Fed üyeleri görevi devraldı!

17.08.2016 16:20

Haftaya görece kötü bir performans ile başlayan Dolar, enflasyon datası sonrasında kayıplarını genişletiyordu ki FED başkanları yeniden devreye girdi. 2015’ten beri sözlü yönlendirmeleriyle Dolar’ın gücünü dengede tutmaya çalışan üyelerin üsluplarındaki değişkenlik dikkatleri çekiyor. Oldukça şahin bir üye olarak bilinen Bullard, faiz artırımı ihtimalinin zayıf olduğunu söylerken, komite içerisinde en güvercin üyeler arasında bilinen Dudley, Eylül ayının bile masada olduğunu söyledi.

Dudley’e bir destek de, Atlanta FED başkanı Lochart’tan geldi. Lochart ise faiz artırımı için Eylül hatta Aralık olmak üzere bu yıl bir faiz artırımı olmak zorunda ifadesini kullandı. Açıklamalar sonrası Dolar, gücünü üyelerin açıklamalarından alırken, faiz vadeli kontratlarının duruma baktığımızda ise, yüzde 9 olan Eylül ayı ihtimalleri yüzde 15’e, Aralık için ihtimaller yüzde 37’den yüzde 45’e kadar yükseldi. Yani görüntü itibariyle şahinler güvercinleşti, güvercinler şahinleşti Dolar yeniden dengelendi !

KAYIPLAR DEVAM EDER Mİ ?

Öncelikle gün itibariyle açıklanacak FOMC tutanaklarından çok önemli bir şey beklemediğimizi belirtelim. 26-27 Temmuz toplantısı kararlarını yeniden gözden geçirirsek, faizlere dokunulmamış, istihdam görünümündeki iyileşmeden bahsedilmiş ve küresel risklerin dengelendiğini ancak kademeli faiz artırımının uygun olacağı ifade edilmişti. Klasik mesajların verildiği bu toplantının karar metninde de şahin ya da farklı bir ifade geçeceğini düşünmüyoruz. Önümüzdeki en önemli gelişmeler arasında, 26 Ağustos Jackson Hole toplantısında Yellen’ın yapacağı konuşma, ve 2 Eylül’de açıklanacak TDİ verisi olacak. Bu gelişmeler sonrasında da 21 Eylül’de kritik Eylül ayı FOMC toplantısı olacak. FED’in niyetini anlayabileceğimiz en yakın vadedeki gelişme ise, Yellen’ın yapacağı konuşma olacak.

Burada küresel risklerin durumu ve FED’in Brexit sonrası oluşan risklere bakışı ayrıca enflasyon konusuna olan tutum, Eylül mü Aralık mu ayını daha uygun olduğunu net bir şekilde belirleyecek. Altını çizmemiz gereken konu, piyasalar sadece Aralık ayında bir karar bekliyor. Eğer Eylül ayı yeniden devreye girerse, işler tersine dönüp, Dolar egemenliğini bir süre artırabilir. Ancak ne verilerin yakın vadede istenilen düzeyde olduğunu ne de küresel ekonomideki şartların iki faiz artırımına müsade ettiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden Dudley ve Lochart’ın söylemlerinin altını dolduracak sağlam bir temel göremiyoruz.

TAHVİL FAİZLERİ ZAYIF SEYRİNİ DEVAM ETTİRİYOR



1.30 seviyelerinde yeni bir taban oluşturan ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri 1.50-1.60 arasında zayıf seyrini devam ettiriyor. 1.65 üzerinde bir hareket görmediğimiz sürece de bu zayıflığın devam etme ihtimali yüksek görünüyor. Faiz artırım ihtimallerinin artması ile birlikte günü biraz daha kuvvetli geçiren tablonun 1.65-1.66 seviyelerinin üzerine çıkması için alt bölgede oluşan sıkışmanın çözülmesi gerekiyor. Ancak yatırımcıların hala güvenli liman arayışı devam ediyor. Bu nedenle ABD tahvilleri hala getiri ve güven bakımından bir adım önde. Düğümü çözecek gelişme önümüzdeki hafta karşımıza çıkabilir.

Gökhan Özkan

IşıkFX Araştırma Uzmanı