Fed, risk iştahına ciddi fayda sağladı

21.09.2017 13:36

FED uzun süredir global piyasalar tarafından esnek ve dengeli bir tavırda görülüyor ve fiyatlamalar şahin olmayan güvercine yakın bir FED algısı ile risk iştahını arttıran paralelde ilerliyordu. Bu pozitif algı ve artan risk iştahı piyasalara ciddi bir manevra alanı veriyor ve özellikle gelişen ülke piyasaları bu manevra alanından ve artan risk iştahından ciddi oranda fayda sağladı.

Majör Merkez bankaları içinde en önemlisi olan ve Baş aktör olarak gördüğümüz FED'i kafalarda çok ileri vadeye ötelemek ve devamlı tek yönde ilerleyeceğini düşünmek rasyonel değil. Her zaman ters köşe yapmayı seven ve sözlü yönlendirmeyi üst tonda kullanarak piyasaları domine edebilen FED dün itibariyle bir kez daha ben buradayım demiş oldu.

Hem aralık ayına dair faiz artış ihtimalini canlı tutmuş oldu hem de bilanço küçültme sürecinin söz verildiği gibi ekimde başlayacağını teyit etmiş oldu. 2018'e dair faiz artış ihtimallerini de 3 'te tutarak toplamda uzun süredir ötelenen FED algısını hem dengelemiş oldu hem de şahine yakın mesajlar vererek kur ve faiz tarafında global ölçekte görece temkinli olun mesajı vermiş oldu.

Yellen bilanço küçültme sürecinin öngörülebilir şekilde sürprizlere açık olmadan görece kademeli ve ölçülü ilerleyeceğini belirterek aslında şahin tonda söyleme bir miktar denge getirmiş de oldu. Bu gün Dolar endeksi ve ABD 10 yıllıklar tarafında ilk sert refleksten sonra yaşanan nispeten dengeli seyir de bu söylemin getirisi.

Dünden itibaren FED ekimde başlayacak bilanço küçültme süreci ve Aralık ayı toplantısına kadar ki süreçte yılın geri kalanı adına global piyasaların çok daha fazla gündeminde olacaktır. Kafalarda biçilen güvercin tavır ve bunun getirisi olan manevra alanına bağlı risk iştahı ortamı dengelenecek ve her ülke kendi iç hikayesi dışında daha temkinli bir sürece girmiş olacak.

Bu süreçte FED ve diğer risk başlıklarına bağlı olarak... ABD 10 yıllık Tahvil faizlerinin %2.30 üzerinde kalıcı olarak %2.50 üzerine taşma ihtimali ve Dolar Endeksi'nin Trump belirsizliğine rağmen kritik 93.00-95.00 direnç eşiğinin geçilerek sonrasında  97.00'lerin  üzerine kalıcı geçme ihtimali yakından takip edilmelidir. Bu gerçekleşmeler olmadıkça ara ara düzeltmeler gelse de pozitif havanın devamı mümkün olacak ama bu kritik seviyelerin realize olması durumunda çok daha fazla temkinli olunması gerekecektir.