Fed tutanakları altına destek olabilir

06.10.2015 15:14

Altın fiyatları son dönemde yatırımcısının yüzünü güldürüyor. 110 TL hedefimize ulaşan altında 114 TL görülebilir. Özellikle Perşembe günü açıklanacak olan FED Tutanaklarında Çin endişesi daha çok yer alırsa seyir yukarı yönlü devam edebilir.

Son dönemde güvenli liman alımları altının ONS fiyatını 1139 dolara kadar yükseltti. Geçtiğimiz hafta açıklanan tarım Dışı istihdam verisinde beklediğini bulamayan ABD faiz artırımını ekim ayında erteleyecek görünüyor. Ancak şu an için Aralık ayı halen masada. Çin endişesini geçtiğimiz toplantıda dile getiren FED bu sebeple faiz artırımını ertelemişti. Çin’de yaşanan dalgalanmalarının küresel ekonomide tedirginlik yaratması ve FED’in son toplantısında bu konuya önem vermesi aslında Çin’deki seyrin geçici olmayacağına ve sorunların kısa sürede çözülemeyeceğine olan inancı artırmış durumda. Ancak Çin Merkez Bankası’nın atacağı adımlar oldukça önemli. Faiz indirimlerinin ardından stabil hale gelen piyasalar merkez Bankası desteği ile yeniden olumlu hava yakalayabilir. Bu durumda FED’in de gündeminden Çin düşebilir. Bu en olumlu senaryo. Dolayısıyla FED bu durumda önünü daha net görme imkanı bulacak ve faiz artırımı için Aralık aynı uygun görecektir.

Diğer senaryoda ise Çin vurgusunun artması olasılığı var. Çin’de yaşanan dalgalanma tüm küresel borsalarda hissedilmişti. Aynı seyrin tekrarlanması ve panik havasının daha da artması durumunda FED’in elinden herhangi bir şey gelmez ve faiz artırımı gelecek yıla kalır. Bu durumda altın fiyatlarında önemli bir yukarı yönlü hareket görebiliriz. Ons tarafında yeniden 1200 doların aşılması olası hale gelir. Perşembe günü açıklanacak olan FED tutanaklarında kurulun Çin vurgusunun ön plana çıkması piyasanın FED2in korkulu tavrından etkilenmesine sebep olur. Böylece riskli ortamda güvenli liman olan altının talebinin de önemli ölçüde artığını ve 1150 doların üzerine taşındığını görebiliriz.

Diğer yandan gram altında ise seyir pozitif olmaya devam ediyor. ONS tarafındaki yükseliş kurun 3 seviyesinin altına çekilmesine rağmen 109 TL’de tutunmamızı sağlıyor. Kurun yeniden 3 seviyesini aşarak 3.04-3.06 aralığına yükselmesi durumunda gram daha önceki zirvesi olan 112 TL seviyelerine dönebilir. Ancak dolar kanadında artık siyasi gelişmeler daha önemli. Özellikle 1 Kasım seçimine ilişkin açıklanacak anketlere Suriye meselesi kur üzerinde etkili olacaktır. Bu durumda dolarda değerlenme görülmesi halinde altın yatırımcısı 114 TL seviyesini görebilir.

FED tutanaklarında Çin vurgusu yapılmaz ise Dolarda değerlenme görülebilir. Böylece kurun yeniden 3 seviyesinin üzerinde tutunduğunu görmemiz mümkün. Ancak verilerdeki karmaşıklık ve Doların son dönemde gerilemesi riskine karşının halen gram altın güvenli liman olarak görülebilir. yatırımın korunması adına gram atın şu an için riski ortadan kaldırabilen en önemli yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor.




Veli Kocatürk
IŞIKFX Araştırma Müdürü