Borsa eridi, TL ağır yaralı

19.07.2016 13:41
Son bir haftada yaşanan gelişmeler Türkiye adına oldukça sıkıntılı bir tablo ortaya çıkardı. Yaşanan üzücü gelişmelerin etkisi dün itibariyle yaklaşık olarak borsada yüzde 8’lik değer kaybına, TL’nin de yeniden 2.98 seviyelerine kadar yükselmesine neden oldu. Bundan sonra ne olacağını konuşmak için her ne kadar erken olsa da, kısa vadede hem kredi derecelendirme kuruluşlarından negatif söylemler hem de büyük bankaların tahminlerinde olası yüksek kur revizeleri göreceğiz. TCMB’nin bu zorlu süreçte yapmış olduğu likitide müdahalesi yapılabilir mesajı ve Sn. Mehmet Şimşek’in ılımlı tavrı Dolar’ı 2.92 seviyelerine kadar geriletse de, yurtiçi operasyonlar ve yüksek tansiyon kuru yukarı itmeye devam ediyor.

KISA VADEDE GÖRÜNTÜ OLUMSUZ

Türkiye’nin 2016 yılındaki en büyük sorunu terör girişimleri oldu. İçeride yaşanan kayıplar ve talihsiz gelişmeler, makroekonomik görüntüdeki iyimser havayı ağır derece yaralı bırakıyor. Bu durumda yabancı yatırımcının da risk unsurlarını göz önünde bulundurarak yatırım iştahının azalması normal karşılanmalı. Ancak yabancı en kötü tabloda giderken, en ufak iyimser kıpırtıda geri dönüyor. O yüzden Türkiye bu karanlık dönemi atlattığında yeniden orta vadeli toparlanma eğilimi içerisinde olacaktır. Makroekonomik görünüm adına baktığımızda ise, en gerçekçi tabloda kur tahminlerinde fazla iyimser bir görüntüde olamıyoruz. Yaşanan gelişmelerin birikimli etkisi mutlak suretle hem cari açık hem de enflasyon olarak geri dönecektir. Ayrıca turist sayısının ciddi derecede azalması ve Rusya’nın charter uçuşlarını olası bir şekilde kaldırması yazın yurtiçi piyasaların daha sıcak geçmesine neden olacaktır!

FED ETKİSİ DAHA HAFİF KALIYOR

Bu sene yaşanan gelişmeleri incelediğimizde FED’in faiz artırımı sürecine girebilmesi için istediği olumlu verileri bulamadığını hem de yurtdışında Brexit etkisinin orta vadede belirsizliği tavan seviyede tuttuğunu görmekteyiz. Ayrıca Kasım’daki ABD başkanlık seçimine dair oluşan belirsizlik de FED tarafında baskı yaratmaya devam ediyor. Bu nedenle yakın dönem içerisinde faiz artırımı olası koşullarda oldukça zor dururken, geçtiğimiz seneye benzer şekilde sadece Aralık ayı potada yer alacak gibi duruyor.

TCMB FAİZ İNDİRECEK Mİ?

Mart ayında itibaren 175 baz puan kadar üst bandı törpüleyen ve faiz indirimleriyle birlikte sadeleştirme adımlarına devam eden TCMB bu sayede ağırlık ortalama fonlama maliyetini yüzde 8.18 seviyelerine kadar düşürdü. Ancak hedeflenen ekonomik canlanma hedefindeki kredi faizlerinde belirgin bir indirim henüz piyasalara yansımadı. Diğer yandan yakından takip edilen enflasyon görüntüsünde de özellikle son gelen veride görülen hızlı yükseliş TCMB’nin bu toplantıda ihtiyatlı bir duruş sergilemesine zemin hazırlıyabilir. Beklentiler dahilindeki 25 baz puan indirim bu dönemki kararda görülebilir. 50 ve üzeri indirimlerin TL’nin zayıflamasına neden olabileceğini düşüyoruz. Yaşanan gelişmeler itibariyle enflasyonu yakından takip eden TCMB’nin şuanki gelişmeler ışığında sıkı para politikasının devam ettirileceğini öngörüyoruz.

USDTRY



Paritede 3.05-2.92 hareketi sonrasından yeniden hızlı bir yükseliş dalgası geldi ve 2.9800 seviyelerinde bir tutunma çabası var.  Kısa vadede 2.9870 direncini takip ediyoruz. Kırılmalar ile birlikte 3.00-3.0150 seviyelerini izleyebiliriz. Desteklerimiz ise, 2.9650-2.9530 olacaktır. Kurda yakın vadede geri çekilme olsa da, yukarı potansiyelini sürdürme isteği yakın vadede devam edebilir diye düşünüyoruz. Ancak orta vadede iyimser görüntünün risk yönetiminin dozajına bağlı olarak yeniden sağlanabileceği görüşümüzü de koruyoruz. BİST tarafında ise, 75000 seviyelerinden gelen toparlanma önemli. En yakın vadede 77500 seviyelerinin üzerinde tutunma önemli olacaktır. Yukarı potansiyelin devamı halinde 78400 seviyesi önemli olabilir. 200 günlük ortalaması olan 77500 önemli bir dönüm noktası olacağa benziyor.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI