Euro gücünü koruyor…

20.07.2017 14:15

Avrupa-ABD Reel Faiz Farkının Kapanabileceğine Yönelik Beklenti Euro’yu Desteklemekte…

2016 yılı son çeyrekte Fed’in faiz artırım sürecinin fiyatlanması ve ABD’de Trump’ın başkan olması sonrasında ABD ekonomisine ilişkin enflasyon ve büyüme beklentilerindeki artış ilgili dönemde euronun dolar karşısında %6,19 oranında değer kaybetmesinde etkili oldu. 2017 yılında ise euro üzerinde baskı yaratan Avrupa kaynaklı siyasi risklerin azalması ile birlikte ABD’de son dönemde Trump yönetimine ilişkin risk fiyatlamaları paralelinde euro yılbaşından bugüne dolar karşısında %9,65 oranında değer kazandı.

Son dönemde global bazda görülen para politikasında normalleşme eğilimine eşlik edeceği beklentileri kuvvetlenen Avrupa Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştireceği toplantısında Avrupa’da seçim sürecinin Eylül ayına kadar devam edecek olması nedeniyle bankanın para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği görüşündeyiz. Ancak yakın zaman diliminde euro tarafında görülen fiyatlamalar ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin söylemlerinden yola çıkarak bankanın piyasaları Almanya’da Eylül ayında yapılacak seçimler sonrasında para politikasında sıkılaşmaya hazırladıklarını düşünmekteyiz. Eylül ayına kadar geçecek olan zaman dilimin de ise para politikasında nasıl sıkılaşmanın yol haritasını öğrenmeye çalışacağız.

Global piyasalarda Trump rallisinin sona ermesi ile birlikte ABD ekonomisine dair enflasyon ve büyümede artış görülebileceği beklentileri sakinleşirken, Euro bölgesi ekonomisinde bir süredir devam eden parasal genişlemenin enflasyon ve büyüme tarafında yavaş da olsa iyileşme sağlamasının etkisiyle Euro bölgesi ve ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyon farkları azalmaktadır. Verilerdeki farkların ABD aleyhine açıldığı görülürken, söz konusu değişim Avrupa Merkez Bankası’na para politikasında normalleşmeye gidebilmek için manevra alanı yaratmaktadır. Çekirdek enflasyon bazlı reel faizler Avrupa’da daha düşük olup Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidebilmesi için oluşan alan aşağıdaki grafikte gösterilmektedir. Son dönemde EURUSD paritesindeki yükselişin bir diğer nedeni de aşağıda yer alan grafiklerde gösterilmektedir.

EURUSD paritesinin Nisan ayında başlatmış olduğu yükseliş hareketi Fransa seçimlerinin geride bırakılması ile teyit edilmiş olup, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında normalleşme yolunu tercih edeceği beklentileri ile birlikte de 1,15 seviyesinin üzerini zemin edinmiştir. ABD ve Avrupa reel faiz farklarına baktığımızda Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidebilmesi için alan olduğu görülürken, EURUSD paritesinde son dönemde görülen hızlı yükseliş söz konusu reel faiz farkının kapanacağına ilişkin beklentiler kaynaklıdır. Mevcut durumda Avrupa’da reel faizler ABD’ye kıyasla düşük seyrederken EURUSD paritesindeki fiyatlamaya baktığımızda global piyasaların olması gerekeni fiyatladığı söylenebilir.



Ancak global piyasaların bir süredir gündemini meşgul eden Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen faiz artışının gerçekleşmesi durumunda euro tarafında görülebilecek yükselişin kuvvetli bir trend oluşturmayacağı görüşündeyiz. Avrupa’ya ilişkin siyasi riskler azalmış olmasına rağmen Avrupa Birliği hem siyasi hem de ekonomik açıdan kırılganlığını sürdürmekte. Son dönemde Avrupa’da büyüme beklentilerinde iyileşme görülse de Avrupa ekonomisinin yavaş büyüme sarmalından çıkabildiğini söylemek mümkün görünmüyor. Bununla birlikte uzun süredir ihracat kaynaklı büyümeyi destekleme politikasını benimseyen Avrupa ekonomisi uzun vadede güçlü euro etmeni makro dengelerde bozulmaya yol açabilir.