Çok daha dikkatli olmaya devam!

27.07.2015 15:04

Geçen hafta yazımızın başlığında ‘’ Artık çok dikkatli olmak gerekiyor …’’ demiştik. Nitekim gelinen mevcut seviyeler ve bundan sonra ki olası sürecin hala belirsizlikler taşıması bu tezimizi doğrularken çok daha temkinli olunması gereken günlerde olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak isteriz…

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Geçen hafta özellikle yurtiçinde yaşanan gelişmeler piyasalarda belirsizliği ve volatiliteyi arttırırken BİST-100 Endeksi 78.000’lere kadar geri çekilme göstererek kabaca 4.000 puanlık bir kayıpla haftayı tamamlamış oldu.

Yeni haftaya bu sert düşüşün  tepkisi olarak geçen cuma başlayan alımların devamı ile başlayan BİST yukarda 79.200’lere kadar yükseliş gösterse de ilk seansı 78.323 seviyesinden tamamladı.

Siyasi tarafta hala koalisyon hükümetine dair belirsizliklerin olması ve yeni bir hükümet kurulması noktasında rasyonel bir gelişmenin olmaması piyasaları tedirgin ederken , sınırlarımızda yaşanan gelişmeler ve TSK’nin süren hava operasyonları bu tedirginliği arttıran ana faktörler olmakta.

Nato’yu acil toplantıya çağıran Başbakan Davutoğlu ; ‘’bundan sonar yeni bir süreç başlamıştır’’…diyerek zaten içinde bulunan durumun ne kadar kritik olduğunun da altını çizmiş oldu.

Böylesi kritik gerginliklerin ve bir bakıma ‘’ terörle tekrar etkin mücadele ’’ nin sürdürüleceği bir süreçte bir aktif ve rasyonel bir yeni hükümet ihtiyacının olduğu çok açıktır. Piyasa bu ihtiyacı bilerek siyasi tarafa  verdiği manevra alanını adım adım daraltarak risk primini kademeli yükselttiğini görüyoruz.

İçerde yeni hükümet kurulma süreci izlenirken ve yaşanan sıcak haber akışı an be an takip edilirken gözler bir yandan dışarda olacaktır. Bir çok önemli veri yanında en kritik başlık FED toplantısı olacaktır.

FED’den temmuz ayında yeni bir aksiyon beklenmiyor olsa da, eylül ayına dair sinyaller aranacak ve detaylar adım adım fiyatların içine girmeye devam edecektir. Global borsalarda Çin etkisiyle hızlanan satışların devam etmesi ve ABD borsaları önderliğinde daha derin bir düzeltme yaşanma ihtimaline karşı çok dikkatli bir şekilde yurtdışını da takip etmek gerekiyor.

Teknik olarak çeçen hafta yazımızda ’’ 80.000 kalıcı kırılmaya başlanırsa satışların daha güçlü gelme riski de masaya gelebilir..’’ demiştik.. bunun gerçekleştiğini de izliyoruz.

21 günlük üssel ortalama 50 100 ve 200 günlük üssel ortalamaları aşağı kesmişken ,daha önce 100 günlük üssel ortalamayı aşağı yönlü kıran  50 günlük üssel ortalamanın da 200 günlük üssel ortalamayı kesmek üzere olduğunu izliyoruz…

Bu teknik görünüm değişmedikçe ve hızlı bir şekilde güçlü bir tepkiyle yukarda 80.000 üzerinde kalıcı olunarak tekrar 81.000-83.000 aralığı içine girerek yeni bir güç kazanma sürecine girilmedikçe artık çok daha dikkatli olmak gerekiyor.

Tepkiler güç kazanmadıkça sertleşecek satışlarla her an 77.000-77.500 altında öncelikle 75.000 ve hatta daha altta 70.000-73.000 aralığına doğru geri çekilme ihtimali masaya gelebilecektir.

DOLAR-TL YORUMU:

Son yazımızda ‘’ Şu ana kadar siyasi tarafa manevra alanı sağlayan piyasaların özellikle kur tarafında biraz daha hassas hale gelmesi ve oynaklığın artması dolar-TL işlemlerinde yukarı yönlü ihtimallerin de artması anlamına gelebilir. Bu açıdan çok dikkatli olunması gerekiyor….’’ Demiş ve eklemiştik…

‘’ 2.70 üzerine kalıcı taşmalar oluşmaya başlanırsa teknik olarak çok daha dikkatli olmamız gerektiğini de hatırlatmak isteriz…’’

Nitekim içsel dinamikleri fiyatlayan verisk primini adım adım yükselten piyasa refleksi paralelinde dolar-TL tarafında da 2.72 ve 2.75’lerin geçilmesiyle birlikte 2.77 üzerinde işlemler izliyoruz.

TCMB bundan sonar çok daha dikkatli ve proaktif bir şekilde piyasaları izlemek durumunda olacaktır. Sınırlı sayılan müdahale adımları ve içerde gelişecek siyasete dair haber akışı  dolar-TL tarafında yaşanan yükselişi frenleyemezse daha yeni ve güçlü adımlar beklenecektir.

Teknik ve Temel olarak En büyük resimde hala yükseliş trendi içinde olan ve geri çekilmeler bir düzeltme olarak etiketlenen Dolar-TL tarafında ekstra temkinli olunması gerektiğinin bir kez daha altını çizmek isteriz.

Dolar-TL tarafında teknik olarak;

2.75 üzerinde kaldıkça ve 2.77 üzerinde ekstra güç kazandıkça  2.7850  ve sonrasında  2.81 direnç hedefleri olacak ve 2.81 üzerinde 2.83-2.85 aralığı yeni rekor görme potansiyeli adına  ilk ciddi direnç eşiği olarak hedef haline gelebilecektir.

Stresin tekrar azalması için 2.75 altında 2.72’lerin de geçilerek sonrasında tekrar  2.70 altına kalıcı inilmesi gerektiğini de belirtmek isteriz.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti