Dolar yeni zirvelere gebe!

30.07.2015 18:12
Fed Eylül ayı için halen masada olduğunu söyledi. Ancak temkinli duruşunu sergileyeme devam ediyor. Özellikle son dönemde küresel piyasalarda azalan risk FED ’in adım atması için de olanak tanıyor.

Dün açıklanan faiz kararı metninde özellikle uzun zamandır enflasyon görünümüne olan güvenin oluşması gerektiğini dile getirdiği sözlü yönlendirmesi devam etti. Piyasalar daha “şahin” bir tutum beklese de FED temkinli durmayı tercih etti.  İşsizlik sorununu büyük ölçüde çözse de halen kalıcılığı görmek istemesi Eylül ayına kadar açıklanacak olan Tarım dışı istihdam ve saatlik kazançlar verilerini önemli kılıyor. Özellikle gelecek hafta açıklanacak olan Temmuz ayı istihdam verilerinde artış görülmesi son ayı çok daha hareketli geçirmemizi sağlayabilir. Ortalama saatlik kazançlar verisinin 0.2 seviyesinin üzerinde kalması FED’i faiz artırımı için cesaretlendirecektir. Bu durumda Eylül ayının ilk haftası açıklanacak olan istihdam verileri de karar aşamasında daha da önemli olacaktır.

Son ay büyük ölçüde ekonomik verilerin fiyatlanacağı bir dönem haline gelecek. Her ne kadar bugün açıklanan büyüme rakamları beklenenden kötü gelse de FED2in ılımlı büyüme tanımına baktığımızda yüzde 2.3’lük büyüme rakamı gayet makul görünüyor. Bu süreçte doların hareketlendiği bir ortam bizi bekliyor. Son dönemde Yunanistan kanadından gelen anlaşma Avrupa’da fiyatlamalarının daha çok parasal genişlemeye çevrilmesine sebep oldu. Ayrıca küresel ekonomide emtia fiyatlarının hızla değer kaybettiğini düşünürsek dolar ilerleyen günlerde çok daha hareketli olacaktır.

Gram altın tarafını değerlendirirken özellikle dikkat ettiğimiz kur eni zirvelere gebe. Özellikle bugün 2.78 seviyesinin üzerinde hareketli olan parite son dönemde siyasi taraftan da istediğini bulamadı. Koalisyon sürecinin uzaması ve siyasilerden gelen olumsuz mesajlar paritede yükselişin hızlanmasına sebep oluyor. Buna karşılık ABD ekonomik verilerinin de olumlu gelmesi hareketliliğin artmasına ve yeni zirvelerin oluşmasına sebep olabilir. Parite ’de 2.78 seviyesinin üzerindeki hareketler 2.80’in yeniden test edilmesini sağlayacaktır. Yeni zirve ise 2.84’e yakın yerlerde oluşabilir. Senaryomuzu ABD verilerinin olumlu gelmesi ile desteklediğimiz için önümüzdeki hafta açıklanacak olan ABD verileri yönü belirleyecektir. Ayrıca yeni zirvelerde içeride Merkez Bankası’nın müdahalesi oldukça önemli. Son açıklamada dolar cinsinden döviz depo oranlarını düşüren Merkez Bankası yeniden bu tarz bir hamle ya da döviz satım ihalelerinde genişlemeye başvurabilir. Ancak bu tip bir müdahale alımların ateşini bir miktar söndürse de eğer yeni bir zirve oluşursa 2.75 seviyesinin altından yeniden alımlar gelebilir.

Ons altın tarafında ise satış dalgası devam ediyor. Emtiaların genel olarak gerilediğini düşünürsek altında toparlanma zor görünüyor. 1096 direncinin altında seyretmesi ilerleyen dönemde 1085 kırılırsak yeninden 1075 ardından da 1068 doların görülmesini sağlayabilir. Ancak gram/ TL tarafından 95 TL seviyesinden alım gelebileceğini söylemiştik. Nitekim bu alımlar ve kurda yaşanan yükseliş halen 98 TL’de kalmamızı sağlıyor. ONS tarafındaki düşüşe kurda gevşeme eklenirse yeniden 95 TL seviyesinden alımlar denebilir. Ancak üst bant halen 98TL olarak görünüyor.
 
Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü