Küresel piyasalar son gelişmeler

04.05.2016 16:44

Küresel piyasalar, büyüme endişeleri ve Avrupa bankalarında beklentilerin altında kalan finansalların etkisiyle Mayıs ayına kar satışlarıyla başlangıç yapıldı. Petrol fiyatlarının karlarının bir kısmını geri vermesi satış dalgasını destekler nitelikte oldu. Nisan ayında küresel piyasalarda yılın zirvesini yaşanmıştı.



S&P500 petrol fiyatlarında yaşanan satışın etkisiyle enerji hisselerinin öncülüğünde Mart ayından beri en düşük seviyesini gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise 2 haftanın en düşüğüne geriledi. Küresel satış dalgası Avrupa hisse senedi piyasasını da olumsuz etkiledi. DAX30 10000 seviyesinin altında kaldı. Dolar endeksinin ise 1 yılın en düşük seviyesinden tepki verdiğini gördük. Dolar Endeksi’nin toparlamasında Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart’ın yaptığı açıklamalar etkili oldu. Lockhart, Haziran ayında faiz artışının bir seçenek olduğunu konuşmasında vurguladı. Bu yıl iki faiz artışının çok yüksek ihtimal olduğunu belirten Lockhart, enflasyondaki iyileşme işaretlerinin etkisiyle 3. çeyrekte toparlanma olacağının tahmininde bulundu. Ayrıca, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmak için yapacağı referandumu FED üyelerinin dikkate alacağını söyledi. Atlanta San Francisco Fed Başkanı John Williams da ekonominin yolunda olması durumunda gelecek toplantıda faiz artışını destek vereceğini açıkladı.

EURUSD 1.16 seviyesinin üzerine yükseliş gerçekleştirse bile, Dolar’daki toparlanmanın etkisiyle 1.15 kademesinin altında kaldı. Yen’ ise Dolar karşısında toparlama yaşadı. Avustralya Merkez Bankası’nın beklenmedik bir şekilde faiz artırımına gitmesinin ardından Avustralya Dolarında sert kayıplar yaşandı. Emtia hammadde üreticisi olan Avustralya’nın parasında yaşanan zayıflık ihracatı canlandırmada etkili olabilir. Güney Afrika Randı dokuz ayın en sert kaybını gerçekleştirirken, Brezilya Reali, Merkez Bankası’nın para birimini zayıflatmak adına yaptığı hamlelerin etkisiyle kayıplar yaşamaya devam ediyor. Gelişen para birimlerinin değer kaybetmesine neden olarak FED yetkililerinden gelen faiz artırımını destekleyen açıklamalar olduğu söylenebilir. MSCI gelişen piyasa kur endeksi kayıplarına devam ederken, Malezya para birimi Ringit Dolar’a karşı yüzde 1.5’i aşan düşüşler gerçekleştirdi. MSCI Gelişen Ülke Piyasaları Endeksi kayıplarını dördüncü güne taşıdı. Endeks 2016 yılının başından yukarı yönlü hareket gerçekleştiriyordu. Yaşanan küresel satış dalgasının etkisiyle yukarı yönlü hareketini sonlandırmış oldu. Asya’da Şangay Birleşik ve Hong Kong Hang Seng endeksinde de kayıplar yaşandı.

Emtia piyasasında bakacak olursak, ilk olarak Ham ve Brent Petrol’de kayıpların yaşanması dikkat çekici oldu. Geçtiğimiz hafta ABD’de petrol üretimindeki düşüşün arz fazlasını azaltacağı beklentisi ve zayıf Dolar’ın etkisi ile Ham Petrol’de 46.75 kademelerine kadar yükselişler yaşanmıştı. Fakat Yeni haftada Dolar’daki toparlanmadan etkilenen Ham Petrol 43.30 seviyelerine kadar, Brent Petrol’de ise 45.00 Dolar’ın altına geri çekilmeler yaşandı.  Çin ve İngiltere’den gelen olumsuz imalat PMI verileri küresel ekonomiye dair yavaşlama endişelerini tekrar gündeme getirirken, metalleri de olumsuz etkiledi. FED’in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığının bölgesel Fed başkanlarından gelen açıklamalar sonrası güçlenmesi sonucu Dolar’da yaşanan değer kazanımları Altın’da karların bir kıskımı vermesine neden oldu.  


Bu Cuma açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi Dolar’ın seyri açısından önemle takip edilecek. Nisan ayında tarım dışı istihdam verisinin 200 bin artması bekleniyor. Mart ayında tarım dışı istihdam 215 bin artış gerçekleştirmişti. İşsizlik başvuruları 40 yılın en düşük seviyelerinde seyrederken,  tarım dışı istihdam ortalaması bu yıl 209 bin oldu.  İstihdam verileri FED’in politika kararlarında yön belirleyici olacaktır.

BERKAY ÖREN, VENBEY YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI
http://www.venbeyyatirim.com/