Borsada bildiklerinizi unutun!

20.01.2017 13:51

Gerek içerde gerek dışarda kritik br haftaya giriyoruz malum. İşte tam böyle kritik bir dönemeçte değerli zamanlarınızı fazla almadan önemli bir durum değerlendirmesi yapmak istiyorum. Sizi uzun uzun sıkmayacağım söz.

Bakınız hemen aşağıda bir grafik görmektesiniz. Bu grafik 2003 yılından beri yaşanan 8 ana yükseliş trendinin Bankacılık/Sanayi ve BIST100 endeks kırılımlarını görmektesiniz. 2013 yılına kadar gerçekleşen tüm yükselişlerde Bankacılık endeksinin lokomotif olduğunu görmekteyiz. Yani Bankacılık endeksinin yükselişlerde ilk ateşi yaktığını, sonrasında ise genele yayılan total bir yükseliş olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz burada. Fakat özellikle son 3 rallide Bankacılık endeksinin Sanayi endeksine göre ağır kaldığını, endeksin yükselişe katılmakta geç kaldığını gözlemlemekteyiz. Son iki haftadır oluşan sert yükselişte ise Sanayi endeksi tarihi rekor kırarken Bankacılık endeksi Temmuz zirvesinin % 5, Nisan zirvesinin ise % 9 gerisinde kalmıştır. Dahası Bankacılık endeksi, 2013 Mayıs ayında gördüğümüz tarihi zirvenin kabaca % 30 gerisinde kalmıştır ki, burada BIST100 zirvesinden sadece % 10 uzaktadır.



‘’Bir yığın oran verdin, bankacılık-sanayi diyip durdun, aklımızı karıştırdın..Ne diyorsun yani Ergün Bey’’, diye homurtular duyuyorum. İşin latifesi bir yana haklısınız. Aslında burada net bir tespitte bulunmak zor. Nedenler ya da niçinlerle de uğraşmıyoruz. Hele ki benim gibi bir Ekonometrici için tek gerçek sayılar ve analizlerdir. Yapmaya çalışmak istediğimde işte tam bu. Ne oldu da yılların alışkanlığı değişti, istatistik bozuldu.
Burada sözün özü şudur dostlarım. Karşımızda 2015 Ocak ayından gelen düşen trend direncinin hemen eşiğinde bir Borsa var. Eğer bu 2 yıllık düşen trend direnci kırılabilirse, bankacılık endeksi yeniden oyuna dahil olup BIST100’de yeni tarihi zirvenin gelmesine sebep olabilir. Malum zirvesinin % 30 altında bir endeks var karşımızda.Artı, % 15 ‘lik hareketi bile bu zirveyi yaşatabilir BIST100’e. Bu bardağın dolu tarafı tabi. Boş tarafında ise koca bir bilinmezlik var dostlar. Endeksin son atağına Bankacılık endeksi dahil olmayacaksa son yıllarda başlayan bu ayrışma ileriki günlerde bize iyi bir yeşil ışık yakmıyor. Artık doluyu boşu değerlendirmekte sizde.

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.

Ergün Tekgül
MEKSA YATIRIM VİOP DİREKTÖRÜ