Algı Yönetimi Devam Ediyor

27.03.2015 12:18

18 Mart’taki en son FED toplantısının sonucunda açıklamadan “sabırlı” ifadesinin kaldırılması piyasanın en büyük beklentisiydi veJanet Yellen bu ifadeyi yok etmişti, ancak oyunculara istediğini vermemişti. Çünkü FED enflasyon tahminlerini ciddi oranda geri çekerek aslında “sabırlı” kelimesinin ifadede yer alan diğer bütün kelimelerden farklı olmadığını ortaya koydu. Böylece belli bir kelimenin üzerine haddinden fazla anlam ve sorumluluk yüklenmesine yönelik piyasa algısının ne kadar yanlış olduğunu ispatlamış oldu.

Gelişmelerin ardından piyasa oyuncuları, düşük enflasyon beklentisiyle faiz artış sürecinin Ekim 2015 veya daha sonra olabileceğini fiyatlayarak hızlıca USD satışına geçti ve buna paralel olarak Amerikan 10 yıllık tahvil faizinde hızla 2,06 bölgesinden 1,87 bölgesine gerileme oldu. EURUSD paritesi ise Mayıs 2014’te1,40 bölgesinden başladığı düşüşünün başından bu yana ilk defa 585pip büyüklüğünde bir düzeltme yaptı. Çünkü FED yetkililerinden de Dolar’daki değer artışının hızını dikkatle izledikleri yönünde (aslında bundan rahatsız oldukları düşünülebilir) açıklamalar geliyordu ve enflasyon beklentisinin geriye revize edilmesi faiz artırım sürecinin başlangıcını ileri atıyordu. Bütün bunlar algı yönetimi çerçevesinde yapılan açıklamalardı ve durmaksızın güçlenen Dolar’ın hızını kesmek için uygulanan, Amerikalı’ların “Not sofast!”  dedikleri  bir “hop dedik!”  manevrasından ibaretti.
Anlaşılan o ki, dün FED’in ağır toplarından ST. Louis Başkanı James Bullar bir kez daha algı yönetimi mekanizmasını çalıştırmak için konuştu ve faiz artışı için takvimin hızlı ilerlemesi gerektiğini söyledi. Doğal tepki olarak USD tekrar güçlendi ve Amerikan faizleri yükseldi. Peki bu açıklama nerden çıktı şimdi?

Piyasanın tek yöne akmasını engellemek için yapılan bir algı yönetimi manevrasından başka bir şey değildi… Çünkü bence FED de faizi artırmaya ne zaman başlayacağını tam olarak bilemiyor ve bu konunun ekonomik gelişmelere bağımlı olması nedeniyle de net bir şekilde tarih veremiyor. Dahası, geçen sene, faiz artırımının diğer ülkelere etkisi hakkında hiçbir açıklama yokken son açıklamalarında global ekonominin durumuna da atıflarda bulunarak faiz sürecinde bu durumun da göz önüne alınacağını ifade etmişlerdi. Bu nedenle değişkenlerin artması karar vermeyi zorlaştırdı.

Peki ne olacak?

Bu gün Fischer ve akşam da Yellen’ın konuşmaları var. Fischer finansal stabilite hakkında, Yellen ise para politikasında yeni normal üzerine konuşacak. Bu noktada hiç birinden faiz artırım süreci hakkında bir açıklama beklemiyorum. Ancak Yellen genel perspektifte yeni dönemde FED politikaları hakkında bilgi verecektir ve bu konuşma USD pozitif olabilir.
Piyasalar açısından baktığımızda, FED’in faizleri artıracağı, ancak bunu bebek adımlarıyla yapacağı nispeten bilinen bir durum. Ancak dolar endeksi ve eurusdparitesi üzerindeki etkisi ancak o zamanki şartlarla belli olacaktır.


Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktörü