Gündeme dair

17.11.2017 11:33

ABD Temsilciler Meclisi, ülkenin vergi sisteminde önemli değişiklikler öngören vergi reformu yasa tasarısını onayladı. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti için büyük önem taşıyan reform teklifi, ülkede kurumsal vergi oranını tek hamlede ve kalıcı olarak yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesini içeriyor. Öte yandan, Cumhuriyetçi Parti senatörlerinin kendi hazırladıkları vergi reformu tasarısının ABD Senatosunda bu ayın sonunda oylanması bekleniyor. S&P 500 Endeksi, ABD'deki vergi indirimleri fiyatlamalarının yükselmesine bağlı olarak rekor seviyesinin 1 yüzdelik puan aşağısına kadar yükseldi. ABD Hazine tahvilleri ise, Özel Yetkili Savcı Mueller'in 2016'daki başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahale etmesine ilişkin soruşturmasını derinleştirmesiyle tırmanarak dolara baskı yaptı.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları Ekim ayında aylık bazda beklentiye paralel bir şekilde %0,1 artarken, yıllık enflasyonda beklendiği gibi Eylül ayındaki %1,5 seviyesinden gerileyerek %1,4 seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon da Eylül ayında nihai olarak %0,9 seviyesinde gerçekleşti ve Eylül ayındaki %1,1 seviyesinden 0,2 puan gerilemiş oldu. Çekerdek TÜFE’de aylık bazda %0,1’lik gerileme söz konusu oldu. Genel olarak veri setinin Euro Bölgesi’ndeki zayıf enflasyon görünümünün devam ettiğine işaret ettiğini söyleyebiliriz. Global risk iştahının iyi olduğu bir ortamda, ABD vadelileri ve EUR’daki düşüş eşliğinde Avrupa endekslerinin yükseldiğini gördük. Bu kapsamda DAX da günü %0,55 yükselerek kapatmıştır. ABD’de politikacıların vergi reformunda yeni bir adım atmaları ve Wall Street’in iyi gelen şirket karlarıyla yükselmesi üzerine Asya endeksleri de günü alıcılı geçmektedirler.

Haftalık bazda sepet bazında önemli derecede değer kaybeden TRY’nin, Merkez Bankası’nın hafta içinde açıkladığı NDF forward işlemlerinin etki ve ayrıntılarının su yüzüne çıkmasının beklendiği bir ortamda biraz stabilleştiğini gördük. Türk hisse senetlerinin, bazı hisseler özelindeki aşırı volatil hareketler nedeniyle EM borsalarındaki alımlara katılamadığını gördük. Bunda ana etkenler BİST işlem hacminin %19’unu oluşturan Aselsan’ın %19,3 gerilemesi ve en önemli iki sanayi hissesi Ereğli Demir Çelik ve Tüpraş’a gelen satışlardı. Bugün Asya EM’lerinde devam eden ralli ve Türk hisse senetlerinin son dmnemde EM, EMEA ve Rusya gibi emsal piyasaların altında performans gösteriyor olması itibariyle destek seviyelerinden yukarıya doğru tepki vermesini, bu kapsamda da pozitif açılmasını bekleriz.