Euro’nun geleceği Avrupa Merkez Bankasının elinde

15.02.2017 11:54

Avrupa Bölgesinde enflasyon oranının hızlı bir yükseliş ile yıllık bazda % 1,8 seviyesine ulaşması göstermesi sonrası piyasalarda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Varlık alım programına azaltabileceğine yönelik beklentiler oluşmaya başladı.

AVRUPA ENFLASYON ORANI SON 3 YILIN ZİRVESİNDE

Avrupa Bölgesi enflasyon oranının hızlı bir yükseliş göstermesinde enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş etkili oldu. Özellikle enerji fiyatları baz etkisi yaratarak enflasyon oranının % 1,1 yükseliş göstermesinde en etkili kalemler olarak dikkat çekti. Ülkeler bazında baktığımızda ise İspanya enflasyon oranı yılık bazda %3 seviyesine yükselirken ECB’nin %2’lik hedefinin üzerine çıkmış oldu. Almanya’nın enflasyon oranı ise % 1,9’a ulaştı. Manşet enflasyon oranının Avrupa Bölgesinde bu kadar hızlı yükselmesi ECB’nin para politikasında bir değişikliğe neden olacak mı? Muhtemelen olmayacaktır çünkü ECB başkanı Mario Draghi enflasyonda yaşanan yükselişin geçici olabileceğine ve bir miktarda çekirdek enflasyon (gıda ve enerji hariç enflasyon) görüntüsüne dikkat çekmişti. Para politikasının etkisini daha net şekilde gördüğümüz çekirdek enflasyon verisi  ECB’nin daha çok takip edeceği veri olacaktır. Çekirdek enflasyon Ocak ayında yıllık bazda % 0,9 seviyesinde kalırken 2015 yılının Ekim ayından bu yana % 1 seviyesinin üzerine çıkamıyor. Bu taraftan baktığımızda henüz daha enflasyonist süreçten bahsetmek zor olacaktır. Yine çekirdek enflasyonun önemli belirleyicilerinden olan ücret artışı da Avrupa’da düşük kalmayı sürdürüyor. Manşet enflasyon oranı yükselişe geçse de ECB çekirdek enflasyona odaklanmaya devam edebilir. Bu da varlık alım programının azaltılmasına (tapering) yönelik beklentileri düşürebilecektir.

 

ALMANYA TAHVİL ORANLARI HIZLI YÜKSELDİ

ECB’nin para politikası şüphesiz Euro’nun geleceğinde belirleyici olacaktır. Aralık ayında ECB, Varlık alım programı miktarını aylık 60 milyar Euro’ya düşürerek süreyi 2017 yılının sonuna kadar uzatmıştı. Böylece piyasalara ek 500 milyar Euro ek likidite sağlandı. Yükselen enflasyon oranına rağmen ECB’nin varlık alım programına devam etmesi Euro’nun dolar karşısında zayıf görüntüsünü sürdürmeye devam edecektir. Ancak, kısa vadede yükselen Avrupa enflasyon oranı bu ülkelerin tahvil faiz oranlarını yükseltmesine de neden oldu. Almanya 10 yıllıklarında yaşanan yükseliş ABD 10 yıllıklar ile olan makasın bir miktar kapanmasıyla sonuçlandı. Bu durumda EURUSD paritesinin bir miktar yükselmesinde etkili oldu. Teknik görüntüye baktığımızda, EURUSD paritesinin 1.0340 seviyelerinden başlayan yükselen trendine devam ettiğini görüyoruz. 1.0520 önemli destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde paritenin yükselişleri sürebilir. Ancak, 1,0860 seviyesinin üzerindeki hareketler için temel görüntüde yaşanacak değişiklikler takip edilecektir.