Piyasa faiz artışı mı istiyor ?

07.10.2015 10:00

Son dönemde Merkez Bankasının üzerinde durduğu Reel Efektif Döviz kuru düşüşünü sürdürdü. Aylık bazda yüzde 4.5 düşüş gösteren endeks son iki ay üst üste 2014 yılından bu yana görülen en sert düşüşü gerçekleştirdi. TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru endeksi 90.95 ile 2003’ten bu yana en düşük seviyeye geldi. Bu yılki değer kaybı ise yüzde 16.1’e ulaştı.




Yukarıdaki grafikte 2013 yılındaki sert düşüş sonrası 2014 Ocak ayında Merkez Bankasının faizi yüzde 4.5’tan yüzde 10’a çıkarması ile oluşan toparlanma görülüyor. 2003 yılında oluşturulan endeksin oluşturulduğu tarihden bu yana en düşük seviyeye gelmesi Merkez Bankasından bir faiz artışı görebileceğimizin sinyalini veriyor.

Merkez Bankası hangi durumda faiz artırmaz?

Seçim dönemine girdiğimiz bu süreçte siyasi belirsizliğin ortadan kalkıp, seçim sonrası güçlü bir politik görüntü oluşması durumunda kurdaki gevşeme Merkez Bankasının FED’i beklemeye devam etmesine olanak sağlayacaktır.

Küresel ekonomlilerdeki durgunluk nedeniyle faiz artışı Haziran ve Eylül aylarında erteleyen FED’in, son dönemde gelen verilerle birlikte faiz artışını 2016 yılına ertelemesi ile Merkez Bankasının faiz artırma ihtiyacı ortadan kalkabilir.

Merkez Bankası hangi durumda faiz artırır?

Mevcut anket sonuçları bize 7 Haziran seçiminden farklı bir sonuç göstermiyor. Yeni bir koasliyon ihtimali piyasa için oldukça negatif. Her ne kadar ekonominin başında Babacan olacaksa da bu durum ekonomi politikasına ilişkin reformların gecikmesine neden olabilir.

FED’in Aralık ayında faiz artırması kurdaki yukarı hareketle birlikte Merkez Bankasını sadeleştirme politikasını uygulamaya zorlayacaktır. Ayrıca FED faiz artışı ile dış finansmana çok bağlı bir ülke olduğumuzu düşündüğümüzde oldukça zor bir döneme gireceğiz . Artık eskisi kadar ucuz finansman sağlayamayacağız.

Son döneme kurdaki yükseliş ile en kırılgan ülkeler arasına giren Türkiye’nin bu kırılganlığı sanayi ve diğer sektördeki bozulan görünümü daha belirgin hale getirebilir. Bu sayede büyüme yüzde 3 seviyelerini unutabilir, daralmaya yönelebiliriz.

Özetle, 2013 yılında endekste görülen sert düşüş sonrası çok güçlü bir faiz artışı yapan Merkez Bankasının bu düşüşe nasıl bir reaksiyon göstereceğini dikkatle izleyeceğiz.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı