Fed tutanaklarında. Yen kanadında ise Japonya'da artan ihracatın pozitif etkisi ile Şangay endeksindeki düşüşün devam etmesinin negatif etkisi Asya piyasasında Yen'in kararsız hareketini destekliyor. Şangay endeksinde özellikle 3500 puan altındaki hareketlerde Yen'e olan tepki alımlarının öne çıktığı görülebilir. Fed tutanaklarında ise faiz artırımına ilişkin söylemler ve Fed Başkanlarının görüşleri izlenecek. Ayrıca Çin'deki zayıf görünüm yeniden tutanaklarda yer alırsa paritede Dolar kanadında hareketliliğin artması muhtemel görülmekte.

USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde paritede volatilitenin azaldığı ve yatay bandın da daraldığı dikkat çekiyor. Ana direnç 124,60 olmakla birlikte paritenin bu seviyeyi aşıp üzerinde kalıcılık sağlaması yükselişin devamı açısından önemli görülmekte. Geri çekilmede ise 124,10-20 destek bölgesinden gelebilecek tepki alımlarının gücü takip edilmeli. Bu seviyenin kırılması durumunda ise 123,80 ve 123,50 destekleri dikkat çekmekte.

Dirençler: 124,60 / 125,00 / 125,30
Destekler: 124,10 / 123,80 / 123,50

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr





'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4962 32,5697 % 0,41  
Euro 34,9100 34,9343 % 0,56  
Sterlin 40,2435 40,4452 % 0,10  
Frank 35,2168 35,3933 % 0,07  
Riyal 8,5801 8,6231 % -0,00  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,19 27,23 % 0,66  
Platin 911,94 917,63 % 0,66  
Paladyum 951,97 958,18 % 0,66  
Brent Pet. 87,71 87,71 % 0,66  
Altın Ons 2.335,67 2.335,97 % 0,66