FED bilanço küçültmeye hazır

19.09.2017 13:19

Piyasalar yarın akşam sonuçlanacak olan Amerika Merkez Bankasının (FED) para politikasını bekliyor. Bu toplantıda FED piyasalara bir çok önemli mesaj verecek. Bu mesajların başında bilanço küçültme süreci ve faiz artışının kaç adet olacağı geliyor. FED muhtemelen yarın yaklaşık 5 trilyon dolara ulaşan bilançosunu yavaş yavaş küçültmeye başlayacağına açıklayacak. Bilanço küçültme aşamasının hızı piyasalar için en önemli gelişme olarak takip edilecek. Genel beklenti FED’in bilançosunu yavaş yavaş küçülteceği yönünde ancak nasıl olacağına yönelik detayları bilmiyoruz. Azaltım miktarı ve hangi tahvillerden küçültme yapılacak, vadesi gelen tahviller yeniden yatırım yapılacak mı gibi cevaplanması gereken sorular yer alıyor. FED’in bu toplantıda daha detaylı bir yol haritası çizip Ekim ayında bilanço küçültmeye başlayabilir.


FED’in 25 Baz Puan Faiz Yükseltme İhtimali
Kaynak: CME

ENFLASYON İŞSİZLİK İKİLEMİ DEVAM EDİYOR

Bilanço küçültmenin yanı sıra FED üyelerinin bu yıl ve önümüzdeki yıllarda kaç tane faiz artışı yapabileceğini gösteren nokta tahminler, büyüme ve enflasyon oranlarını da güncelleyecek. Nokta tahminlere baktığımızda FED üyeleri Eylül ayı toplantısında yıl içinde bir adet faiz artışı daha olabileceğini ifade etmişti. Eğer bu beklentilerinin korularsa muhtemelen Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz artışı ile karşılaşabiliriz. Bu yüzden bu tahminlerin önemli olacağını düşünüyorum. FED’in kararının ardından başkan Janet Yellen basın toplantısı gerçekleştirecek. Yellen’in konuşması ve soru cevap bölümünde şüphesiz en önemli başlık enflasyon olacaktır. İşsizlik oranı FED’in uzun dönemli işsizlik oranı beklentilerin aşağısına düşmesine rağmen enflasyon oranında yükseliş olmaması para politikasında erken bir sıkılaşmanın riskli olabileceğini gösteriyor. FED üyelerinin bazıları işsizlik oranının düşmesi ücretleri yükseltip enflasyonu arttıracağını ön görüyor. İktisat teorisinde bunu basit bir şekilde Phillips eğrisi olarak tanımlayabiliriz. Yani Yellen’dadahil olmak üzere FED üyeleri bu teorinin çalışacağı ön görüyor. Buna yönelik birçok akademik çalışma olsa da bu konuya başka bir yazımda değinmek isterim. Eğer FED üyeleri işsizlik – enflasyon görüşünü korumaya devam ederse ki koruyacak gibi görünüyor bu da üyelerin faiz artışı beklentilerinin değişmemesine neden olabilir.

2018 YILI FED İÇİN DAHA ZOR OLABİLİR

FED’in yapacakları bu yıl ön görülse de önümüzdeki yıl FED’in uygulayacağı politikalarda belirsizlik olma ihtimali yüksek. FED başkanı Yellen’in 2018 yılının başında görevi dolacak. Başkan Yardımcısı StanleyFischer’in istifası sonrası boş koltuk sayısı dörde çıkmış oldu. RandalQuarles koltuklardan birine aday gösterildi ancak henüz onaylanmadı. Ana senaryom JantYellen’in görevine devam edeceği yönünde. Ancak, eğer bir başkan değişikliğe ile karşılaşırsak ve yeni gelecek kişiyi de Donald Trump belirlerlerse ön görülemeyen FED politikaları ve biraz daha şahin bir FED ile karışılabiliriz.