Altın için alım vakti geldi mi ?

01.12.2016 16:52

Yükselen Dolar endeksi, güçlenen hazine tahvilleri, iyi gelen ABD verileri ve eli kuvvetlenen bir FED ile birlikte Altın fiyatlarının zayıfladığı bir döneme girdik. Daha önce de bahsettiğimiz 1150 seviyesine doğru satışlar hızlanmaya devam ediyor. Gram altın tarafında da 132.5’liradan gelen dönüşü, kur hareketi sınırlı bırakıyor. Önemli bir geri çekilme kaydeden ons altın için ise toparlanmanın nerden geleceği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Aralık ayı altın için oldukça kritik

Net olarak tüm finansal varlıklar için Aralık ayında oldukça önemli kararlar gelecek. Baştan İtalya referandumu önemli bir belirleyici olabilir. Piyasa henüz bunu sadece Euro üzerinde bir baskı unsuru olarak kabul ediyor.Hali hazırda bir Brexit etkisi kadar etki yaratmasa da, anayasa referandumunun sonucu oluşacak bir siyasi belirsizlik havası (İtalya Başbakanı Renzi’nin istifası ve erken seçim belirsizliği gibi konular) panik havasını beraberinde getirebilir. Bu etki de altının güvenli liman özelliğini ön plana çıkaracağı bir fiyatlamayı beraberinde getirebilir.

Diğer yandan FED’in 2017 için belirteceği faiz politikası oldukça önemli olacaktır. Hali hazırda Trump etkisini üzerinden atmaya çalışan piyasalar, Trump’ın yeni kurmay adaylarının açıklamaları ile yön bulma aşamasında. Hazine bakanı adayı Steve Mnuchin’in eski ABD Başkanı Reagen’dan beri en büyük vergi indirimlerini hazırladıklarını, Ticaret Bakanlığına aday olan Wilbur Ross’un ise, özellikle TTIP anlaşmasına sıcak bakmadıklarını ifade ettiğini gördük. Yani bu halde yeni ticaret anlaşmaları ilerleyen günlerde karşımıza çıkacak. Trump’ın Ocak ayında koltuğa geçtiği süreçle de bir ‘’yeni dünya düzeni’’ hikayeleri gündemde olabilir.

FED’in gerçek yüzü 2017 Mart’ta belli olabilir !

FED, 14 Aralık toplantısında yumuşak bir geçiş yapabilir. Çünkü henüz kağıt üzerinde bir Trump etkisi olsa da, yeni başkanın net olarak kabinesi ve yapacakları hakkında bir öngörülebilirlik yok. Bu yüzden FED’de hali hazırda artıracağı faizlerin şiddetini bir süre durum analizini gerçekleştirdikten sonra yapmak isteyebilir. Bu nedenle Dolar endeksinin bir düzeltmeye girip girmeyeceği, aynı şekilde 10 yıllık faizlerin performansı ana belirleyici konunumda olacak ve Altın fiyatlarının yönü için çok etkili olacak. Görüntü itibariyle FED, 2017 için Aralık ayı projeksiyonlarında beklenen Trump’ın başkanlığını görmeden beklenen kadar şahin olmayabilir. AncakTrump’ın başkanlıkta ana karakteri anlaşıldıktan sonra, eğer şiddetli bir ekonomik ısınma gündemde olursa, FED’in de faizler konusunda daha agresif olacağı bir dönem söz konusu.

Kısa vadede baskı, orta vadede fırsatlar doğurabilir

DOLAR ENDEKSİ



Aralık ayı toplantısı ve 4 Aralık referandumun Euro’nun yapacağı hareket önemli olacak. Referandumda hayır çıkması halinde Euro zayıflarken, endeks yukarı potansiyelini koruyabilir. Tam tersi bir senaryo ve FED’den gelecek yumuşak geçiş, beklenen referandum sonucunda korkulan senaryoların olmaması halinde endeksin bir miktar düzeltme yapmasına ve 100.50 altında 99.30’lara doğru bir gevşemeyi görebiliriz. Bu da altın fiyatlarında bir miktar toparlanmanın önünü açacaktır. Ancak uzun vadede Dolar endeksi için 105.00’lere doğru bir hareketlenme görmemiz söz konusu.

ONS ALTIN



Altında 1190-1205 aralığı geçilmediği sürece çok pozitif olmamak gerekiyor. Hali hazırda gerçekleşen kırılma ile 1170 altında 1150 FE 161.8 için güzel bir hedef konumunda olacak. Altında ise, 1140 desteği söz konusu. Bu nedenle hali hazırda 1205 altında kaldığımız sürece bir miktar daha baskının devam etme ihtimali var.1150-1140-1125 desteklerini izliyoruz. Bu noktalara doğru gelecek potansiyel satışlar, uzun vadede güzel bir uzun pozisyon fırsatı verebilir.

GRAM ALTIN



Gram altın fiyatlarında 132.5 lira direnci önemli olmaya devam ediyor. Fiyatlamada 127-125 lira destek olarak izlenmeye devam edilmeli. 123 lira üzerinde de alıcılı seyir korunmaya devam edecektir. 135-138 lira ilk potansiyel hedefler. Uzun vadede 145 lira potansiyeli halen potada.

Gökhan Özkan
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI