Zamlar enflasyonu vurdu!

03.02.2016 12:36

TÜFE Ocak ayında %1.82 artışla beklentilerin üzerinde geldi. Beklentiler Ocak ayı için %1.7 seviyesinde bulunuyordu. Yıllık TÜFE verisi ise %8.81 seviyesinden %9.50 seviyesine yükselmiş oldu. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında TÜFE %1.1 düzeyinde oluşmuştu. Bu ayki enflasyonda hem gruplardaki artışın etkisinin yanısıra baz etkisinin de katkısı var. Sonuç olarak her ne kadar yılbaşından sonra yapılan zamların etkisi de olsa 2016 yılına yüksek enflasyon ile başladık.

Zamlar enflasyonu vurmuş

Detaylara bakıldığında en yüksek katkı 1.01 puanla Gıda ve Alkolsüz içeceklerden geldiği görülüyor. Gıda sorunumuzun devam ettiği ortada. Diğer en yüksek katkı ise 0.48 puan ile Alkollü içecekler ve tütün grubunda görülüyor. Burada yılbaşından sonra yapılan zamların etkisi büyük. Bu grupta bu sert artış tek seferlik olacak. Gelecek ay görmeyebiliriz. Üçüncü büyük katkı ise 0.27 puan ile Konut grubunda görülüyor. Ocak ayında enflasyonda aşağı yönlü etki eden tek grup ise 0.5 puanlık eksi katkı ile Giyim ve ayakkabı grubunda oluşmuş. Bu gruptaki düşüşte mevsimlik etkiden söz etmek mümkün. Ancak enflasyonun geneline mevsimlik etki yukarı yönlü yansımış. Bunu özel kapsamlı gruplardan görebiliyoruz.





ENFLASYON SEPETİNDE GÜNCELLEMELER VAR

Bu arada TUIK’in enflasyon sepetinde güncellemeler yaptığını belirtmekte fayda var. Bu güncellemeler sonucunda ana harcama gruplarının ağırlıklarında değişmeler görülüyor. En yüksek ağırlığı olan Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun genel TÜFE içindeki ağırlığı %25.25’den %23.68’e gerilemiş görünüyor. Konut sektörünün ağırlığı ise %15.79’dan %15.93’e yükseltilirken, ulaştırma sektörü ise %15.38’den %14.31’e düşürülmüş. Diğer grupların ağırlığı ise artırılmış. Başka deyişle Gıda ve Ulaştırma grubunun ağırlıkları düşerken, diğer grupların ağırlıklarında artışla oluşmuş görünüyor.

 

ENERJİ DIŞINDA ENFLASYONA AŞAĞI KATKI YAPAN YOK

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında enflasyona manşet anlamda aşağı doğru katkı yapan grup Enerji grubu olarak görülüyor. Enerji fiyatlarındaki artışı enflasyon hesabından çıkardığınızda enflasyon rakamı %1.98’e yükseliyor. Bunun dışında aşağı yönlü katkı yapan grup görünmüyor. İşlenmemiş Gıda ürünlerini enflasyon hesabından çıkardığınızda ise enflasyonun %1.03 seviyesine düştüğünü görüyoruz. Bu işlenmemiş gıdanın enflasyonda ne kadar olumsuz etki yaptığını açıkça gösteriyor.

ÇEKİRDEK YILLIK BAZDA HALEN MANŞETİN ÜZERİNDE

Çekirdek enflasyon olarak izlediğimiz I endeksinde, başka deyişle enflasyona Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç bakıldığında enflasyonun %0.33 olduğunu izliyoruz. Bu bize Ocak ayında enflasyondaki yükselişin önemli bir bölümünün Merkez Bankasının kontrol edemediği alanlardan yada nedenlerden kaynaklandığını göstermekte. Ancak yine de çekirdek enflasyon yıllık bazda %9.63 seviyesine yükselmiş durumda ve manşet verinin üzerinde bulunuyor.


 

HEDEF HAKKINDA KONUŞMAK İÇİN ERKEN

Henüz yılın ilk verisi olması ve zamların da etkisinin bulunuyor olması nedeni ile 2016 yılı hedeflerinden konuşmak için erken. Ancak geçen yıl Şubat ayında %0.71 seviyesinde bir enflasyon verisi var ve bu seviyenin üzerinde rakam gelmesi durumunda yıllık bazda %10 seviyesine yaklaşacağız. Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyon raporu sunumunda yaptığı konuşmasında enflasyonun yılın ilk çeyreğinde %10 seviyesini geçmemesi için çalışacaklarını söylemişti. Bu bağlamda konut fiyatlarındaki artışı yakından izleyeceklerini düşünüyorum. Diğer yandan kurdaki dalgalanmalara karşı daha sıkı duruşun devam etmesi mümkün görünüyor. TCMB beklenti anketinde yıl sonu TÜFE beklentileri %8.19 seviyesinde bulunuyor. Bununla birlikte TCMB’nin yıl sonu orta nokta hedefi %7.5 seviyesinde.

Tuncay Turşucu/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com