Dolar/TL ve ons altın haftaya damgasını vurdu!

25.07.2015 14:03

Yatırım araçları arasında geçtiğimiz haftaya ons altın ve Dolar/TL damgasını vurdu. Her ikisindeki değişim ise gram altına %1.2 oranında değer kaybı olarak yansıdı. Ons altın 1133 dolar değerinde başladığı haftayı 1090 dolar civarında kapatırken, Dolar/TL ise haftaya 2.65 düzeyinde başlangıç yaparken 2.75’i test ettiği Cuma son seansta ancak 2.73 düzeyinde kapanış yapabildi.

Yılın başından bu yana değer kaybını sürdüren ons altında kayıplar %9’a ulaştı. Amerika Merkez Bankası’nın bu yıl içinde faiz artırım programına başlayacak olması, emtia üzerinde baskıyı artırıyor. Önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde Fed Başkanı Yellen ve St.Louis Fed Başkanı James Bullard’ın faiz üzerine açıklamaları Altının bir miktar volatilitesini artırmış ve 1100 doların altına doğru sert hareketlerin yaşanmasına sebep olmuştu. Ons altında yılın geri kalanında net bir yükseliş beklemek yanlış olur. Bu çerçevede yılın geri kalanında altında satış yoğunluklu strateji sürdürüp 1040 Dolar ve altını test etmesini beklemek yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Dolar/TL’de ise durum TL varlıkları üzerinde ciddiyetini koruyor. TL sadece Dolar karşısında değil, Euro karşısında değer kaybetti ve sepet kur 2.90 düzeyine yaklaştı. Son bir haftadır yaşanılan terör olayları, bölge beşeri ekonomisini ve Türkiye’nin kredi notunu oldukça olumsuz etkiliyor. Ülkede yaşanılan politik boşluk ve Kasım ayında dillendirilen erken seçim ise Türk Lirası üzerindeki kırılganlıkları artırıyor. Öte yandan Merkez Bankası faiz silahıyla müdahale etmek istememesi ve bazı minimal adımlarla dolara müdahale etmeye çalışması, kurdaki ateşi düşüremedi. Önümüzdeki iki aylık süreçte Dolar/TL’nin 2.80-2.85 bandına yerleşmesini beklemekteyim. Bu nedenle elinde dolar bulunduran yatırımcılar, ihtiyaç dışında Dolar bozdurmalarını veya Dolar açığa satış yapmalarını önermemekle birlikte yeni alımlarla portföylerine takviye yapmalarını önermekteyim.  Kısa vadede 2.68-2.70 aralığı Dolar alımları için uygun olabilir.

Bu hafta finansal piyasalarda öne çıkacak olan ekonomik gelişmeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Pazartesi
11:00 Almanya IFO Anketi
15:30 ABD Dayanıklı tüketim malları siparişleri

Salı
11:30 İngiltere Büyüme
16:45 ABD Markit Hizmet PMI

Çarşamba
21:00 Fed Faiz oranı kararı

Perşembe
10:55 Almanya İşsizlik
15:00 Almanya TÜFE
15:30 ABD Büyüme

Cuma
12:00 Avrupa Bölgesi TÜFE ve İşsizlik oranları

Beste Naz Süllü / www.integralmenkul.com.tr/ 
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı