Haftaya bakış

13.11.2017 10:26
BIST 100 endeksi geçen haftayı 110500 seviyesinin altında kapatırken, satış baskısı güçlü bir şekilde hissedildi. Bu hafta da baskının devam etmesini beklerken, 107000 seviyesini test edilmesi muhtemel bir seviye olarak görmekteyiz. Bilançoların sona ermesiyle birlikte katalizör yokluğuna giren Endekste 107000 seviyesindeki 50-günlük ortalama önemli bir destek olabilir. Bugün içeride eylül ayı cari işlemler dengesi verisi beklenirken, beklentiler 4 milyar $ açık geleceği yönünde bulunuyor. Öğleden sonra ise TCMB beklenti anketini alacağız. Kur ve enflasyon beklentilerinde ne derecede bozulmalar oldu göreceğiz.

Bilançoların ardından orta ve uzun vadeli beklentiler için hisse geçişlerinin devam etmesi beklenebilir. Geçen hafta açıklanan sanayi üretim verileri bize 2017 yılının son çeyreğindeki üretim konusunda umut verirken, yılın son çeyreğine ait bilançolara yönelik beklentileri güçlü tutuyor. Söz konusu beklentiler ile kötü bilanço açıklayan şirketlerden iyi ve güçlü bilanço açıklayan şirketlere doğru geçişler devam edebilir.

Dolarda tansiyon hala yüksek

Kur cephesinde ise tansiyonun halen yüksek olduğunu görüyoruz. Dolar kuru belki 3.90 seviyesi altında dengelenmiş görülebilir ancak tansiyonun düştüğünü söyleyebileceğimiz 3.8440 seviyesinin altına doğru geri çekilmelerinde gerçekleşemediğini görmekteyiz. TL’deki kırılganlığın yanında GOP para birimlerinin ABD dolarına karşı zayıf seyirler içerisinde olması küresel rüzgarın gelişenler için bir miktar olumsuz estiğini göstermekte. CDS oranlarının geçen hafta yükselişe geçmesi de bunu gösteriyor.

Bununla birlikte dolar kurunun 3.84 seviyelerinin altına gerilemesi durumunda teknik olarak ikili zirve formasyonu gündeme gelebilir ve kurda daha etkili geri çekilmelerden bahsedebiliriz.

Bu hafta içeride cari işlemler dengesinin yanında, Çarşamba günü gelecek işsizlik verisinin dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor. Siyasi cephede ise yapılacak söylemler yine ön planda olabilir. 

Dışarıda ise Çarşamba günü açıklanacak ABD Ekim ayı TÜFE verileri önemli olacak görünüyor. Beklentiler çok yüksek bulunmuyor. Yıllık TÜFE’nin %2.20’den %2 seviyesine gerilemesi beklenirken, çekirdek verinin %1.7 seviyesinde kalması bekleniyor. Dolar endeksinin geçen hafta dinlenme süreci geçirmesinin ardından bu haftaki seyri özellikle TL dâhil olmak üzere gelişen ülke para birimleri içinde önemli olacak.

EUR/USD dar alana sıkıştı

Avrupa tarafında ise Euro bölgesi enflasyon verisi ve Cuma günü ECB Başkanı Draghi’nin konuşması takip edilecek. EURUSD paritesinde 1.17 seviyesi altında seyirler sürüyor ve bu seviye altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğimin ilerleyen günler veya haftalarda devam etmesi teknik beklentiler içerisinde bulunuyor. EURUSD paritesinin güçlenmesinden bahsedebilmek için 1.17 seviyesinin üzerinde seyirlerin oluşması gerekli. Bu hafta pariteyi yine 1.1550-1.17 gibi dar bir aralıkta izleyebiliriz.

Ons altın 1270 üzerinde ısrar ediyor

Ons Altın fiyatları ise 1275 seviyesi üzerinde yükselen trend çizgisine yapışık bir şekilde seyir sürüyor. Ancak teknik olarak yukarı yönlü etkili bir tepki oluşabilmiş değil. 1295 seviyesinin altına gerilemeler teknik olarak olumsuz algılanırken, güçlenmekten bahsedebilmek için Altın’ın 1295 direncini geçmesi gerekli.