TCMB’den sıkılaştırmaya devam kararı

20.03.2017 08:49

Dün Fed’in beklentilere paralel olarak yaptığı faiz artırımının ardından gözler bugün TCMB’deydi. Sene başında Türk Lirası’nda görülen değer kayıpları sebebiyle para politikasında sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası, duruşunu bugün de bozmadı. TCMB beklentilere paralel olarak faiz koridorunun alt, orta ve üst bandında değişime gitmezken, geç likidite penceresi faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 11’den yüzde 11.75’e çekti. Alınan bu karar TCMB’nin geç likidite penceresini önümüzdeki dönemde de aktif bir şekilde kullanacağı anlamına geliyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, fonlamanın hangi kanallar üzerinden devam edeceği olacak. Sene başından bu yana bir haftalık repo ihalesini açmayan TCMB, bankaları gecelik borç verme ve geç likidite penceresine yönlendirerek örtülü bir şekilde faiz artırımına gitmişti.

Geçen hafta ise doların küresel anlamda değer kazanması ile gecelik borç verme imkanını da kapatan TCMB, bankaları sadece kendi arasında ve geç likidite penceresinden fonlayarak faiz oranını yüzde 10.82’ye kadar yükseltmişti. Bugün alınan bu karar ise Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde ilave sıkılaştırma için kendine alan açtığı şeklinde yorumlanabilir. Şu an için yüzde 10.80 civarında olan ortalama fonlama maliyeti, gerektiğinde geleneksel olmayan para politikası uygulamaları ile yüzde 11.75 seviyesine kadar yakınsama imkanı bulacak.

Faizlerde alınan bu aksiyonun oldukça yerinde bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 16 Nisan’da başkanlık sistemi oylaması için sandık başına gideceğiz ve bu süreçte yaşanabilecek siyasi-jeopolitik gelişmelere göre TL üzerindeki kırılganlık tekrardan yükselebilir. Ayrıca her ne kadar Fed bu yıl içerisinde 4 faiz artırımı yerine 3 faiz artırımı konusunda karar kılmış olsa da, ABD tarafında faizlerin kademeli olarak yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimlerini zor duruma sokabilir. 75 baz puanlık bu artırım, olası kötü senaryolarda TCMB’ye ekstradan parasal sıkılaştırma imkanı tanıyacaktır. Buna ek olarak, uzun zaman sonra enflasyon Şubat ayında çift hanelere ulaştı. Döviz kurunun gecikmeli etkisi ve enerji fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle Mart ve Nisan aylarında daha yüksek bir enflasyon oranı görmemiz sürpriz olmayacaktır. Bugün alınan kararın enflasyon üzerindeki etkisi sınırlı kalacak olsa da, piyasalara ‘gerektiğinde para politikasındaki sıkılaştırmanın şiddetini artırılabileceği’ mesajının verilmesi TL varlıkları üzerinde pozitif bir etki bırakacaktır.

Zülküf Aydemir
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI