Fed`i beklerken, yeni bir başlık: Rusya

25.11.2015 12:06

Yeni hükümet beklenirken Suriye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan beklenmedik kriz süreci BİST tarafında oldukça sert satışlarla karşılanırken dolar-TL ve gösterge tahvilde  tahammül sınırında işlemler geçiyor.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Seçim sonrası hızlı bir şekilde 83.000-85.000 aralığını test ettikten sonra sindirme-soluklanma sürecine giren ve yeni hükümeti beklerken yeni haftaya 80.681 seviyesinde girdikten sonra ilk işlem gününde satışların devamı ile 80.000 altına sarkan ve yeni haftanın ilk işlem gününü 79.744 seviyesinden kapatan BİST aslında teknik olarak aşağı yönlü daha sert satışların gelebilme riski adına ilk sinyali vermişti.

Dün itibariyle yeni hükümeti ve TCMB PPK kararlarını fiyatlamaya hazırlayan piyasaların gündemine beklenmedik şekilde giren ''düşürülen uçak krizi'' ile Türkiye-Rusya arasında başlayan gerginlik süreci özellikle BİST tarafında  oldukça sert tonda bir negatif fiyatlama getirmiş oldu.

Tek işlem gününde 3.501 puanlık kayıp yaşayan BİST dünü 76.242 seviyesinden kapatırken yeni hükümetin fiyatlaması ise şimdilik gölgede kalmış oldu. Bugün ise mevcut işlemlerde  aşırı düşüşten tepki denemeleri gelse de alıcılar ve satıcılar arasında ciddi bir denge arayışına paralel olarak aşağıda 75.500'lere kadar gerileyen BİST'te şimdilik  76.000 seviyesinden çok fazla uzaklaşmama çabasının sürdüğünü izliyoruz.

Bu çaba tutmaz ve satışlar sürerse önümüzde ki dönemde 75.000 altına olası geçişler başlaması halinde BİST tarafında daha sert satışlara paralel ilk etapta 70.000-73.500 aralığı olmak üzere daha aşağı seviyeleri görme  riskinin de masada olacağını hatırlatmak isteriz.

Yapılan karşılıklı ilk açıklamalara baktığımızda Türkiye-Rusya arasında yaşanan gerginliğin belirli bir süre daha devam edebileceği ve bu sürece paralel olarak piyasalar üzerinde belirli bir süre daha etkisinin devam edebileceğini söyleyebiliriz.

ABD başta olmak üzere Nato ve diğer batışı ülkelerin desteğine paralel  karşılıklı bir yumuşama ve uzlaşı sinyalleri gelmedikçe yada geciktikçe Türkiye-Rusya gerginliğinin etkileri daha uzun süreli ve kalıcı olma ihtimali taşıyacağını unutmadan oldukça temkinli bir şekilde bu süreci izlemek ve değerlendirmek gerekiyor.

Yurtdışı piyasalar aralık ayında faiz arttırma ihtimali artan FED'i beklerken gözü bir yandan jeopolitik risk başlığı olarak Suriye tarafında ve yaşanacak olası gelişmelerde olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Şimdilik tek parti iktidarının getirdiği pozitif desteğinde etkisiyle gösterge tahvil ve dolar-TL tarafında tahammül sınırlarında işlemler geçtiğini görüyoruz. Ama özellikle gösterge tahvil faizinde % 10.50'ler geçilip tekrar kritik eşik olarak devamlı dile getirdiğimiz  % 11-12 aralığına geri dönüş yaşanırsa ve dolar-TL tarafında yaşanan yükseliş 2.90 üzerinde kalıcı olup 2.95'leri geçerek 3.00'lere doğru bir hareketi tetiklerse ekstra ekstra  temkinli ve dikkatli olmak gerekmekte.

Özetle henüz yeni hükümet ile ilgili değerlendirme ve fiyatlama yapma şansını bulamayan piyasaların Türkiye-Rusya gerginliğini atlatıp kendi normal gündemine geri dönene kadar oldukça dikkatli olmak gerekiyor.

Özellikle aşırı düşüşten ara ara tepkiler deneyecek BİST'in yeniden yükseliş sürecine geri dönebilmesi için yaşanan gerilimin azalma ihtimaline ve FED algısının da atlatılması ihtimaline paralel  çok kuvvetli bir tepkinin gelmesi ve tekrar 79.000-80.000'lerin üzerine kalıcı geçiş yaşanması gerektiğinin altını çizmek isteriz.

Böyle bir ihtimal gerçekleşirse ve devamında  80.000 üzerinde kalabildikçe ve 80.500-81.200 direnç eşiği de geçilecek olursa ancak o zaman seçim sonrası hızla test edilen 83.000-85.000 direnç eşiğinin test edilmesi tekrar gündeme gelebilir.

Bu senaryo gerçekleşmedikçe aşağı yönlü risklerin yukarda saydığımız başlıklardan ötürü çok daha fazla kuvvet kazanabileceğini de unutmamak gerekiyor.

DOLAR-TL YORUMU:

Tek parti iktidarının getirdiği pozitif destekle ve yeni hükümet beklentileri ile Dolar endeksinin 100.00'lere yakın seyrine diğer gelişen ülke para birimleri kadar tepki vermeyen ve görece pozitif ayrışma gösteren Dolar-TL tarafında son yaşanan Türkiye-Rusya gerilimi ile iki gündür yukarı yönlü sert bir atağın yaşandığını izliyoruz.

Şimdilik verilen yukarı yönlü tepki tahammül sınırlarında olsa da , ilerleyen zaman içerisinde haber akışına bağlı olarak teknik anlamda 2.90 üzerine kalıcı yerleşme başlar ve devamında 2.93-2.95 gibi çok kritik bir direnç eşiği de geçilecek olursa tekrar 3.00 ve üzeri yeni fiyatlama adına oldukça temkinli olmak gerekiyor.

Bu yükselişi izlerken gözlerimiz yaşanan gerginliğin haber akışında , FED algısına bağlı olarak ilerleyen Dolar endeksinde ve içerde yeni hükümetin eylem planı ve gösterge tahvil faizinin hareketlerinde olacaktır.

Özellikle gösterge tahvil tarafında% 10.50'ler üzerinde kalıcı olmaya başlanır ve tekrar % 11-12 aralığına geri dönüş yaşanacak olunursa dolar-TL tarafında biraz daha agresif hareketler adına dikkatli olmak gerekecektir.

Dolar-TL tarafında teknik olarak;

Tekrar 2.90 üzerine geçip kalıcı olmaya başlandıkça ve devamında son 4 haftanın  en yükseği  2.93 üzerinde ek kuvvet kazandıkça seçim öncesi test edilen 2.95 ilk kritik direnç eşiği olacaktır. 2.95 üzerinde kalıcı olundukça tekrar güçlü yükselişe dönme adına 2.98-3.00 aralığı önemli direnç bölgesi olarak izlenmelidir.

2.90 altında kalıcı oldukça ve 21 haftalık üssel ortalamayı içinde barındıran 2.86-2.88 aralığı tekrar aşağı yönlü geçilecek olunursa 2.80-2.85 aralığı tekrar hedef bölge olarak karşımıza çıkacaktır.

2.80 altına geçişlerde ise 2.77 altında kalıcı oldukça 2.70-2.75 aralığı potansiyel diğer hedef bölge olmaya devam edecektir. 2.70 altında 2.65'lere kadar bir geri çekilme mümkün gibi görülse de 2.65'lerin bir ihlal olarak kalarak tekrar 2.70'lerin üzerine çıkış yaşanması  daha mümkün görülmektedir.

Her şeyin pozitif gitmesine bağlı olarak  2.65'te  geçilecek olursa bu sefer 2.55-2.60 aralığına doğru bir manevra alanı oluşmaya başlayabilir.