IŞİD problemi

24.02.2015 10:30

Başkan Obama, geçen yıl IŞİD’in El Kaide’nin bir kolu olduğunu ve tam bir İslam hareketi olmadığını söylemişti. Yanıldığı anlaşıldı. Şimdi, ABD’nin IŞİD stratejisi yeniden gözden geçiriliyor. Sadece hava akınları ve Kürk-Irak güçlerini IŞİD’in üzerine salarak IŞİD ile başa çıkılamayacağı anlaşıldı.
Bir milyondan fazla kişinin yaşadığı, Irak’ın ikinci en büyük şehri olan Musul, halen IŞİD’in işgali altında. Musul’da 1000-2000 arasında IŞİD militanının olduğu hesaplanıyor. Nisan ayından başlayarak Musul’da IŞİD’e karşı ciddi bir kara harekâtı başlatılacak. Büyük bir olasılıkla, ABD Özel Harekât Güçleri de (Special Operation Forces) operasyona katılacak. Şu anda, Irak’ta bulunan ABD güçleri sadece Kürt-Irak askerlerini eğitiyor. Operasyon sırasında, Musul halkının da IŞİD’e karşı ayaklanması bekleniyor.

IŞİD ne istiyor?
IŞİD halen, Irak’ta İngiltere’den daha geniş bir bölgeyi kontrolü altında tutuyor. Mayıs 2010’dan beri IŞİD’in lideri, Ebu Bekir el-Bağdadi. Bağdadi, şimdiye kadar televizyonda bir kez görüldü ama çeşitli videolar ve sayısız propaganda broşürleriyle fikrini yaymaya çalışıyor. Bağdadi ve IŞİD militanları, İslam’ın ilk ortaya çıkışı sırasındaki gelenek ve kurallara uyduklarını söylüyorlar. Militanlar, Bağdadi’nin 8. halife olduğuna inanıyor ve Bin Ladin’in yerine geçen El Kaide’nin yeni lideri Zevahiri’nin başarılı olamayacağına inanıyorlar.

El Kaide hücreler halinde çalışan bir İslami terör örgütü iken; IŞİD, bir bölgeyi kontrol altında tutarak, İslami geleneklere çok sıkı bağlı bir İslam devleti kurmak istiyor. Kurulacak İslam devleti, alkol ve uyuşturucu satışı ve kullanımının yasaklandığı, Batılı kıyafetlerin giyilmediği, sakalın hiçbir zaman tamamen tıraş edilmediği bir devlet olacak. Halen, IŞİD, hâkim olduğu bölgede vergi topluyor; fiyatları kontrol ediyor; yargıya müdahale ediyor ve iletişim, sağlık, eğitim, bürokrasi  gibi tüm sistemleri kontrol ediyor. IŞİD militanları, dünyanın kâfirlerden temizlenmesi gerektiğine, bunun için de, kitleler halinde katliamlar yapılabileceğine inanıyor.


IŞİD militanları, ABD, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Almanya, Avustralya, Endonezya ve diğer ülkelerden Suriye’ye göç eden fanatik Müslümanlardan oluşuyor. Bunlar, İslam devletinin kurulması amacına yönelik olarak canlarını vermeye hazırlar ve aileleriyle birlikte dönüşü olmayan tek yön biletler alıp, Suriye’ye gelmişler. Birçoğu, geldiklerinde pasaportlarını yırtıyorlar.

12. halife Mehdi mi?
Atatürk’ün halifeliği kaldırıp kaldırmamasının önemli olmadığına, çünkü, Osmanlı Devleti zamanında halifeliğin zaten tüm şartları ile şeriat kurallarını uygulamadığına inanılıyor. Dünyanın sonuna az bir zaman kaldığını, Halep yakınlarındaki Dabig şehrinde, zamanın halifesi (muhtemelen 12. halife) ile İslam karşıtlarının savaşacağına, savaşı kazanan halifenin İstanbul’u fethettikten sonra, Mehdi sıfatı ile tüm dünyayı Müslüman yapacağını düşünüyorlar. İslami kaynaklarda, Roma’nın fethedileceği yazılmış olsa da bahsedilen Roma’nın Doğu Roma ve İstanbul olduğuna inanılıyor. Bazıları ise, Mehdi ile Doğu İran’ın Horasan şehrinden gelen Deccal’in karşılaşacağına ve Deccal’ın tam galip geleceği sırada, İsa’nın yeniden dünyaya dönüp, Deccal’i yok edeceğine ve Müslümanların zaferini tanıyacağına inanıyor.

İslam fikir ve kültürü araştırmacılarından Graeme Wood ve Bernard Haykel, demokratik yollardan halife seçilmesinin veya Birleşmiş Milletler’e delege gönderilmesinin bile, fanatik Müslümanlar tarafından, Tanrı’ya “şirk koşmak” anlamında düşünüldüğünü söylüyorlar. Bu nedenle de IŞİD taraftarlarıyla hiçbir konu müzakere edilemiyor, pazarlık yapılamıyor. Araştırmacılara göre, esas çatışma Musul’da değil, Halep ve Dabig’de olacak. IŞİD’in terör yaratmak değil, devlet kurmak amacıyla hareket ettiğini söyleyen araştırmacılar, Paris’teki Charlie Hebdo saldırısının IŞİD değil, El Kaide tarafından gerçekleştirildiği fikrindeler.